Стъклен парапет за тераса - можем ли да си го направим сами?

Публикувано на 25/07/2018 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 14/06/2018 | Видяно 4 765 пъти
Струва ли си да опитваме да правим стъклен парапет сами?

Живеете на висок етаж, в населено място, известно с редовните си силни ветрове. Решавате, че искате терасата ви да бъде със стъклен парапет. Той изглежда стилно, красиво, а и ако сте с хубава гледка, няма да губите голяма част от нея заради плътни прегради. Въпросът е - можете ли да си го направите сами? Отговорът в голяма степен зависи от сръчността ви. Също и от добрите ви познания по физика, както ще се уверите от съответната тема в доказалия ефективността си, по отношение на строежа и ремонта на дома, форум Направи сам.

В настоящата статия избрахме за вас по-важните аспекти от дискусията. Те няма да ви научат как да си направите подобно заграждение от стъкло, но ще се опитат да ви ориентират струва ли си да опитвате. А ако все пак за изграждане на парапет предпочитате да се доверите на професионалист, можете да го откриете в нашия сайт.

Какво ви е необходимо за стъклен парапет?

Какво ви е необходимо за стъклен парапет?

Като всяко друго изобретение, един стъклен парапет също се нуждае от материали, които да придадат завършения му вид. Да се запознаем с по-съществените от тях:

 • Стъклени панели. Те трябва да са изработени от много добре закалено стъкло, устойчиво на силни ветрове и удар. Както споделя djendov във форума, “всяка една фирма, до която се допитам, заявява твърдо да е 8.8.1 закален триплекс”.  
 • Захващащи шини. В хода на публикацията ще обърнем внимание на това дали е по-добре да си ги вземете готови фабрични или да си направите захвата сами. Също неръждаемата стомана или алуминият е по-препоъчваният материал.
 • Уплътнител между шините и стъклото. Според автора на темата в “Направи сам” за Стъклен парапет, djendov, това може да бъде “много твърда гума или ПВЦ подложка”.
 • Подходящи анкери и болтове, за които ни напомня същият потребител.

Фабрична или самоделна шина?

Фабрична или самоделна шина?

Още в пилотното мнение на темата потребителят djendov споделя резултати от търсенето на шина за монтаж на стъклен парапет. Както и колебанието си дали да не си я направи сам, използвайки неръждаема стомана тип 316 - винкел 50 х 50 х 5мм, вместо да си купува фабрична алуминиева. Ето някои от разсъжденията му по въпроса:

 • “Готовите такива захващат около 5-6 см от стъклото. Със самоделка от винкел 50 х 50 х5мм ще могат пак толкова да се захванат… На практика стъклото ще е захванато по един и същ начин в двата варианта. Разликата е, че в "направи сам" метода най-голямо напрежение ще има в ъгъла на винкела. Според мен 5мм стомана не би трябвало да и е проблем… заводските варианти имат даже по-малко рамо. При винкела ще е 2,5см, а има заводски, при които ще е 2см.”
 • В темата се включва и Hursa, който обръща внимание, че: “В самоделния вариант не може да се дупчи закалено стъкло. Първо се правят отворите, тогава се закалява. Това вероятно ще оскъпи триплекса - ще бъде по-специална поръчка.”

 Вижте още: Как да си направим окачен таван сами

Самоделна шина с един или два винкела?

Самоделна шина с един или два винкела?

Появяват се и предложения от потребителя preslav, според който ”може и с два винкела - единият от условната вътрешна страна на стъклото, другият от условната външна. Остава точното разпробиване на отворите”. По въпроса ви предлагаме кратка извадка от разговора между двамата основни участници в него:

 • “Ако си с един винкел, в зависимост от къде духа вятъра, в единия случай разчиташ на здравината на винкела, в другия на здравината на "изскубване" на анкерите. Ако си с два винкела, независимо от къде идва усилието върху площта на стъклото, винаги ще имаш противодействието на анкерите” - споделя preslav, на което djendov отговаря:
 • “И в двата случая рамото на лоста е едно и също -> 2,5см условно. Просто в единия вариант силата на гравитацията ще помага малко, а в другия - не.”

Алуминий или неръждаема стомана за шина за стъклен парапет?

Алуминий или неръждаема стомана за шина за стъклен парапет?

Разбира се, важно е от какъв материал е изработена захващащата шина на стъкления парапет, без значение дали си го правите сами или се доверявате на специалист. Конкретно в разглежданата тема от форум “Направи сам”, авторът се интересува от разликата между алуминий и неръждаема стомана, като изтъква:

 • “На няколко места вече виждам написано, че контакта м/у алуминиевата шина и бетона + температурните разлики... водят до НЕдълготрайност на алуминия.”, след което preslav още повече наклонява везните в полза на неръждаемата стомана:
 • “Ако има опция неръждавейка - никога не бих избрал алуминий, макар че вероятно дебелината на профила от неръждавейка е сметнат на кантар, или казано по друг начин - профилът просто ще е по-тънък.”

Безопасен ли е стъкленият парапет за малки деца?

Безопасен ли е стъкленият парапет за малки деца?

Съвсем естествено изниква притеснението дали тераса със стъклен парапет ще бъде безопасна, ако имате малки деца. Най-вече, когато живеете на много висок етаж. Тук отново даваме думата на djendov, който ни успокоява:

 • "Първо, 16мм закален триплекс и аз да се засиля и блъсна в него, няма да го счупя.
 • Второ, има бетонен борд, така че всичко на колела ще срещне бетон, а не стъкло.
 • Трето - да сте чули някой да се е блъснал в стъкления парапет в мола, да е счупил стъклото и да е полетял надолу?
 • Четвърто, по почти всички парапети, децата могат да се покатерят, докато при стъкления няма да могат.
 • Пето, не знам дали сте виждали как захващат някои алуминиеви парапети с едно притискащо болтченце за планката, монтирана на пода. Със сигурност ще падне много по-лесно от стъкления. и т.н."

Реализиран проект за стъклен парапет

Реализиран проект за стъклен парапет

За десерт и вдъхновение тук ви показваме снимка, изобразяваща как се е справил с изграждането на стъклен парапет форумецът mitev75. Подробности за него можете да научите отново в темата във форума. Резултатът, без съмнение, е впечатляващ. Ако вие искате да постигнете такъв или дори по-добър, но не се чувствате достатъчно подготвени, доверете се на доказаните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка още сега и до 24 часа ще получите конкурентни оферти, които да сравните. Проучете бизнес профилите на кандидатствалите изпълнители и се запознайте с оценки от предишни клиенти за досегашната им работа. Наемете майстор, само ако откриете точния за вас, а след реализиране на проекта ви, споделете отзива си в сайта.

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник