Сбогувайте се с най-упоритите замърсявания по съдовете за готвене

Публикувано на 20/05/2020 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/05/2020 | Видяно 22 502 пъти

Приготвянето на изкусни кулинарни шедьоври на пръв поглед е едно наистина приятно начинание, което обаче често носи със себе си загорели продукти и други трайни замърсявания по съдовете. Упоритото търкане с тел или груба гъба е не само изморително, но обикновено не е и достатъчно ефикасно, затова днес ще ви представим няколко хитри и лесни идеи за премахването на петна от любимите ни тенджери и касероли. От засъхнали загорели зеленчуци до лепкавите остатъци от разтопен карамел - тук ще намерите всичко необходимо за справяне с досадните замърсявания по съдовете за готвене. Кои са вашите трикове за по-лесно почистване на дома? Споделете с нас съветите си още сега, а за качествения ремонт на кухнята се доверете на опитни професионалисти!


Сбогувайте се с досадните лепкави етикети от стъклените чаши и бутилки

Източник

Премахването на досадните етикети и стикери от съдовете за готвене е първото, което правим след покупката им. Сложете край на досадното стържете и предотвратете надраскването на новия си комплект тенджери от неръждаема стомана, като използвате следния метод:

  • Напоете малко парче плат със зехтин и нанесете обилен слой върху залепналия етикет върху тенджерата. Изчакайте 5-10 минути и след това внимателно отстранете стикера с помощта на същото парче плат. При нужда, повторете същата процедура още веднъж. На финал отстранете всички малки хартиени остатъци по тенджерата, както и плътния слой зехтин, като използвате чиста кърпа и бял оцет.
  • Премахването на етикети от стъклени съдове, като стилния комплект чаши например, става лесно и бързо, като смесите в дълбок съд топла вода и течен миещ препарат. След това потопете чашата в течността и оставете препаратът да подейства за около 20-30 минути. Остатъците от лепило и хартия пък премахнете с меко парче плат и бял оцет. Невероятно, нали?

Виж още: Изхитрете домакинската работа с 5 трика за почистване на кухненски приспособления


Чугунен тиган - премахнете ръждата без усилия

Източник

Всички притежаваме поне по един любим тиган, с който не бихме се разделили, без значение колко е стар и ожулен. Често обаче някои части от по-старите съдове у дома могат да ръждясат с течение на времето, а това ги прави практически неизползваеми. Ето защо ви предлагаме няколко хитри решения да се справите с този проблем за броени минути:

  • Поръсете ръждясалата дръжка на тигана или тенджерата с малко готварска сол и след това изстискайте отгоре 1 лимон. Тази смес трябва да действа поне 3-4 часа, след което можете лесно да отстраните ръждата с меко парче плат или пък с кората от лимона. Друг подобен метод, подходящ за ръждясали вилици или лъжици, е да ги поставите в съд, пълен с оцет за една нощ, след което лесно и бързо ще можете да премахнете ръждата от тях.
  • Хитра алтернатива за премахване на ръжда от любимите ни тави и тенджери е като използвате сода за хляб и стара четка за зъби. За целта поръсете повредения участък от съда със содата и с помощта на навлажнена четка за зъби търкайте до пълно отстраняване на ръждата.
  • Специалистите обаче препоръчват да се сбогувате със старите ръждясали съдове у дома и да ги замените с нов чугунен тиган с дървена дръжка, който се отличава с невероятно емайлирано покритие и завидна здравина.


Как да се справим със загорялата захар по дъното на касеролата

Източник

Любителите на приготвянето на неустоими десерти у дома със сигурност са запознати до болка с досадното търкане на остатъците карамел по дъното на тенджерата. Сложете край на тази неприятна процедура, като използвате един наистина лесен трик, който се е доказал във времето като работеща техника за справяне с подобен род замърсявания.

  • Премахнете лесно и бързо остатъците от карамел по дъното на новата касерола, като я напълните с вода и оставите на котлона да заври. Така захарта ще се отлепи от стените на съда и измиването на тенджерата после ще стане лесно като детска игра! А най-хубавото е, че тази техника работи дори за съдове с отдавна засъхнал карамел.

Виж още: 7 невероятни трика за лесно почистване на различните повърхности у дома


Отстранете загорелите храни от вътрешността на тигана

Източник

Често изпробването на нова рецепта е съпроводено с упорито търкане на загорели продукти по дъното на най-удобния тиган у дома. Сега обаче има и по-лесен начин да се справите с този тип замърсявания.

  • За целта покрийте дъното на тенджерата или дълбокия тиган с оцет и допълнете с вода. След това оставете на котлона да ври за 20-30 минути до пълно размекване на лепкавите черни остатъци. Изхвърлете водата от съда и премахнете всички замърсявания с помощта на сода за хляб и гъба за миене.
  • Със сода за хляб и тел за съдове можете да премахнете загоряло и от външната страна на съда, така че той да изглежда като нов за броени минути!


Съдовете с незалепващо покритие стават като нови с този лесен трик

Източник

Повечето съвременни съдове за готвене притежават практично незалепващо покритие, което прави готвенето далеч по-лесно и приятно. Въпреки това обаче, новобранците в кухнята често се сблъскват с упоритото загаряне на част от продуктите по вътрешността на съда, а почистването после се оказва изключително трудно.

  • Лесен трик за справяне с този проблем е да напълните тенджерата с керамично покритие с топла вода и да оставите на котлона да заври. След това добавете 1-2 лъжички сода за хляб и с помощта на дървена шпатула можете да изстържете загорелите остатъци от храна. За финал изсипете водата и почистете внимателно с мека гъба и препарат за съдове. А сега подсушете внимателно тенджерата и готово!

Превърнете кухнята от място за готвене в едно наистина уютно и гостоприемно пространство, като използвате помощ от професионалистите, регистрирани в платформата. Заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и се запознайте с офертите на най-добрите специалисти в областта!Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
37 извършени проекта
КМТ-трейдинг ЕООД
ВиК Услуги, Пловдив
3 извършени проекта
BulSpace VIP
Боядисване и декорация, Исперих
1 извършен проект
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
5 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Андрей Велинов
Сухо строителство, Перник
4 извършени проекта