Направи си сам: свещници във винтидж стил

Публикувано на 28/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 01/10/2019 | Видяно 2 840 пъти

Тебеширената боя е лесен и евтин елемент, с който можете да актуализирате остарелите си вещи. Тя придава елегантен стил на всеки предмет. Стил, напомнящ за красивата Франция и изяществото, което тя притежава. Стил, който хем е античен, хем и много, много модерен. Тебеширената боя е чудесна и за реновиране на свещници, които имат нужда от вдъхване на нов живот. Ако пък нямате непотребни свещници наоколо, но искате да изпробвате този “направи си сам” проект, можете лесно да ги намерите в магазините за декорации и тези за мебели. А тук ви показваме как точно да направите свещници с античен, френски вид, като използвате само боя в няколко лесни стъпки.

Ако търсите още вдъхновения за вашия дом, потърсете специалистите в интериорния дизайн, регистрирани в сайта ни.


Необходими продукти

На първо място е най-важно да знаете, че тебеширената боя прилепва най-добре към гладки повърхности. Точно затова всички избрани от вас свещници трябва да имат гладко покритие. А ето и какво друго ви е нужно за този “направи си сам” проект:

  • Стари свещници, на които да дадете нов вид;
  • Тебеширена боя, която да използвате за нанасяне на нов слой върху стария свещник;
  • Четка за рисуване;
  • Чист парцал;
  • Уплътняващ восък;
  • Шлифовъчен блок/ шкурка.


Стъпка 1: Изберете най-подходящият за нуждите ви цвят

Пазарът изобилства от различни цветове боя. Затова може би изборът на цвят ще ви отнеме малко повече време отколкото самото боядисване. 

  • Ние ще ви покажем вариант с цвят, който е чудесен за създаване на нежен акцент в помещението. А именно елегантно морско синьо. Разбира се, вие можете да изберете който и да е нюанс. Все пак стаята и елементите в нея трябва да бъдат в унисон с вас и вашата същност.
  • Важно нещо, което трябва да уточним е, че е добре всички свещници да бъдат в един цвят. Така те ще изглеждат по-добре в помещението, тъй като ще създават усещане за повече еднаквост и сплотеност, дори да са в различен стил. А и няма да ви се налага да купувате няколко разсфасовки от боята.

Вижте още: Направи си сам: Цветна възглавница от помпони


Стъпка 2: Почистете добре свещниците

Креда боята не изисква особена подготовка, но едно е нещото, което в никакъв случай не трябва да пропускате да направите. А именно да имате чиста и суха повърхност. Така боята ще направи добро и здраво покритие и ще изглежда страхотно. 

  • Премахнете прахта, мръсотията и мазните петна с помощта на влажен парцал. Ако е необходимо, използвайте и по-щадящ почистващ продукт, но бъдете сигурни, че повърхността накрая е чиста и суха. 
  • Не забравяйте, че шлайфането обикновено не е необходимо при работата с такава боя, но ако повърхността на свещника е лакирана, то ще се наложи да я шлифовате с помощта на шкурка, преди да нанесете боята.


Стъпка 3: Нанесете първия слой боя

Пригответе боята според инструкциите на производителя. Някои тебеширени бои изискват да добавите супена лъжица или две вода, за да направите консистенцията на  боята по-лека и лесна за нанасяне. Но внимавайте, тъй като боята не трябва да бъде нито прекалено течна, нито пък много гъста. Затова създаването на правилната консистенция може да отнеме малко повече време. Но с практиката ще усъвършенствате и чудесната смес.

  • След като боята е готова, използвайте четката от естествени материали, за да нанесете първия слой. 
  • Ако нямате под ръка четка с естествен косъм, синтетичната също ще свърши добра работа. 
  • Някои бои ще изискват само едно покритие, но обикновено трябва да се нанесат поне два слоя. 

Вижте още: Нов живот за старите вещи: 7 чудесни идеи


Стъпка 4: Внимавайте за следи от накапване и позволете на боята да изсъхне

При боядисването на свещници, по-тънките слоеве боя ви позволяват да имате повече контрол върху финиша. Трябва обаче да внимавате за следи от капки и бързо да ги отстраните, преди да са изсъхнали. Затова е важно да обърнете внимание на долната страна на свещника, където боята вероятно ще започне да капе. Деругите също не са от най-красивите неща, ако не са направени целенасочено.

  • След като имате гладък слой, оставете боята да изсъхне напълно, преди да добавите следващия слой или да преминете към следващата стъпка. Четири часа са добра времева рамка между нанасянето на различните слоеве боя.

Вижте още: Оригинални декорации за саксии


Стъпка 5: Използвайте шлифовъчен блок, за да изгладите ръбовете

Ако не искате свещниците да са с по-захабен, винтидж вид, изцяло пропуснете тази стъпка. Ако пък целите точно това, е необходимо да използвате шлифовъчен блок, за да премахнете леко горните слоеве на боята. 

  • Тук гритът не е важен, защото това, което трябва да постигнете е просто съвсем леко премахване на най-горния слой. 
  • Тази стъпка е чудесна и ако ви харесва цветът на самия свещник, този под боята. 
  • Ако пък цветът не ви харесва, може да се наложи вместо това да използвате тъмен завършващ восък. Бъдете готови обаче, ако предприемете това, да отделите доста повече време за работа. 


Стъпка 6: Нанесете восък за красив завършек

Това е последната стъпка и е от решаващо значение. Това е така, тъй като изпълнявайки я помагате на покритието на боята да се запечата и отстранявате всякакви възможности за изтриването й. 

  • За целта изберете восъчен завършек по ваш избор и го нанесете върху сухата боя, като използвате чист парцал без мъх. 
  • Този восък обикновено се предлага в прозрачен или тъмно кафяв нюанс. Кафявият цвят придава по-античен вид, а прозрачният го запазва такъв, какъвто сами сте го създали.

И ето, че сте готови! Сега само трябва да намерите подходящо място за поставянето на вашите красиви нови творения. Много дизайнери препоръчват да обединявате свещниците в нечетни числа и да използвате различни височини. В случай че имате нужда от професионално съдействие може да се обърнете към доказаните специалисти в интериорния дизайн, регистрирани при нас. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения на предишни клиенти и изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
ivvesstroi
Покривни услуги, София
69 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта