Любимият висящ стол - видове и специфика

Публикувано на 11/12/2019 от Радина | Последна редакция на 11/12/2019 | Видяно 1 432 пъти

В забързания ритъм на живота, съвременният човек все повече се стреми да открива различни начини за релакс. Всеки има нужда от време за самия себе си и време за почивка, за да почувства спокоен. Люлеещият се стол може да бъде от голяма полза! Комбинацията между люлка и обикновен хамак създава една оригинална и красива мебел, която освен всичко друго ни служи и за почивка след тежък и дълъг работен ден.

Съвременните фирми произвеждат голямо разнообразие от продукти от този тип. Висящите столове могат да бъдат направени от дърво или прозрачен пластмасов материал. Производителите нерядко използват и метал за изработването им. Гамата от продукти е голяма - различават се по дизайн, форма и принципи на закрепване. Интересно е, че някои от моделите дори можете да направите сами у дома. Ако нямате смелостта да се заемете с тази задача сами, майсторите дърводелци, регистрирани в MaistorPlus могат да ви помогнат.


Стол тип пашкул или яйце

Започваме списъка на различните висящи столове с типовете пашкул или така наречените яйца. Няма как да не сте ги срещали в списания или в големите вериги магазини за мебели. Този продукт се различава от останалите, защото е доста затворен като конструкция.

 • Има висок гръб, който се простира над главата на човека. По този начин гарантира удобство на стойката.
 • Прави се със доста здрава и твърда рамка, като се включва материал, избран предварително - доста такива мебели се покриват с плат.
 • Моделът има отделни подвидове, например стол тип капка или стол с кош.
 • Подобна мебел е чудесен вариант за стая, в която децата обичат да прекарват свободното си време.


Кресло гнездо или тип хамак

Основата на този дизайн са обръчите. Моделът е направен с плоско дъно. Рамката обикновено е сплетена със специален шнур. Понякога се използват и здрави въжета.

 • Моделите на хамаците са както меки, така и твърди.
 • Основата за такъв стол може да бъде мек плат, който е лесен за зашиване.
 • Също е възможно да се изплете или изтъче, използвайки техниката макраме.
 • Основното е, че краищата на този панел трябва да бъдат прикрепени към парчето за сядане от четирите стени.
 • След това цялото приспособление се окачва на здрава стойка. Понякога такъв стол може да бъде и прикрепен към самия таван с кука.

Вижте още: Да си направим хамак за лятото


Столове, изработени от дърво

Тези продукти са едни от най-популярните. Винаги изглеждат луксозно, а и имат отлична амортизация. В същото време предлагат всички необходими функции на една прекрасна мебел, с помощта на която можем да си отпочинем. Това че са направени от дърво не означава, че са неудобни - напротив, дизайнерите са се постарали да направят тези столове максимално комфортни.

 • Ако планирате да изберете продукт, който ще бъде разположен в стая с камина, в хол в класически стил или в стилно респектиращо офис пространство, тогава тази опция е предпочитаната.
 • За производството на такива столове се използват различни видове дърво. Изборът зависи единствено от предпочитанията на купувача и неговите финансови възможности.


Плетен стол

Това са красиви и елегантни мебели, които са изтъкани както от изкуствени, така и от естествени материи. Люлеещ се стол от този тип се счита за универсален вариант, защото материалът, от който е изработен, не се влияе нито от влажността в помещението, нито пък от директни слънчеви лъчи.  

 • Плетените мебели издържат на тежки товари и въздействието на различни външни фактори.
 • Най-вероятно ви е трудно да повярвате, но проучванията сочат, че при доста интензивна употреба средно такива мебели издържат повече от 10 години без нужда от реставрация и ремонт.
 • Плетената седалка е много удобна и се счита за златната среда между меките и твърдите варианти.

Не забравяйте, че такива мебели се правят най-често на ръка, което се отразява на цената им.

Вижте още: Уникални идеи за висящи столове


Други видове и съвети за избора на висящ стол

За модерен интериор е подходящ продукт, изработен от устойчива пластмаса или метал. Дизайнерите предлагат изключително много възможности. 

 • Фотьойлите със специална стойка, на която можете да поставите краката си се считат за много удобни.
 • Моделите с тази конфигурация ще осигурят пълноценна почивка на цялото тяло, тъй като не само гърба, ръцете и шията, но и мускулите на краката ще се отпуснат.

Нормално ли е столът да скърца?

Лекото скърцане по време на движение се счита за съвсем естествено и нормално за нов стол. Всъщност звукът не идва от самата структура, а от лакираните и боядисани части, които започват да се търкат една в друга. След известно време скърцащият звук напълно изчезва и столът започва да се люлее напълно безшумно.

Как да изберем подходящ стол, на какво да обърнем внимание?

Материалът, цветът и дизайнът на продукта трябва да бъдат избрани въз основа не само на личния вкус, но и на стила на стаята, в която ще се намира. Преценете на какво ще заложите - съвременни или класически мебели?

 • Традиционният дизайн лесно се вписва в интериора на градски апартаменти, декорирани в етнически стил.
 • Също така такива мебели ще изглеждат страхотно на открита веранда в къща.
 • Столовете, изработени от дървен материал, имат непоклатимо предимство - лекият изпъкнал релеф на гърба по време на люлеене ще масажира мускулите ви, което ще осигури допълнителен релакс.

Ако се питате какъв стол да изберете за своя дом или градина и имате нужда от професионално съдействие, майсторите, регистрирани в MaistorPlus, могат да ви помогнат. Направете своята безплатна заявка за проект сега. В отговор ще получите няколко оферти. Сравнете ги, вижте и мнения на предишни клиенти и направете най-правилния избор за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Сити Сайт VIP
Цялостен ремонт, Пловдив
Момчил Куцаров
Сухо строителство, София
26 извършени проекта
Hristo VIP
Строителство на сгради, София
16 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Ивета Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
17 извършени проекта