Модерен ретро дизайн - завръщането на иконичния стил в интериора

Публикувано на 23/11/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/11/2023 | Видяно 3 491 пъти

Носталгията по 50-те, 60-те и 70-те години се завръща, този път в отлична хармония със съвременните елементи, за един още по-интригуващ интериор. 


Ретро дизайнът всъщност, никога не е излизал от мода, но последните няколко сезона се отличават с истинско възраждане на този стил. Завръщането на ретро дизайна в интериора не е просто мода, а по-скоро привързаност към елегантните линии, богатите цветове и неповторимата атмосфера на миналите десетилетия.  

Предполагаме, че това не изненадва никого, тъй като ретро дизайнът на интериора от миналото излъчва своеобразна индивидуалност и неподражаемост, от която понякога имаме нужда. В крайна сметка, това, което до скоро възприемахме като старомодно, отново ни впечатлява с много свежи и иновативни идеи. 

В тази статия ще ви разкажем с какво ретро дизайнът е завладял сърцата на мнозина и как можете да го внесете във вашия интериор с увереност като професионален дизайнер. Не пропускайте този увлекателен гид към едно вълнуващо-ретро и в същото време модерно жилище. 


Какво е съвременен ретро дизайн?

Съвременният ретро интериорен дизайн е израз, който описва уникалната и еклектична комбинация от винтидж елементи и съвременни характеристики. Можем да го опишем като умело съчетаване на тенденциите в интериорния дизайн през настоящия сезон и тези от изминалите десетилетия.

Въпреки че всяка историческа епоха може да бъде източник на вдъхновение, тук акцентът пада върху емблематичните десетилетия в периода от 50-те до 80-те години. Всяко от тези десетилетия се характеризира със собствен стил на мебели, декорация, модели и цветови схеми, които са се превърнали в символ на своето време. 

Казано по друг начин, декорирането на дома в модерен ретро стил се основава на това да съчетаем на пръв поглед несъчетаемото. Уникалността и поразителния ефект е именно в контраста.  


Елементите на модерния ретро стил

За разлика от много от другите стилове в интериорния дизайн, модерният ретро стил има малко правила, които основно са насоки за съчетаване на старото с новото. В този смисъл, модерният ретро стил много напомня на еклектичния стил. 

В еклектичния стил, няма стриктни правила, но за разлика от него, в модерния ретро стил трябва да се използват определени естетически елементи. Такива като старинен стол и телефон. Тези два елемента, комбинирани с зелени стени или тапет и бюро за компютър в бяло и ще постигнете идеалното съчетание на старо и ново. Този стил е богат на детайли и предоставя възможности за изразяване на въображението. 

Модерният интериор, въпреки че носи ретро привкус, трябва да бъде функционален и практичен. Това, плюс ясните тонове и изчистените линии, са ключовите елементи на модерния дом. Съчетаването им с ретро елементи означава да придадем на интериора оригинален, цветен щрих, който  ще го направи уникален. Трябва да внимаваме обаче да не прекалим с винтидж елементите. Те трябва да бъдат добре преценени и стратегически разположени в модерна среда. 


Цветовете на ретро дизайна

За да обзаведете дом в модерен ретро стил, трябва да започнете  с цветовете на дизайна. И тъй като все пак това е модерна среда, имаме възможност да експериментираме с цветовете. Цветовите гами могат да бъдат пастелни и да бъдат използвани не само за стените, но и при мебелите, уредите и декорацията. 

В съзнанието ни често изниква ретро хладилник в светло синьо и ярко червен тостер, които поставени в кухнята ще оживят атмосферата и ще я направят много специална. Същото може да направим и в хола, с фотьойли в цвят розова пудра или тапицерия от кадифе в люляков цвят - и двете решения ще придадат на интериора непреходен вид и стил.  

Ако от друга страна, сте любител на смелите и ярки цветове, тогава можете да изберете поп арт стила  от 50-те години. Характерните елементи на този дизайн са цветните столове и мебели в оранжево, червено, жълто, синьо, които се съчетават отлично с кръгла дървена маса. 

Що се отнася до декорациите обаче, предлагаме ви да изберете принтове в стил Анди Уорхол, баща на поп арт, който изобразява елементите на културата от 50-те години. 


Текстилът като балансиращ елемент

В модерна къща, но с ретро докосване, цари топла и приветлива атмосфера и това усещане идва, преди всичко от текстила в интериора. Идеалният текстил за този стил са ръчно изработени персийски тъкани или тъкани с животински мотиви и различни текстури, които създават контраст със заобикалящата среда, благодарение на своята оригиналност. 
Ако обаче обзавеждането в дома ви е екстравагантно и смело, тогава заложете на текстил в неутрални цветове, за да не претоварите интериора и атмосферата да стане тежка. 


Използвайте дърво

Дървото е материалът, който не може да липсва в ретро среда. Това е материал, който е използван при производството на мебели в различни стилове и през различни епохи. Светът на интериорния дизайн се е променил и еволюирал, но дървото остава най-популярният материал на всички времена. Така че логично е да присъства и в модерния ретро интериорен дизайн. 

Това е издръжлив и много красив материал, който е подходящ за стилове, който следват най-новите тенденции, но внимателно докосват и вече отминалите. Елегантен вариант за спалнята е тапицирано легло до старинно нощно шкафче от дърво. Или дървена маса и цветни столове във вашата кухня. Дървото никога няма да ви разочарова! 


Осветлението в ретро дизайна

Играта с осветлението е един от най-лесните и ефектни начини за комбиниране на модерния интериор с ретро елементи. Оптималните решения могат да бъдат полилей от стъкло в стил Art Nouveau, като символ на миналото, което се съчетава перфектно с настоящето. 
Алтернатива може да бъде огледало в бароков стил от 17-ти век, което излъчва характер, за да увеличи максимално светлината в помещението. 

Нуждаете се от помощ при избора на правилния декор в ретро стил за вашето жилище? 

Ние можем да ви помогнем да преодолеете всяко дизайнерско предизвикателство с лекота. Просто заявете безплатно своя проект, за да започнете!  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта