Как да премахнем старите тапети: 3 лесни начина

Публикувано на 25/03/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/03/2024 | Видяно 1 260 пъти

Всяка стена в дома ни разказва история. Старите тапети отбелязват преминаващите години, но когато те станат твърде много е време за промяна. Може би отлагате тази задача, мислейки, че е твърде сложна или че ще отнеме прекалено много време. Но това не винаги е така.  

В тази статия ще ви представим три лесни начина, с които можете да премахнете старите тапети и да дадете на стените съвсем нов и свеж облик. Ще споделим с вас съвети от професионалисти и ще ви научим как да се справите, без да се налага да отделяте твърде много от времето си.  


Метод 1: с помощта на парата

Парата е един от най-ефективните методи за премахването на старите тапети от сетната, като при това лепилото се отстранява в максимална степен, без да се нарушава целостта на мазилката.  

Специалният парогенератор е най-добрият начин за премахване на тапети, но не е евтин и обикновено се използва само от специалисти. Въпреки това, домакинските парочистачки са добра алтернатива, а също и съвременните парогенератори за дрехи вършат доста добра работа. 

Какво да правим, обаче, ако нямаме  парогенератор? 

Има един много логичен начин да замените парогенератора и това е ютията. Достатъчно е да има функция “пара”. Ще ви трябва и добре навлажнена памучна кърпа. Поставете кърпата върху тапета и преминете по нея с ютията на максималния режим няколко пъти. Получава се същият ефект като от парогенератора, при това съвсем елементарно. It's easy!


Метод 1 - Инструкция "стъпка по стъпка"

Стъпка 1: Подготовка 

Напълнете резервоара на парогенератора с вода до желаното ниво, включете го и изчакайте уредът да се загрее. Повечето модели имат индикаторна лампа, за да ви уведомят кога сте готови да започнете. 

Стъпка 2: Обработете тапета 

Преминете през тапета с уреда, задържайки се на всеки отделен сектор за няколко секунди.  

Стъпка 3: Премахване на тапета 

Започнете да премахвате тапета с шпатула. Ако някой отделен фрагментът ви затрудни, може да направите по повърхността му няколко разреза с макетен нож и след това отново да преминете с парата. По този начин влагата ще  проникне по-бързо под горния слой на тапета и ще разтвори лепилото. 

Стъпка 4: Почистете остатъците от лепило 

След като сте премахнали всички тапети, отново преминете с пара по стените. Вероятно по тях има остатъци от лепилото, които нарушават повърхността на стената и, за да улесните отстраняването им е нужно да повторите процедурата. След това избършете повърхностите с чиста, влажна гъба. Това ще гарантира перфектен резултат. 


Метод 2: с вода и оцет

Ако предпочитате домашните средства и естествения подход към задачите, можете да опитате да свалите старите тапети с вода и оцет. Този метод е особено ефективен при тапети, които не са водоустойчиви. 

Водата и оцетът работят заедно, за да разтворят лепилото на тапетите и по този начин улеснява тяхното сваляне. Това е относително евтин и екологично чист метод, но може да изисква повече време и усилия в сравнение с използването на специализирани продукти. В следващите стъпки ще обясним как точно да го приложите. 


Метод 2 - Инструкция "стъпка по стъпка"

Стъпка 1: Подгответе разтвора 

Смесете вода и бял оцет в съотношение 1:1. Изсипете сместа в спрей бутилка. 

Стъпка 2: Намокрете тапета 

Навлажнете обилно тапета с получения разтвор и се уверете, че няма сухи зони. 

Стъпка 3: Премахване на тапета 

След това тапетът обикновено пада от стената сам по себе си и може лесно да бъде отстранен. Ако не сработи, можете отново да направите няколко разреза по тапета с  помощта на макетен нож и да повторите процедурата. 


Метод 3: специални продукти

Въпреки че в някои случаи тапетите могат да бъдат свалени само с вода и малко усилие, има ситуации, в които е необходимо използването на специални продукти.

Това обикновено се налага, когато тапетите са много стари, когато лепилото е изключително устойчиво или когато тапетите са от тип, който не позволява лесно проникване на водата. В такива случаи, специализираните продукти за сваляне на тапети могат да бъдат изключително полезни. 

Ето и няколко стъпки, които може да следвате: 


Метод 3 - Инструкция "стъпка по стъпка"

Стъпка 1: Нанесете продукта 

Ако използвате концентрат, първо го разредете с вода според инструкциите на опаковката. Ако продуктът е готов за употреба (това трябва да бъде написано на опаковката), просто го нанесете върху тапета с помощта на спрей, четка или валяк. Изчакайте 5 минути, докато продуктът попие. 

Стъпка 2: Премахнете тапета 

Внимателно отстранете тапета с шпатула. След това отново третирайте повърхността с продукта и премахнете останалото лепило. Не натискайте прекалено силно с шпатулата, за да избегнете повреждане на стената. Изплакнете с влажна гъба. 


Няколко лайфхака и съвети за подготовката

Преди да започнете да премахвате тапетите, по който и да било от предложените начини, освободете мястото от мебелите и защитете пода като го покриете. В магазините се продават такива защитни найлонови покрития, които са идеални за всеки ремонт. 

Също така, за да предотвратите доста сериозни неприятности, покрийте и контактите и ключовете. Все пак с тока шега не бива и е препоръчително да не рискувате. 

Друг много важен момент в подготовката е да се определи вида на тапета. Най-често срещаните видове са хартия, нетъкан текстил и винил. Ако си спомните кои от тях сте поставили, това ще ви помогне да определите как да ги премахнете. Също така е важно да запомните какъв вид лепило е използвано по време на последния ремонт.  Трудности могат да възникнат, ако е използвано нестандартно лепило.  

Трудности биха възникнали и ако горният слой на тапета не абсорбира вода. Такъв вид тапети са чудесни и практични, но за ремонт са малко сложни. Въпреки това има начин да бъдат свалени. Направете няколко разреза по повърхността на тапета с макетен нож и така ще улесните отстраняването му. 

Внимавайте много със стените от гипсокартон. В такива случаи е добре да се използва специален разтвор за сваляне на тапети.  

Свалянето на старите тапети може да изглежда като сложна задача, с която не ви се захваща, но с правилните методи, това може да бъде значително лесно. Без значение дали избирате да използвате специални продукти, вода и оцет или друг метод, ключът е в търпението и внимателната подготовка. 

Ако обаче имате затруднения и се чувствате несигурни, винаги можете да се обърнете към професионалист. Но с тези 3 лесни начина сте готови да започнете своя проект за обновяване и създаване на по-уютна атмосфера в дома. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта