Фабрична или самоделна шина?

Последна редакция на 06/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 986 пъти

Още в пилотното мнение на темата потребителят djendov споделя резултати от търсенето на шина за монтаж на стъклен парапет. Както и колебанието си дали да не си я направи сам, използвайки неръждаема стомана тип 316 - винкел 50 х 50 х 5мм, вместо да си купува фабрична алуминиева. Ето някои от разсъжденията му по въпроса:

  • “Готовите такива захващат около 5-6 см от стъклото. Със самоделка от винкел 50 х 50 х5мм ще могат пак толкова да се захванат… На практика стъклото ще е захванато по един и същ начин в двата варианта. Разликата е, че в "направи сам" метода най-голямо напрежение ще има в ъгъла на винкела. Според мен 5мм стомана не би трябвало да и е проблем… заводските варианти имат даже по-малко рамо. При винкела ще е 2,5см, а има заводски, при които ще е 2см.”
  • В темата се включва и Hursa, който обръща внимание, че: “В самоделния вариант не може да се дупчи закалено стъкло. Първо се правят отворите, тогава се закалява. Това вероятно ще оскъпи триплекса - ще бъде по-специална поръчка.”

 Вижте още: Как да си направим окачен таван сами

Свързано:

Стъклен парапет за тераса - можем ли да си го направим сами?

Има немалко причини, заради които можете да изберете стъклен парапет за своята тераса. Най-логичната от тях, че просто ви харесва. Освен това създава впечатление за много по-голяма пространственост и дори да го монтирате на малка тераса или балкон, същите ще изглеждат визуални по-просторни. При по-сръчните вероятно се появява въпросът дали да не опитат да си направят стъклен парапет сами. Най-вече майсторенето ще бъде около изработването на захващащата шина и уплътнителя. Самите стъклени панели се предполага, че ще се вземат готови. В темата, посветена на стъкления парапет, във форум "Направи сам" можете да се ориентирате доколко усилията си струват и дали не е по-добре все пак да се обърнете към професионалист. Разгледайте публикацията, част от която е и настоящата снимка, и ще откриете в нея връзка към въпросната форумска дискусия. Сега да обърнем внимание на самото изображение, което ни показва тераса с дървена платформа и стъклен парапет с метални шини. На терасата е поставен голям тъмнокафяв диван, изработен от ратан, който е заснет в гръб. Мебелите от ратан са обичаен избор, когато става дума за обзавеждане на тераси, дворове и градини. Гледката, която достига до погледа ни в цялата си мащабност, заради прозрачните панели на парапета, ни радва с високите си зелени широколистни и иглалистни дървета разнообразени от няколко храста с червеникави листа.