Любимият висящ стол - видове и специфика

Публикувано на 11/12/2019 от Радина | Последна редакция на 11/12/2019 | Видяно 2 485 пъти

В забързания ритъм на живота, съвременният човек все повече се стреми да открива различни начини за релакс. Всеки има нужда от време за самия себе си и време за почивка, за да почувства спокоен. Люлеещият се стол може да бъде от голяма полза! Комбинацията между люлка и обикновен хамак създава една оригинална и красива мебел, която освен всичко друго ни служи и за почивка след тежък и дълъг работен ден.

Съвременните фирми произвеждат голямо разнообразие от продукти от този тип. Висящите столове могат да бъдат направени от дърво или прозрачен пластмасов материал. Производителите нерядко използват и метал за изработването им. Гамата от продукти е голяма - различават се по дизайн, форма и принципи на закрепване. Интересно е, че някои от моделите дори можете да направите сами у дома. Ако нямате смелостта да се заемете с тази задача сами, майсторите дърводелци, регистрирани в MaistorPlus могат да ви помогнат.


Стол тип пашкул или яйце

Започваме списъка на различните висящи столове с типовете пашкул или така наречените яйца. Няма как да не сте ги срещали в списания или в големите вериги магазини за мебели. Този продукт се различава от останалите, защото е доста затворен като конструкция.

 • Има висок гръб, който се простира над главата на човека. По този начин гарантира удобство на стойката.
 • Прави се със доста здрава и твърда рамка, като се включва материал, избран предварително - доста такива мебели се покриват с плат.
 • Моделът има отделни подвидове, например стол тип капка или стол с кош.
 • Подобна мебел е чудесен вариант за стая, в която децата обичат да прекарват свободното си време.


Кресло гнездо или тип хамак

Основата на този дизайн са обръчите. Моделът е направен с плоско дъно. Рамката обикновено е сплетена със специален шнур. Понякога се използват и здрави въжета.

 • Моделите на хамаците са както меки, така и твърди.
 • Основата за такъв стол може да бъде мек плат, който е лесен за зашиване.
 • Също е възможно да се изплете или изтъче, използвайки техниката макраме.
 • Основното е, че краищата на този панел трябва да бъдат прикрепени към парчето за сядане от четирите стени.
 • След това цялото приспособление се окачва на здрава стойка. Понякога такъв стол може да бъде и прикрепен към самия таван с кука.

Вижте още: Да си направим хамак за лятото


Столове, изработени от дърво

Тези продукти са едни от най-популярните. Винаги изглеждат луксозно, а и имат отлична амортизация. В същото време предлагат всички необходими функции на една прекрасна мебел, с помощта на която можем да си отпочинем. Това че са направени от дърво не означава, че са неудобни - напротив, дизайнерите са се постарали да направят тези столове максимално комфортни.

 • Ако планирате да изберете продукт, който ще бъде разположен в стая с камина, в хол в класически стил или в стилно респектиращо офис пространство, тогава тази опция е предпочитаната.
 • За производството на такива столове се използват различни видове дърво. Изборът зависи единствено от предпочитанията на купувача и неговите финансови възможности.


Плетен стол

Това са красиви и елегантни мебели, които са изтъкани както от изкуствени, така и от естествени материи. Люлеещ се стол от този тип се счита за универсален вариант, защото материалът, от който е изработен, не се влияе нито от влажността в помещението, нито пък от директни слънчеви лъчи.  

 • Плетените мебели издържат на тежки товари и въздействието на различни външни фактори.
 • Най-вероятно ви е трудно да повярвате, но проучванията сочат, че при доста интензивна употреба средно такива мебели издържат повече от 10 години без нужда от реставрация и ремонт.
 • Плетената седалка е много удобна и се счита за златната среда между меките и твърдите варианти.

Не забравяйте, че такива мебели се правят най-често на ръка, което се отразява на цената им.

Вижте още: Уникални идеи за висящи столове


Други видове и съвети за избора на висящ стол

За модерен интериор е подходящ продукт, изработен от устойчива пластмаса или метал. Дизайнерите предлагат изключително много възможности. 

 • Фотьойлите със специална стойка, на която можете да поставите краката си се считат за много удобни.
 • Моделите с тази конфигурация ще осигурят пълноценна почивка на цялото тяло, тъй като не само гърба, ръцете и шията, но и мускулите на краката ще се отпуснат.

Нормално ли е столът да скърца?

Лекото скърцане по време на движение се счита за съвсем естествено и нормално за нов стол. Всъщност звукът не идва от самата структура, а от лакираните и боядисани части, които започват да се търкат една в друга. След известно време скърцащият звук напълно изчезва и столът започва да се люлее напълно безшумно.

Как да изберем подходящ стол, на какво да обърнем внимание?

Материалът, цветът и дизайнът на продукта трябва да бъдат избрани въз основа не само на личния вкус, но и на стила на стаята, в която ще се намира. Преценете на какво ще заложите - съвременни или класически мебели?

 • Традиционният дизайн лесно се вписва в интериора на градски апартаменти, декорирани в етнически стил.
 • Също така такива мебели ще изглеждат страхотно на открита веранда в къща.
 • Столовете, изработени от дървен материал, имат непоклатимо предимство - лекият изпъкнал релеф на гърба по време на люлеене ще масажира мускулите ви, което ще осигури допълнителен релакс.

Ако се питате какъв стол да изберете за своя дом или градина и имате нужда от професионално съдействие, майсторите, регистрирани в MaistorPlus, могат да ви помогнат. Направете своята безплатна заявка за проект сега. В отговор ще получите няколко оферти. Сравнете ги, вижте и мнения на предишни клиенти и направете най-правилния избор за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Тош ремонТ VIP
ВиК Услуги, София
41 извършени проекта
Ивелин
Ремонт на баня, Ботевград
29 извършени проекта
фирма ДЕРОС 73 VIP
Цялостен ремонт, София
BI-EM stroi
Покривни услуги, Божурище
30 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
76 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
68 извършени проекта