Ламиниран паркет - 3 дизайнерски съвета за правилен избор

Публикувано на 20/03/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 20/03/2024 | Видяно 1 291 пъти

Лесно е да се изгубим в строителните и интериорни магазини – има толкова голям избор от всичко, че дори хората с ясен план губят представа за първоначалната си идея. Още по-трудно е в отдела за подови настилки: външно те едва ли могат да се различават, докато цената и характеристиките са напълно различни.

За да ви помогнем при избора на подходящия ламиниран паркет, споделяме малко полезна информация и няколко дизайнерски съвета за това на какви характеристики да заложите.

Ако имате нужда от монтаж на вашето жилище, свържете се с някой от регистрираните специалисти в MistorPlus.


Ламиниран паркет

Ламинираният паркет е комбинация от издръжливост, естетика и достъпност и се превърна в любим избор сред собствениците на жилища по целия свят. Тази иновативна подова настилка се отличава със способността си да имитира различни повърхности, осигурявайки гъвкавост при обновяване на дома. Издръжлив и лесен за почистване, ламинираният под е устойчив на драскотини, вдлъбнатини и влага.

Освен това много производители предлагат варианти, изработени от рециклирани материали, намалявайки въздействието върху околната среда, като същевременно поддържат първокласно качество. С достъпна цена и широк спектър от предимства, ламинираният под предлага стил и практичност, което го прави идеален избор за всякакви пространства. 

Ламинирания паркет се състои от няколко слоя, включително защитен слой от меламинова смола, който го прави устойчив на надраскване, износване и UV лъчи. Под него се намира декоративен слой, който имитира естествен дървен материал или други текстури. 

Едно от главните предимства на ламинирания паркет е лесният монтаж. Благодарение на "клик" системата, плочите се сглобяват бързо и без лепило. Това го прави идеален избор за DIY проекти и бързи ремонти в дома. 


Клас ламиниран паркет

Първото нещо, което трябва да разгледате при избора на ламиниран паркет, е неговият клас. Всъщност това е показател за устойчивост на износване. Разчитаме на него, когато решаваме за коя стая да изберем покритие. 

Слоевете на ламинирания паркет играят важна роля при определянето на неговите характеристики, издръжливост и цялостно представяне. Обикновено ламинираният паркет се предлага в няколко основни типа, в зависимост от броя на неговите слоеве. Всеки тип се отличава със специфични предимства и е най-подходящ за различни приложения и условия на живот. 


Защо да изберем 3-слоен ламиниран паркет

Може би най-разпространеният тип ламиниран паркет е 3-слойният, който се състои от три слоя: горен слой (изобразяващ дървената повърхност), среден слой (HDF слой за стабилност) и долен слой, който има балансираща и стабилизираща функция. Този тип ламинат е по-достъпен и често се използва за жилищни пространства. 

3-слойният ламиниран паркет, макар и най-основният тип, предлага редица предимства, които го правят привлекателен избор за собствениците на жилища, търсещи достъпна и издръжлива подова настилка. Ето някои от ключовите предимства на 3-слойния ламиниран паркет: 

1. Цена - Едно от най-съществените предимства на 3-слойния ламиниран паркет е неговата достъпност. Това го прави идеален избор за тези, които искат да създадат красив и издръжлив под с по-нисък бюджет.

 2. Лесен монтаж - Това улеснява собствениците на жилища, които желаят да монтират сами своя ламинат, спестявайки разходи за монтаж. 

3. Устойчивост -  Паркета е устойчив на износване и лесен за почистване, което го прави подходящ за използване в жилищни помещения.

4. Широка гама от дизайни -  Предлага се в широка гама от дизайни, които имитират естествени материали като дърво и камък. 

5. Лесна поддръжка -  Ламинираният паркет, включително 3-слойния вариант, е известен със своята издръжливост и лесна поддръжка. 

Казано по друг начин, 3-слойният ламиниран паркет предлага баланс между цена, монтаж и естетика, което го прави изключително популярен избор на много хора.


Дизайнерите съветват - още за избора на ламиниран паркет

Избирането на подходящия ламиниран паркет за вашия дом изисква внимателно планиране и внимание към детайла. Интериорните дизайнери винаги се водят от няколко основни принципа при избора на подови настилки. Тези три дизайнерски съвета ще са много полезни, за да се направи информиран избор, който отговаря на естетическите предпочитания и начин на живот. 

1. Определете целта и предназначението на пространството - Преди да изберете ламиниран паркет, важно е да вземете предвид предназначението на конкретното пространство. Например, ако избирате подово покритие за детска стая, ще трябва да изберете опция, която е топла, издръжлива и лесна за почистване.

За разлика от това, ако инсталирате ламинат в спалнята, можете да се съсредоточите повече върху създаването на спокойна и успокояваща атмосфера. Помислете за фактори като трафик, излагане на слънчева светлина и потенциални опасности от повреда, за да сте сигурни, че вашият избор на ламинат отговаря на нуждите на пространството. 

2. Съгласувайте с останалата част от вашия декор: Ламинираният паркет служи като основа за вашия интериорен дизайн, така че е изключително важно да съгласувате цвета, текстурата и шарката на вашия под с останалата част от вашия декор. Ако вече имате мебели или аксесоари, които харесвате, помислете за цветовете и стиловете, които биха могли да работят добре с тях.

Обърнете специално внимание на тона на дървото, тъй като той значително ще повлияе на цялостния вид и усещане на вашето пространство. Освен това помислете за включването на декоративни елементи, които допълват вашия ламиниран паркет, като килими или други.

3. Помислете за издръжливостта и поддръжката: Ламинираният паркет е известен със своята издръжливост и лесна поддръжка, но различните видове предлагат различна степен на тези предимства. Ако имате голямо семейство или домашни любимци, може да се наложи да изберете по-издръжлив вариант, който е устойчив на драскотини, вдлъбнатини и износване.

Под внимание трябва да се вземат и фактори като устойчивост на влага и издръжливост на UV лъчи, особено ако планирате да инсталирате ламиниран паркет в зони с голям трафик или пряка слънчева светлина. Избирайки ламинат, който отговаря на критериите за издръжливост и поддръжка, можете да осигурите дълголетието на вашия под и да сведете до минимум разходите за подмяна или ремонт. 


Къде може да се използва трислоен ламиниран паркет?

Трислойният ламиниран паркет и универсална подова настилка е подходящ за всяко пространство в дома. От дневната стая и спалнята до кухнята и коридора, този клас ламинат може да бъде успешно приложен във всеки интериор и всяко пространство. Също така е перфектен за търговски обекти със средно или високо натоварване, като магазини, ресторанти или офиси. 

С трислоен ламиниран паркет получавате не само добре изглеждащ под. Стабилността, естетиката и лесна поддръжка са само някои от качествата, които правят ламината толкова предпочитан, осигурявайки издръжлива и екологична опция за всяко жилищно пространство. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта