5 анти-тенденции в дизайна на хола

Публикувано на 20/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 20/10/2023 | Видяно 3 384 пъти

 

Актуалните тенденции в интериорния дизайн е важно е да се вземат предвид, особено ако държим да сме модерни, но не бива да забравяме за анти-тенденциите. Това са тези техники, които отдавна са излезли от мода, но все още периодично се използват в дизайна. 

В тази статия ще се фокусираме върху хола и ще разгледаме 5 анти - тенденции за този сезон.  


Прекалено тежки завеси

Завеси, щори, тюл, пердета - съвсем доскоро за декориране на прозорците се е използвало толкова много плат, че на практика прозореца се скрива зад тях. А заедно с това изчезва и светлината и усещането за простор в стаята. За щастие, този вид декорация на прозорци вече не е актуална. 

Декораторите препоръчват да използваме за прозорците в хола само в един слой - щори или пердета. В този случай не само ще получим стилен интериор, но и ще позволим на светлината да изпълни помещението. Изберете ефектни завеси, които може да са в един и същи тон със стените за монохромен интериор или в контрастен десен като акцент.  


Прецизни комбинации

Едно от дизайнерските решения, за които е време да забравим, е излишъкът от интериорни елементи. Преди време всички в мебелирането на хола са се използвали много мебели и декор, но сега минимализмът и функционалността са на мода. Свободното пространство дава усещане за простор и спокойствие. 

Настъпват и много промени в зоната с телевизора. Все по-често се търсят напълно нестандартни решения или дори отсъствие на телевизор. В някои проекти ТВ зоната е интегрирана елегантно в пространството или напълно скрита с декоративни елементи, например плъзгащи се панели. 

Друга техника на дизайна, която е мигрирала в списъка на анти-тенденциите, е симетрията във всичко. Вече не е модерно да се подреждат мебели и декоративни елементи в чисти двойки (два стола, два рафта, две вази и т.н.). Модерният интериорен дизайн дава приоритет на оригиналността и търси уникалност. Така че е добре да  експериментираме с нестандартни аранжировки или да използвате различни мебели.  

Диванът и фотьойлите може и да не са от една и съща колекция. Ако диванът е семпъл, лаконичен по форма и в един тон, тогава фотьойлът може да бъде акцент. И още един анти-тренд е дивана и фотьойла да са ориентирани към телевизора.  

Също така, може да не поставяме групата на дивана "на стената". Много по-интересно е, когато диванът е в центъра на стаята или на известно разстояние от стената, ако разбира се помещението го позволява. 


Един полилей в центъра на стаята

В съвременните проекти на осветлението се обръща особено внимание и се използва като съвсем отделен елемент на дизайна. В него има огромен потенциал и той трябва да се използва. Дори само една декоративна свещ е в състояние да промени из основи атмосферата.  

Ето защо не бива да се ограничаваме до един полилей в центъра на хола. Най-добре е да помислим за няколко сценария за осветление, защото холът може да се използва не само за отдих, но и за работа, четене, общуване с приятели и семейство. Затова ще бъде най-добре да използваме LED светлини, релсови системи или прожектори и, разбира се, полилеи, лампиони и настолни лампи. 

 


Тапетите остават в миналото

Това се дължи на факта, че за съвременните интериори с акцент на простора боята изглежда като най-подходящия, дълготраен и лаконичен материал за декориране на стените. Явното предимство и лекота на материала се допълва и от отсъствието на шевове и сложни текстури. 

Ако искаме да поставим акцент на стената, то тогава вместо ярки или сложни тапети, за предпочитане е да се използват елементи като ефектна мазилка или различни видове панели. Също така може да се добавят елементи от гипс или метал, или комбинация на два цвята от една и съща боя. 


Празните стени в хола създават усещането, че нещо липсва

Дизайнерите посочват тези четири основни интериорни решения за хола, за които е време да забравим.  

На първо място, наличието на празни стени, които създават усещането, че нещо липсва, сякаш стаята е необитаема, неуютно, без атмосфера. В актуалните проекти стените са декорирани с рафтове или други елементи на интериора. 

На второ място, стои другият ефект на прекомерно претрупване. Модерният интериор се фокусира върху наличието на много въздух и свободно пространство и само най-необходимите мебели. Претрупването създава неудобна и некомфортна атмосфера, в която просто се задушаваме. 

В някои от най-съвременните проекти се наблюдава как тенденцията за  "телевизора като смислов център на интериора на хола" също се превръща в нещо от миналото.  

И последният, не по-малко важен момент е зле замисленото осветление. В миналото полилеите често са били основният източник на светлина, но в днешно време те служат най-вече като декоративни предмети. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта