7 съвета как да направите сами истинска промяна в кухнята

Публикувано на 17/03/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 21 253 пъти

Лятото е вече на прага ни и е време за свежа промяна! За да разцъфне домът ви с нов красив облик, започнете първо от любимата стая на всяка домакиня, а именно - кухнята. Преобразяването й обаче не е лесна задача, особено ако бюджетът ви притиска. Смяната на подовата настилка или кухненските шкафове са един от начините да разнообразите вида й, но със сигурност ще ви отнеме повече време и пари. За да ви улесним в тази задача, ние ви предлагаме 7 лесни и приятни начина да направите сами истинска промяна в кухнята! Ако пък сте решени да я преобразите изцяло, намерете специалист за ремонт на кухня като направите безплатна заявка!


Лесна и бърза промяна на пода

Смяната на подовата настилка изисква най-голяма инвестиция при ремонт на кухнята. За щастие съществуват варианти за нейното по-лесно и евтино обновяване, като например изцикляне и лакиране на дървения под.


Заложете на удобни винилови планки

Съществува обаче още по-лесен вариант за истинска промяна в кухненския под и това са самозалепващите винилови планки. Те са издръжливи и могат да бъдат поставени както върху основа, така и върху съществуваща настилка. На вид наподобяват дърво и камък изключително добре, макар да са много по-лесни за почистване и поддръжка.

Виж още: Палети в кухненското обзавеждане


Правилното осветление ще преобрази вашата кухня

Всяка промяна в кухненското осветление рефлектира върху цялостното "настроение" на помещението. Прекалено приглушената светлина не е подходяща за тази стая на дома, тъй като тя не енергизира и далеч не улеснява приготвянето на вкусни ястия. От друга страна, прекалено ярката светлина е дразнеща за очите, независимо в кое помещение е инсталирана.


Изберете лампи с оригинален дизайн

Ето защо съвършенството се крие по средата-в симпатичните висящи лампи над барплота или кухненския остров, както и в кокетните стенни лампи. А за по-добра видимост при всяко кулинарно приключение-монтирайте осветителни тела и от долната страна на кухненските шкафове.


Освежете сами кухненските шкафове

Кухненските шкафове са първото, което прави впечатление в една кухня. Не винаги разполагаме с достатъчно средства да ги сменим изцяло, но затова пък знаем няколко хитри решения, с които да ги освежим. На първо време можете да промените лицевите им страни, като ги боядисате и отстраните неприятното скърцане при отваряне.


Дайте втори шанс на старите кухненски шкафове

Друг начин да внесете осезаема промяна е като смените изцяло износените врати на кухненския модул, но продължите да използвате самите шкафове. За да стане дизайнът на вашата кухня по-съвременен и приятен, може да смените част от вратичките със стъклени витрини или пък да оставите рафтовете "отворени" за красиви декорации и интересни кухненски джаджи.


Приберете всичко ненужно в килера

От всяко сухо и хладно помещение, разположено в близост до вашата кухня, може да стане удобен и функционален килер. За целта обаче ще са ви необходими здрави рафтове и добра организация. Какво я прави толкова важна? Много просто. Ако хаотично поставяте различни хранителни продукти в килера си, рано или късно тези, които остават затрупани най-отзад, ще станат негодни за консумация.


Кухненският остров и неговият неизползван потенциал

Поставянето на кухненски остров не само ще направи кухнята ви по-модерна, но благодарение на него, ще разполагате с повече място за съхранение. Размерът и височината му са определящи за цялостната организация на кухнята ви, защото ако той е по-голям, отколкото помещението позволява, дори преминаването покрай него ще бъде затруднено.


Шкафове или чекмеджета да изберем за кухненския остров?

Някои от кухненските острови разполагат с шкафове, подобни на тези на кухненския модул, но ние ви препоръчваме да заложите на чекмеджета. Те са много по-удобни и всичко, което ви е необходимо, ще ви бъде под ръка. Интересно допълнение към дизайна на кухненския остров е вградената поставка за бутилки вино, рафтовете за готварски книги и форми за сладки.


Спестете място със закачалка за съдове

Това предложение е лесен начин да съхранявате съдовете за готвене, без да взимат много място. Ако непосредствено над тях има вградени осветителни тела, те ще отразяват светлината и кухнята ви ще бъде дори по-добре осветена. Хитро, нали?

Виж още: Практични шкафове и чекмеджета в кухнята

 


Къде обаче да монтираме закачалката за съдове?

Монтирайте закачалката за съдове така, че да е далеч от изпаренията при готвене, за да не станат тиганите ви на петна. Също така тя не трябва да е прекалено висока, за да изпълнява основната си функция, а именно да позволява по-лесен и удобен достъп до вашите съдове.


Ламинираният плот е отново на мода

Той е лесен за почистване, доста по-евтин, а вече и създаден с грижа за природата. Що е то? Ламинираният плот, разбира се. Макар да ни е познат от много години и някои да смятат, че вече е демоде, той съвсем не е за изхвърляне.


Какво още трябва да знаем за ламинирания плот?

От гледна точка на дизайна, ламинираният плот се предлага в много цветове и текстури, а ръбовете му могат да се оформят по предпочитан от клиента начин. Той е устойчив на високи температури и замърсявания, но прекалено сериозните драскотини, вдлъбнатини и обгаряния не могат да бъдат отстранени. Някои кухненски промени изискват намесата на специалист за постигане на съвършен резултат, затова заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно. Разгледайте оферти и отзиви от различни майстори и изберете подходящия професионалист за създаване на мечтаната кухня!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Boqn
Покривни услуги, Самоков
8 извършени проекта