Интериор с характер или как домът ни говори за нас

Публикувано на 25/04/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/04/2024 | Видяно 234 пъти

В 21-ви век домът не е просто крепост. Това е и пространство, което може да разкаже много за своите собственици – тяхната възраст, темперамент, навици. Тези няколко съвета от експертите ни показват как да се научим да "четем" интериора и как радикално да променим пространството с помощта на прости техники. 


Интроверт или холерик?

Психолозите казват, че по начина, по който изглежда жилището, можете точно да определите темперамента на собственика му. И сега ще се убедите, че са прави.

Флегматиката предпочита спокойни, премерени класики и функционални, удобни мебели. Тези хора са задълбочени и обръщат внимание на издръжливостта и продължителността на живота на предметите. Те просто обичат реда и спокойствието. 

Друг почитател на уюта е меланхолика. Вярно е, че те се фокусират върху сигурността. Малки стаи със затъмнени завеси, топли килими в приглушени цветове са техен избор. Това пространство предпазва от външния свят онези, които не обичат вмешателството в техния свят. Друг нюанс: такива хора се опитват да създадат най-комфортната среда около себе си, изпълнена с любимите си неща, понякога не особено стойностни, но скъпи на сърцата им, дрънкулки и сувенири. 

При активните и весели сангвиници, които се стремят да запълнят всичко около тях с цвят. Колкото по-ярко и по-контрастно, толкова по-добре. В допълнение, те държат много на пространството и оценяват "въздуха" в помещенията. Също така се стремят да се установят на слънчевата страна на къщата.  

Най-еклектичният интериор може да се намери в домовете на холериците. И не става въпрос за желанието им за модни тенденции. Просто те са много любопитни и изпитват постоянни промени в настроението. Ако беше възможно, холериците биха променяли дизайна на жилището си всеки месец. Единственото нещо, което би останало непоклатимо, биха били последните иновации в технологиите. Тези огнени хора са истински фенове на прогреса. 


Извинете, на колко години сте?

Колкото по-млади, толкова по-смели - това правило важи и за избора на апартамент или дизайн на къща. Като правило, на класическият интериор се отдава нужното внимание след 50те години. Тези хора пътуват много, ценят комфорта и свързват красотата с някои европейски замъци, които съчетават класика и елегантност. 

По-младите хора, а и някои големи привърженици на тенденциите, се стемят леко да се отдалечат от такъв "дворцов лукс" и да го заменят с модерни елементи. И често предпочитат уютния стил Прованс с куп завеси, рафтове, множество детайли, които дават усещане за топлина. 

И, разбира се, за модерния, еклектичния или арт-деко стила гласуват младите хора, които са склонни към експерименти. За тях интериорът е едно от средствата за получаване на емоции, начин на себеизразяване, както и възможност да демонстрират своя вкус, предпочитания и чувство за стил. 


5 начина да променим едно пространство до неузнаваемост

Въпреки това, без значение какъв темперамент имате и каквато и да е възрастта ви, едно нещо винаги е едно и също: най-добрият интериор се отличава с внимателни детайли. С малко повече умение и няколко нюанса можем да променим пространството до неузнаваемост. 

  • Осветление 

Идеалният начин да създадете атмосфера на топлина и комфорт във всяко пространство е лампиона. Потърсете своя вариант и намерете формата и материала, които ще ви харесат - в края на краищата всичко е строго и индивидуално и "работи" в комбинация с останалата част от дизайна на стаята. 

  • Изкуство 

Поставянето на предмети на изкуството в апартамент или къща е чудесен начин не само да заявите вкуса си, но и правилно да поставите акценти. Изкуството помага на интериора да придобие характер. И понякога емоционалната връзка на човек с картина или стилен плакат става още по-важна от комбинацията на предмета с обстановката. 

  • Мебели 

Това е първото нещо, което привлича вниманието в интериора, така че за да изберем “Диванът” е нужно изключително внимание. Мебелите трябва да отговарят на няколко изисквания наведнъж: да бъдат красиви, удобни и с високо качество - в края на краищата, ще се превърне в център на внимание и трябва да обезпечи спокойната ни почивка в жилището. 

  • Декор 

Оригиналният дизайн ще задържи вниманието към детайла. Например, нещо толкова малко като ваза може да зададе тон за цяло пространство. 

  • Прибори за хранене & аксесоари 

Не забравяйте, че вие създавате настроение за себе си. Така че дори обикновеното хранене може да се превърне в празник, ако използвате необичайни сервизи или, да речем, украсите масата със стилен дизайнерски свещник. Не е нужен повод, за да си устроим празник. 

Като цяло си струва да си припомним, че интериорът е отражение на вашия вътрешен свят. Така че в крайна сметка от самите нас зависи какво да прикрием, какво да покажем и къде да акцентираме. 

И не забравяйте, че нашите специалисти са винаги на разположение да създадат интериора на вашите мечти, който да създава такова усещане сякаш вие самите сте го проектирали.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта