Как да превърнете изоставеното си мазе в разкошно помещение?

Публикувано на 07/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 25/09/2019 | Видяно 2 263 пъти

Всеки човек в даден момент започва да усеща липса на пространство в дома си. Наличието на допълнителна площ се превръща в лукс в днешно време. Точно затова е необходимо да се измислят начини да се използва всеки наличен сантиметър. В такъв момент много добър вариант е използването на мазето. Вместо да го превръщате в изоставено пространство, в което складирате ненужни вещи, го организирайте така, че да обособите допълнително пространство, което да бъде както естетически издържано, така и функционално.

Това е вариант, който не е нито много труден за изпълнение, нито много скъп. Всичко, от което се нуждаете, е правилно планиране и малко повече креативност. Повечето собственици на жилища не осъзнават напълно потенциала, който притежава мазето им. Тъмнината и може би дори мразовитата влажност успяват да отблъснат повечето хора. За да прогоним съмненията ви и да отключим въображението ви, тук сме подготвили няколко основни идеи, които ще ви помогнат в тази малко по-сложна, но много вдъхновяваща трансформация.

А за правилното изпълнение на идеите, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в нашия сайт. 


Перфектната стая за развлечения

Ако сте мъж, навярно мечтаете за някое спокойно местенце, в което да се отдадете на вашите любими занимания. Ако сте жена пък, вероятно ви се иска да имате малко повече време за себе си, време, през което да се насладите на интересен филм или сериал. В такъв случай, перфектното решение за вас е да обособите мазето си така, че да създадете пространство за забавления и активни развлечения. Елементите, които ще включите, разбира се, зависят от вашите лични предпочитания. Но има и такива, които са задължителни. За да постигнете перфектната обстановка, се сдобийте с барплот, билярдна маса, тенис маса, джаги, телевизор, любими настолни и видео игри.  

Това пространство би било идеално за активна почивка, насаме или с приятели, събирания с компанията или семейството или пък просто за релакс далеч от всичко и всички. 

 


Перфектната тийн стая

Тийнейджърите се нуждаят от собствено пространство. Пространство, което е не само функционално, но и вдъхновяващо. Интересен начин да дадете на детето си малко повече лично пространство у дома, е да преместите спалнята му в мазето. Не, това изобщо няма да ви превърне в лош родител. Ако разполагате с подходящо пространство, то съвсем спокойно може да обособите неговия малък оазисс в мазето. И бъдете сигурни - детето ще ви бъде много благодарно. А и ще може да се почувства като голям, самостоятелен човек. Нищо че във всеки един момент може да го контролирате. 

  • Красив начин за декориране на стаята е хамак столът.  С него ще добавите доза ексцентричност. А и ще обособите кът за четене и отдих. 
  • "Облечете" пространството като използвате дървени дъски, с които да поставите върху стените. Така ще внесете по-свежа, лятна и вдъхновяваща нотка в помещението. 
  • Използвайте меки тонове. Така или иначе пубертетът е достатъчно трудна възраст, не правете атмосферата още по-изнервена с наситени и крещящи цветове.
  • Сложете бюро, където детето ви да учи уроците си след училище. 
  • Спрете се на мебели, които дават допълнителна възможност за прибиране на вещи, учебници и дрехи. Перфектно решенеи е креват с шкафчета или бюро с допълнителна малка секция.

Вижте още: Как изглежда съвършената детска стая за момиче? 


Перфектният домашен фитнес

Фитнесът безспорно е мястото, което ни помага да сме здрави и във форма. Той трябва да създава атмосфера, която да ни помага да даваме всичко от себе си и да ни мотивира. Но не всеки обича да тренира в компанията на много хора и да посещава фитнес залите.

Чудесна идея в случая е да превърнете мазето си в пространство за тренировки. По този начин фитнесът ще е обзаведен според вашия вкус и със сигурност обстановката ще е забавна и мотивираща. 

  • Създайте акцентна стена. За целта използвайте боя в два контрастни цвята или пък в един, но ярък. Друг вариант за акцентиране върху стената е като използвате интересна щампа.
  • За съседната стена заложете на някой мотивиращ призив върху неутрален фон. Няма да повярвате каква сила и енергия ще си даде.
  • Третата стена декорирайте изцяло с огледала. Все пак да виждате резултата от тренировките си никак не е за изпускане. 
  • Върху пода добавете гумена матирана настилка, няколко цветни тежести и други фитнес уреди.
  • Обособете минибар, в който да се освежавате след тренировка. Заредете го предимно с вода. Не е нужно да се разсейвате с други напитки. 

И ето, че перфектното място за тренировки е налице.

Вижте още: Какви са съвременните модерни и функционални решения за вашия под?


Домашно кино

Какво по-хубаво от това да се насладите на любим филм на голям екран, при това в собствения си дом? Още една чудесна идея за обособяване на мазето, е като го превърнете в домашно кино. Така вече няма да харчите пари за билет за филм, а ще пренесете кино изживяването вкъщи. 

А ето и няколко важни съвета, които да имате предвид, ако сте решили да създадете кино зала у дома:

  • Заложете на килим. Ако подът на домашното ви кино е направен от дърво или друг вид подова настилка, звукът, който идва от говорителите на телевизора ще вибрира върху тях, а произвежданият звук ще бъде неясен и неприятен. Килимът ще послужи като изолация на пода, която ще предотврати изкривяването на звуците. Също така е по-добре, ако използвате килими в тъмни цветове за по-ясен изглед на филма.
  • Ако стените на домашното ви кино са в неутрален цвят, ще се наложи да ги пребоядисате в по-тъмен, за да “убиете” светлината. Но избягвайте използването на твърде тъмни цветове като сиво, кафяво и черно. По силата на психологията на цветовете, тъмните нюанси са потискащи.

Може би преди не сте се замисляли за това, но мазето предлага наистина много възможности за обособяване на екстра стая близо до или във дома ви. Време е да преобразите и вашето. Ако сте решили да приложите някоя от споделените идеи, възползвайте се от услугите на опитните майстори в интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатна заявка за проект, сравнете офертите и изберете изпълнителя, който отговаря на вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта