Внесете разнообразие и шик в дома си с 3 D тапети

Публикувано на 19/05/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 30/05/2019 | Видяно 2 473 пъти

Тапети и 3 D тапети – има ли разлики? Със сигурност - да! Тапетите са изключително добро решение за стените в жилището, ако искаме да си спестим досадните пръски от боя.  С течение на годините те са претърпели съществени метамоорфози като материя, дизайн и начин на залепване. Но не са загубили своето очарование.

Коя е тяхната родина? Смята се, според различни източници, че това е Китай, а в Европа се появяват чак през 15-ти век. Оттогава до наши дни те са оригинален начин за интериорно решение на дома. Те създават настроение, спомагат за оформяне на акцент в стаята и издават душевността на собственика на жилището. Ако решите да си поставите тапети у дома, обърнете се към регистрираните в MaistorPlus професионалисти.

3 D тапетите са нова възможност за модернистична индивидуалност. Днес доста хора избират стена, която е облепена с тях, в съчетание със стени с латекс в бялата гама. Основната разлика между стандартните и 3 D тапетите се дължи на специалната боя, която се нанася на тях. В състава й има микрогранули, които по специфичен начин отразяват и пречупват светлинните лъчи, попадащи върху покритието, създавайки усещане за дълбочина в картината. Изображението не изглежда плоско, а създава усещане за триизмерно изображение.


Къде е най-подходящо да се ползват 3 D тапети?

Такива тапети могат да се залепят на стената в къщата или в апартамента. Става дума за помещения като хол, спалня, кухня, детска стая - навсякъде, където има подходящи стени. Това е важно условие, за да се разкрие красотата на този тип стенна облицовка.

Психолозите не препоръчват обемни и реалистични изображения за детска стая до навършване на 3 години на детето, защото то може да развие фобия от образите на картината или да има нарушения на съня. Когато стане по-голямо, вече може да се заложи на 3D тапетите.

Прочетете: Изящни бюра за малки принцеси


Обърнете внимание на качеството на стените

Освен това, за да се създаде максимално обемно усещане на избрания модел, е необходимо внимателно да се подравни стената, върху която ще се залепи този тапет. Дори и най-малката неравност е твърде вероятно да съсипе цялото прекрасно изображение. Затова, преди залепянето, тя трябва да бъде обстойно прегледана и при необходимост - ремонтирана.

За да разберете дали подобен дизайн би стоял добре във вашето жилище, може да се свържете с интериорен дизайнер и той да ви покаже няколко примера за това как подобни 3D тапети за стени изглеждат във вътрешността на апартамента ви. Така ще имате предварителна представа за визията, която може да се постигне.


Какъв 3 D тапет да изберем?

Изборът на 3D тапет е специфичен и опира до личния вкус на собствениците. Няма рецепта. Но трябва преди това да се знае за кое помещение предвиждаме подобен акцент, както и за коя стена. Основното правило гласи -3 D тапетът трябва да съответства на околната среда в стаята.

Съвети относно поставянето на 3 D тапети:

  • Триизмерния ефект на този вид тапет служи за разширяване на пространството, ако е сложен, разбира се, правилно на подходящата стена.
  • Понякога триизмерният тапет може да не разшири пространствено стаята, а да има обратния ефект – стаята да изглежда по-малка.
  • За да изглежда изображението най-обемно, е необходимо внимателно да се прочетат препоръките на производителя на тапети относно поставянето му спрямо  източници на светлина и избора на повърхността, върху която ще бъдат залепен.
  • Може да се направи и консултация с интериорен дизайнер  по отношение на прозорците. Правилно насочена светлина ще помогне за подобряване на визуалните ефекти.


3 D тапет - практически насоки

Тъй като самото изображението е много важно, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора е сюжетът. По този критерий е възможно всички 3 D тапети в магазините да се разделят на няколко основни типа:

  • Стандартни тапети с повтарящ се геометричен модел. Те се залепват най-лесно и могат да се положат на стена без перфектна гладкост - цветният модел на повърхността ще скрие всичко.
  • 3 D тапети със снимки – те са доста популярни. Има голям избор от тях и може да изберете снимка за различни стилове. Колкото по-малко са детайлите на тези тапети, всички дефекти на основната повърхност са ясно видими.
  • Панорамните 3 D тапети след залепване, образуват панорамна снимка. Изискванията за подготовка на повърхността са същите като за обикновените фото тапети.

Определено темата е много интересна и ако имате оригинално решение, за чиято реализация ви е нужен опитен майстор за лепене на тапети, можете да разчитате на регистрираните в нашата платформа специалисти. Направете заявка, напълно безплатно е, и така ще имате възможност да сравните получените оферти, както и предварително да проследите коментарите на доволните клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта