София като зелен град - мечта, превърната в цел за 2018г.

Публикувано на 23/09/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 24/07/2016 | Видяно 2 301 пъти

След дълги години на самозабрава и живот, заобиколен от замърсена и разрушена околна среда, дойде времето, в което София тръгва по стъпките на пробуждането. "София - Европейска зелена столица, 2018г." е новата мечта, която се превръща и в основна цел на група неправителствени организации и експерти.


Раждане на идеята

Проектът "София - Европейска зелена столица, 2018г." - стартира с подаването на писмо до кмета Йорданка Фандъкова, с което инициаторите отправят своето предложение. Те предлагат възможност за изготвяне на специализирана програма от мерки за преобразяването на града и превръщането му в красива зелена столица с "ярка идентичност", в рамките на следващите няколко години.


Възможно ли е да го постигнем?

Превръщането на София в зелен град, а още повече - в зелена столица на Европа - съвсем не е една далечна, утопична идея, а напълно реална възможност. Характеристиките и природните ресурси на града (назовани като "природен капитал") са богати и създават възможност за изграждане на устойчиви зелени методи като постоянен начин на живот. За щастие, дори няма да е необходимо сами да извървим този труден път, тъй като Европа отдавна работи по множество подобни модели, от които само трябва да се научим как да заимстваме и почерпим идеи за реализацията им в нашата страна. Разбира се, пътят е дълъг и трънлив, но си струва да поемем по него, тъй като това е един от малкото шансове да върнем София в Европа и да подобрим икономическия й потенциал.


План за действие

Предвижда се изграждането на специализирана научноизследователска програма, за която трябва да се погрижи Институтът за зелено градско развитие. С нея ще можем да направим съществени промени в градския транспорт, енергията, управлението на отпадъците, озеленяването и т.н.

Минимумът, който трябва да бъде отделен от бюджета на Столична община за реализацията на зелени проекти, е около 70 млн. лв. Но това е едва 1/10 от инвестициите за осъществяване на зелени идеи. Един от приетите световни стандарти предлага отделянето на 2 процента от БВП на конкретната страна, което води към съвсем различна крайна сума за България - близо 500 млн. лв. годишно. Това обаче включва и много частни инициативи, а не единствено изразходване на публични средства.


Да погледнем в бъдещето

Необходими са наистина много усилия. Почистването на реките, обществените паркове и околни гори, подпомагане за развитието на повече екосистеми и целенасочено опазване на съществуващите такива, озеленяване, използване на алтернативни източници на енрегия и още, и още - това са само малка част от действията, които трябва да предприемем за едно по-добро и зелено бъдеще. Вероятно всичко това звучи като плод на нечие извънредно оптимистично, с липса на всякакъв реализъм, въображение. Но не е съвсем така. Чрез повече зелени обществени поръчки, изграждане и въвеждане на строги зелени критерии за бизнеса и функционирането на предприятията и сградите, чрез разпространение на идеята на изключително високо и мащабно ниво - целта е достижима!


Трудности и пречки

Към момента, град София заема 29-то от 30 възможни места, в класацията "Индекс на зелените градове в Европа". Това ни води към напълно негативна нагласа, но именно тя е най-голямата пречка за обществото ни. Българинът е свикнал от десетилетия да живее в рутината си, драпайки всеки ден, в опит да опита да се почувства щастлив. Но той не е сам, трябва да вярва в себе си и да се бори, не трябва да се губи надеждата в родината и да се мисли, че спасението е само зад граница. Това е основното и от тук трябва да тръгне промяната.


Призив за позитивна нагласа

Най-трудната и основоположна стъпка е да преодолеем индивидуализма си и да се обединим, да загърбим политическите си интереси и да насочим всичките си сили в посока на постигането на целта.

С какво можем да започнем още днес? Излезте навън и вместо да изхвърлите фаса си на улицата, съберете с пликче заобикалящите кофата бутилки и салфетки. Ако видите препълнени контейнери, направете снимка, изпратете сигнал до общината или до някоя медия. Посадете дръвче някъде, а може би две, три, четири... Не стойте безгласни, не вървете по улиците, правейки се, че нищо наоколо не съществува. Ние сме хора със самосъзнание и мнение и не можем да продължим да живеем тихо и смирено, необходимо е да започнем да се интересуваме от средата, която ни заобикаля. Красивата природа я имаме - нужно е само да се научим да я пазим!


Тагове:

У нас

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта