Да си направим хамак за лятото

Публикувано на 15/08/2019 от Флора Велчева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 4 957 пъти

Хамакът е едно от нещата, които винаги ще свързваме с дългите слънчеви дни и прохладните летни вечери. За да създадете едно чудесно кътче в двора или градина си, където да си почивате с книга в ръка или чаша кафе, ще са ви необходими няколко неща: 

  • 2,2 - 2,5 м много здрав плат;
  • 20 халки за вграждане (Grommet);
  • 2 дървени летви с дебелина 5-6 см ширина и дължина, колкото ширината на хамака;
  • Свредло - 1.25 см; 
  • Памучно въже с дебелина 0.75 см и дължина 2,5 м;
  • 2 по-големи метални пръстена.

Ако имате други идеи за подредба и мебели в градината, можете да се обърнете към някой от експертите, регистрирани в сайта ни. 


Първа стъпка

За начало сгънете краищата и ги изгладете, след което повторете това действие. Изгладете отново и пришийте подгъва. Двойната сгъвка има две предимства - създава по-здрав ръб и скрива грапавината на тъканта. Можете също да добавите отделна лента от здрава тъкан или дори дъска вътре в подгъва за допълнително подсилване. Повторете процедурата по ширината на плата и от двата края. По-късно там ще пробиете дупки. 

С маркер на еднакви разстояния отбележете бъдещите дупки, с които ще се захваща хамакът. Те трябва да бъдат по 10 броя за всяка страна. Дупките се правят по ширината. 


Втора стъпка

Изрежете дупките с нож, не е нужно да са перфектни, защото ще ги покриете с металните халки. Във вече ушитите подгъви поставете металните халки чрез т.нар. grommet, както е показано на изображението. Когато започнете да поставяте въжетата, съобразете се с посоката, в която сте поставили халките. С кука закачете един от двата големи метални пръстена. Задръжте тъканта на хамака на пода с помощта на книги или други по-тежки предмети, така че да не се движи. 

Направете дупки на летвите на същото разстояние, на което сте поставили металните халки. През тях също ще трябва да промушите въжетата. Отбележете с маркер разстояние от по 125 см по въжетата.

Вижте още: Изобилие от възможности – Направете своята градинска люлка сами!


Трета стъпка

Поставете хамака на земята от дясната страна нагоре и поставете дървената си греда с направените вече в нея отвори. Промушете въжето през голямата металната халка, а след това през летвата и първата по-малка метална халка, до първото маркирано място на въжето. След това промушете втори път през голямата метална халка, пуснете въжето през летвата и втората по-малка метална халка. Извършвайте това действие докато и през последните халки въжето е промушено. 


Четвърта стъпка

При така поставените въжета, подпъхнете линия или молив, както е показано на първата картинка. Останалото свободно въже в двата края кръстосайте, издърпайте молива, а след това стегнете. Повторете всички движения отново. След това пропуснете първото въже от всеки край, поставете молива, както е показано, кръстосайте двете въжета, издърпайте молива и стегнете. 

При готовност, повторете процедурата, но този път пропуснете по две въжета във всеки край. Накрая завържете двата края на въжето. Окачете готовия хамак на подходящо място. 

Имате идеи за озеленяването на вашата градина или за мебели, които да поставите там? Обърнете се към някой от специалистите регистрирани на сайта ни. Можете да сравните различните предложения, като направите безплатна заявка още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта