Первази. Видове, плюсове и минуси.

Публикувано на 19/10/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 19/10/2022 | Видяно 3 678 пъти

Намирането на правилните типове первази ще постави финалния щрих на всяка стая. Всеки тип перваз придава различен стил на помещението, така че разглеждането на различните форми, размери и цветове си струва усилието. Изборът на стил от самото начало ще гарантира, че избраният от вас перваз е в хармония с останалата част от вашия интериор. В тази статия ще разгледаме разнообразието от типове первази, както и плюсовете и минусите на всеки един от тях, за да ви помогнем по-лесно да прецените кой тип е най-подходящ за вашия проект.

Ако имате нужда от помощник в дърводелските работи, не се колебайте да се свържете с професионалистите на МайсторПлюс.


Видове первази според формата

Има много различни видове первази и всеки тип ще повлияе на цялостната естетика на стаята. Най-популярните сред тях са:

  • Скъсен ръб: прост стил с единичен ъглов ръб, който пада надолу до права, плоска повърхност към дъното на дъската.

  • Bullnose или “молив”: с плоско лице и прост заоблен ръб в горната предна част на дъската, този тип много прилича на молив, разрязан по дължината на половина.

  • Ogee: декоративен профил, който обикновено включва ъглови ръбове, преминаващи в по-широка извивка с плоска повърхност в долната част на дъската.

  • Торус: този профил включва полукръг в горната предна част на дъската. Някои дизайни имат отстъп под извивката, други преминават в напълно плоско лице.

  • Дъга: горната предна част на лицето се отличава с елегантна извита дъга, която се стеснява назад към стената.


Подходящи материали

  • Дървесно влакнести первази: те са достъпно решение, което е устойчиво на изкривяване и подуване. Предлагат се широко в магазините за строителни материали както предварително грундирани, така и готови. Въпреки това, боядисаното покритие с най-добрата боя за первази е единствената опция, така че ако искате да видите естествено зърно, первазът от мека или твърда дървесина може да е по-подходящ.

  • Иглолистни первази: изработени от иглолистни дървета като бор, кедър и ела. Иглолистните первази предлагат характерно решение, като могат да бъдат боядисани, омаслени или лакирани, за да допълнят вашата декоративна схема.

  • Первази от твърда дървесина: гъсти, бавно растящи дървета като дъб, ясен и бук осигуряват луксозен вариант. Докато твърдата дървесина е по-устойчива на удари и надраскване, рязането на первази като тези е по-трудно и плочите са по-сложни за инсталиране от дървесно влакнестите или иглолистна дървесина на базата на “направи си сам”.

  • Плочки: използването на плочки вместо традиционните дървени дъски е издръжлив и стилен начин за завършване на интериора. Този тип е удобен и за домове с неравни стени.


Как да изберете правилния тип?

Изборът на правилния перваз за вашия дом е често пренебрегван въпрос. Въпреки че е малко вероятно да бъде ключовата фокусна точка във всяка стая, первазът е малък, но важен детайл, който има потенциала да направи или развали декора на вашия дом. Стилът на вашия дом и височината на стаите са важни фактори при избора на правилния тип первази. Опростените стилове обикновено подхождат на по-модерни жилища, докато по-декоративните типове са склонни да стоят по-добре в традиционни къщи.

Дървените первази са идеален вариант за традиционното жилище и са налични в голямо разнообразие от размери и форми. Използват се предимно с естетически цели и придават класически вид на интериора. Первазът тип “молив” е много подходящ за жилище, в което се цели изчистен и завършен вид. Използва се както за едноцветни и неутрални стени, така и за различни текстури. Дървесно влакнестите первази се предлагат в разнообразие от цветове и текстури, така че можете да ги съчетаете с почти всичко, стига да изберете подходящия цвят.

Говорейки за цветове, те също са от основно значение. Например, кафявото е характерно по-скоро за викторианската епоха и не е особено популярно днес, затова пък неутралното бяло за контраст с цветни стени с отливно решение. Струва си да се отбележи, че дъските, боядисани в същия цвят като стената, ще се загубят визуално в нея. Ако използвате лакирана дървена дъска, первазът ще изпъкне. Ако дъската ще бъде боядисана, можете да използвате евтин дървесно влакнест материал, а не дървен. Плочките, положени на пода в коридор или баня, могат да се използват като первази, за да се създаде впечатление за по-голяма ширина, като се използва същият материал като пода. И накрая, помислете и за покритието, особено ако възнамерявате да боядисате вашите первази. Традиционно се използва гланц, но сатененото покритие става все по-популярно за модерно, елегантно покритие.

Нужда от парапет? Свържете се със специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта