Домашни любимци и чист дом: 4 лайфхака за лесно и ефективно почистване

Публикувано на 03/07/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 03/07/2023 | Видяно 3 460 пъти

Споделяме с вас 4 работещи лайфхака, които ще улеснят ежедневното почистване на дома


Домашните любимци са част от семейството и ни даряват с безусловна любов и много радост. И понеже много ги обичаме им прощаваме всички бели. Въпреки това обаче искаме да поддържаме дома си чист, а нашите любимци оставят доста косми, петна и миризми, които могат да направят дома ни да изглежда не толкова приятен и уютен.

Как да се справим с тези предизвикателства и да поддържаме дома си в перфектно състояние, без да жертваме времето си и комфорта на нашите пухкави приятели? Ето 4 лайфхака за лесно и ефективно почистване, които ще ви помогнат да поддържате дома си чист, дори и когато имате домашни любимци.


Прахосмукачка с функция за почистване на косми

Първият помощник на всеки собственик на домашен любимец е прахосмукачката с функция за почистване на косми. Струва си да се инвестира в малко по-скъпа прахосмукачка. Все пак ще ни се налага да я използваме често, а това ще оправдае по-високата й цена, а функцията за почистване на косми ще ни спести много време и усилия. 

Редовното почистване на килимите с такава прахосмукачка няма да позволи в тях да се “набиват” косъмчета и тук е мястото да кажем, че стопаните на дългокосмести домашни любимци са късметлии. Дългите косми не се набиват в килимите така, както късите косъмчета и се почистват далеч по-лесно.  

Един трик - преди да почистите килима с прахосмукачката напръскайте го с вода, която сте смесили с антистатичен препарат или омекотител за дрехи. Това ще улесни значително почистването и килима ще ухае страхотно след това. 


Лепкава ролка за дрехи

Ролката за почистване на дрехи е подходяща и за меката мебел у дома. Всички собственици на домашни любимци знаят как тя се покрива с косми, които понякога е трудно да почистим. Можете да използвате вариантите на ролка за еднократна употреба с откъсващи се самозалепващи листове или да вземете силиконов аналог за многократна употреба. Тя е лесна за използване, достатъчно ефективна и се почиства под течаща вода.  

Тиксото също ще свърши работа, ако в момента нямате ролка под ръка. Навийте малко около ръката си с лепкавата страна навън и оберете космите от дивана. 


Антистатичен препарат

Космите от нашите домашни любимци полепват и се задържат към текстила и мебелите заради статичното електричество. То затруднява и почистването им. Затова когато перете завеси, килими, завивки и друг домашен текстил, не забравяйте да добавите антистатичен препарат за изплакване в пералнята. Този препарат образува тънък филм върху тъканта, който не позволява на материала да привлича и задържа прах и космите на домашния любимец. От друга страна и почистването се улеснява, когато текстила е изплакнат с такъв препарат. 

При почистването на меката мебел може да добавите антистатичното средство към водата в пулверизатора и да напръскате с разтвора повърхността. 


Сода срещу петна и миризми

Килимите и диваните често абсорбират неприятни миризми и по тях често остават петна. Обикновената сода за хляб помага да се отървете от тях и в същото време да елиминирате вредните бактерии. Поръсете содата по повърхността, която искате да почистите и напръскайте с гореща вода с помощта на пулверизатор. Оставете така за няколко часа и след това почистете с прахосмукачката или влажна кърпа. Ако петната се окажат по-упорити може да добавите във водата малко ябълков оцет или лимонов сок. 

Содата абсорбира всички миризми и лесно се отстранява след това и е доста ефективна в ежедневното почистване. Този метод също ще помогне и в други непредвидени инциденти, така че имайте го предвид.  

С тези прости лайфхака можете да се наслаждавате на чист и уютен дом, където да се чувствате добре в компанията на вашите домашни любимци. Оказва се, че реда и чистота могат успешно да “съжителстват” с нашите опашати приятели. Нужно е само малко креативност, добра прахосмукачка и добро настроение. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта