Пролетно почистване на кухнята с естествени подръчни материали

Публикувано на 05/05/2020 от Адриана | Последна редакция на 05/05/2020 | Видяно 16 304 пъти

Да си признаем! В забързаното ежедневие рядко имаме достатъчно време, за да поддържаме жилището си в идеално чист вид. Колкото и да отлагаме обаче, идва момент, в който трябва да изпълним домакинските си задължения. Смяната на сезоните е идеален повод да отделим нужното внимание и грижа за нашия дом. А какво по-подходящо начало на нашето пролетно почистване от сърцето на всяко домакинство-кухнята. Ще ви предложим няколко лесни и практични съвета, с които кухнята ви буквално ще заблести за пролетта. При това без да използвате никакви химични почистващи препарати! За целта ще ви бъдат необходими алтернативни средства, които са също толкова ефективни и със сигурност ще откриете във вашия кухненски шкаф. А ако вече имате по-добри планове за прекарване на свободното си време, оставете пролетното почистване на подходящ професионалист в MaistorPlus.


Алтернативни почистващи средства

  • Сода за хляб (Сода бикарбонат);
  • Оцет или лимонов сок;
  • Обикновен или течен сапун;
  • Етерични масла (по избор).


Почистете фурната и котлоните: Стъпка 1

Да започнем пролетното почистване от печката. Смесете 3 ч.л. сода за хляб с малко топла вода до получаването на кремообразна консистенция. Покрийте замърсените участъци с получената паста и я оставете да престои между 5 и 15 мин. Химичните препарати, които обикновено се използват с тази цел, са силно токсични, особено при нагряване. Предимството на содата за хляб е, че е естествен заместител с отлично разяждащо действие срещу мазни петна и утайка от кафе. При почистването на по-модерните керамични плотове е важно приготвената смес да е достатъчно мека, за да не нарани повърхността. След нанасянето на содената паста, мръсотията се отстранява много по-лесно с помощта на мокра гъба. А за завършек, подсушете с микрофибърна кърпа.

Необходимо време: 20 мин

Виж още: 7 съвета как да направите сами истинска промяна в кухнята


Направете профилактика на пералнята: Стъпка 2

Докато изчаквате содената паста да престои, се заемете с пералнята. Един от най-често срещаните проблеми с пералните машини е неприятната миризма, която в последствие се предава и на дрехите. Освен редовното почистване на филтъра, уплътнението и чекмеджето за прах, препоръчваме ви регулярно да правите и цялостна профилактика на пералнята срещу миризма и натрупване на варовик. Сложете 2 ч.ч. оцет и 3 с.л. сода за хляб в отделението за прах. Пуснете пералнята на празен ход и максимални градуси, без центрофуга. При следващото пране дрехите ви ще ухаят на пролет, а от котлен камък няма да има и следа!

Необходимо време: 1 час


Дезинфекцирайте миялната машина и почистете мивката: Стъпка 3

След печката и пералнята пролетното почистване продължава с миялната машина и мивката. Напълнете контейнера за препарат на миялната с оцет и я пуснете празна. Оцетът ефективно премахва неприятните миризми и има дезинфекциращо действие. Няма значение дали ще използвате ябълков или винен, по-важно е той да е светъл, за да не оставя петна. Междувременно намокрете мивката от всички страни, поръсете повърхността й със сода за хляб и разтъркайте. Ако усещате неприятна миризма от канализацията или мислите, че каналът е запушен, изсипете 1 ч.ч. сода и 1 ч.ч. оцет в него. След 10 - 15 минути облейте обилно с гореща вода като изплакнете цялата мивка. Ако проблемът с канализацията продължава и след това, обърнете се към специалист за съвет.

Необходимо време: 30 мин


Изчистете и ароматизирайте хладилника: Стъпка 4

Няма как да пропуснем и хладилника в нашето пролетно почистване на кухнята. Първо, извадете всичко от него. Сортирайте наличните продукти, като изхвърлите тези, които са с изтекъл срок на годност. Пригответе си разтвор от оцет/лимонов сок (250 мл.) и вода (250 мл.). За удобство можете да го изсипете в бутилка с пулверизатор. Напръскайте целия хладилник с приготвената смес и я оставете да престои. След 10 - 15 мин. отмийте разтвора с мокра гъба и подсушете с кърпа. Завършете почистването на хладилника с кухненска хартия за блясък.

Необходимо време: 1 час

Виж още: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго


Почистете шкафовете, плотовете и пода: Стъпка 5

След като сте се погрижили за свежия вид на вашите кухненски уреди, не пропускайте да подредите шкафовете и да избършете работните плотове. Пригответе си универсална почистваща смес от сапун (1 ч.л.), топла вода (1 литър), 100 мл. лимонов сок и няколко капки от етерично масло по избор. Измийте пода с парцал и си направете кратка почивка преди последната стъпка.

Необходимо време: 2 часа


Измийте прозорците: Стъпка 6

Може би една от най-неприятните дейности на повечето домакини е миенето на прозорците. Все пак ще се съгласите, че няма как да поканите пролетта в кухнята си през мръсни стъкла. Използвайте сместа от бутилката с пулверизатор, с която почистихте хладилника (1:1 оцет и вода). Напръскайте прозореца, а след това го почистете с кухненска хартия или стар вестник.

Необходимо време: 1 час

По време на почистването си водете списък с продуктите, които трябва да напазарувате за кухнята-веро, течен сапун, кухненска хартия, зехтин. Запишете идеи, които биха освежили помещението и не пропускайте да си набавите всичко необходимо. Ако ви се струва, че не можете да отделите време за пролетно почистване на този етап, не пропускайте момента и направете безплатна заявка. MaistorPlus ще ви свърже с подходящи хигиенисти близо до вас.

Направи заявка

Знаете ли други трикове, които биха улеснили пролетното почистване на кухнята? Споделете ги в коментарите.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта