Направи си сам: цветна възглавница от помпони

Публикувано на 25/07/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 11/09/2019 | Видяно 2 208 пъти

Когато чуем думата “помпони” винаги се сещаме за нещо красиво, шарено, нещо, което ни носи свежо настроение. А представете ли си каква ще е асоциацията, щом си помислим за възглавница от помпони у дома? Истинска, материализирана радост! Толкова много цвят и пъстрота! Толкова много веселие и позитивно настроение! Но знаете ли какво е по-добро от закупуването на помпонени аксесоари? Създаването им. Да, точно така.

Вероятно сте чували, че преждата е кошмарен за работа материал, но… тези твърдения са много далеч от истината. Пухкавите топчета от прежда се оказват чудесен избор за създаване на красиви декорации. А възглавниците, направени от тях, са един задължителен елемент за всеки почитател на “направи си сам” тенденцията. И в тази статия ще ви го докажем. Тук сме подготвили всички нужни материали, както и инструкции стъпка по стъпка за направата на най-красивите възглавнички. С тях, освен много цвят и позитивни емоции, ще заредите с много уют и топлина всяка стая. 

А ако сте решили тотално да преобразите дома си с някоя нова интериорна идея, винаги можете да потърсите професионалистите, регистрирани в нашия сайт. Те с лекота и желание ще сбъднат всяка ваша мечта. Дори и най-смелата.


Необходими материали за възглавница от помпони

Както вече споменахме, възглавничките са супер ефектни и същевременно много лесни за направа. Ето и материалите, които ще ви бъдат необходими.

  • Кокетна цветна прежда;
  • Уред за правене на помпони (продава се във всеки магазин за прежди и конци);
  • Пистолет за горещо лепило/силикон;
  • Лепило/силикон (продават се във всяка железария);
  • Обикновена калъфка за възглавници и подложка (или направете своя калъфка за възглавница от бял текстил);
  • Ножици.

Това е чудесен начин да оползотворите остатъчни парчета от прежда, които имате и от други “направи си сам” начинания.

Броят на помпоните, от които ще се нуждаете, зависи от размера на възглавницата ви, но около 50 малки топчета с различни размери са напълно достатъчни.


Нека да започваме!

И така, ето ги първите стъпки към перфектните шарени възглавнички.

  • Отворете уреда за помпони и започнете да обвивате преждата от всяка страна, както е показано на снимката. Когато уредът е пълен, затворете клапата и отрежете преждата по средата.
  • След това завържете част от преждата около средата на топченцето и отворете, за да освободите помпоните.
  • Последната стъпка е да отрежете помпона, за да създадете кръгла форма.
  • Сега повторете този процес още 50 пъти!

Можете да направите всяко топче едноцветно, можете и да комбинирате два-три цвята, за да го направите шарено. Всичко зависи от вас и вашите лични предпочитания.

Вижте още: 16 лесни и очарователни декорации за стена


Прожължаваме напред!

Продължаваме смело напред! 

  • След като сте направили всички помпони, използвайте горещия пистолет за лепило, за да залепите помпоните към възглавницата.
  • Приложете достатъчно количество от лепило (не правете икономии от него, за да може да имате устойчиви възлгавнички).
  • След това леко “отворете” топчето от прежда и го прикрепете към възглавницата. Задръжте няколко секунди, докато топлият силикон започне да изстива.
  • Важно е помпонът да е прикрепен възможно най-близо до центъра си, за да може да бъде добре закрепен за възглавницата. Ако го залепите така, че лепилото да е само на външния ръб на помпона, той може лесно да се разхлаби и да падне.


Финални щрихи

И така, щом вече сте по-уверени в това, което правите, продължавате към следващата стъпка. Трябва да си направите “пътечка” от помпони около възглавницата, така че да  покриете всяко кътче от предната част. Може да се наложи да залепите топчетата много близо едно до друго, а и дори едно върху друго, за да се покрие всяко празно място. За да бъде наистина красиво, трябва плътно да покриете цялата повърхност на възглавничката с вълнените топчета. Щом сте готови, оставете лепилото да изсъхне добре.

И ето - вашият мини шедьовър е напълно завършен!

Вижте още: Стъклен парапет за тераса - можем ли да си го направим сами?


Крайният резултат

Сега е време да се наслаждавате на прекрасната си попмонена възглавница и цветното настроение, което създава в дома ви. Въпреки че отнема време, докато се направи, това е страхотен "направи си сам" проект, който трябва задължително да изпробвате. Създавайки красивата си възглавничка, спокойно можете да наваксате с любимите си сериали, да изгледате поредния филм в списъка или пък просто да послушате любимите си песни. Така не само ще прекарате свободното си време в творчество и усвояване на нови умения, но ще отделите време и за други ваши любими хобита, които все остават на заден план. 

Ако статията ви е вдъхновила и сега имате още много интериорни идеи, които искате да реализирате във вашия дом, потърсете помощ от професионалисти в интериорния дизайн. Заявете проект напълно безплатно, разгледайте предложенията от водещите компании, сравнете оценките от предишни клиенти и се доверете на фирмата, която отговаря на вашите очаквания за създаване на вълшебен дом. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта