Цветове, зони и многофункционални мебели – как да декорираме малкото жилище?

Публикувано на 30/12/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 30/12/2022 | Видяно 1 518 пъти

Вероятно ще прозвучи неочаквано и е възможно някой да не повярва в това, но да се живее в малки жилища се превръща в тренд, който все по-видимо набира популярност. От студия на последния етаж до компактни модулни къщи – малките пространства предлагат необходимия комфорт и модерна функционалност. Много от дизайнерите приемат декорирането на малките пространства като предизвикателство, което буквално е пленило умовете им. Много от тях създават мебели, които се трансформират от едно в друго, изследват различни цветови гами, комбинации от материи и текстури и добавят разнообразни аксесоари, в търсене на идеалния интериор, който да има много светлина, усещане за лекота и простор.

Основните проблеми, които е важно да се решат при декорирането на малкото жилище е обособяването и оформянето на функционални зони и правилно организиране на съхранението на вещите. Малкото пространство в жилището не е недостатък, дори има своя неподправен чар и романтика.  На пръв поглед може да изглежда трудно за изпълнение, но на практика е възможно да се създаде интериор, който да предостави пълноценен живот на своите обитатели. Условието е да грамотно да работим с пространството.

Ако и пред Вас стои такава задача и тя Ви изглежда сложна, ние ви предлагаме решение – заявете проекта си тук. Това е всичко. С Вас ще се свържат точните хора и ще получите необходимата професионална консултация.


Светли нюанси и огледала

Не е задължително да се отказвате напълно от дълбоките и наситени цветове, но ако естествената светлина не е достатъчна използвайте като основни цветовете в светлата гама, както за стените, така и за мебелите. Светлите тонове визуално ще създадат усещане за повече простор и въздушност.

Бели и бежови оттенъци, много лек тюркоаз, светло сиво са идеални за хола, кухнята и антрето. Детската стая може да разнообразите с нещо по-ярко за акцент, а за спалнята спокойно може да изберете по-сложни и наситени нюанси като дълбоко синьо или пък теракота.

И нещо неочаквано - доста предпочитан от дизайнерите визуален ефект е помещение, боядисано в наситен и дълбок цвят, например син, а мебелите контрастират в светли оттенъци. Това визуално ни кара да приемаме помещението като изпълнено с дневна светлина и истинските му размери се размиват.

За никого не е тайна, че огледалото е незаменимо решение при малките пространства, когато искаме да създадем илюзия за дълбочина. Не се колебайте да ги монтирате от пода до тавана – това е много работещ похват, който внася допълнително обем и още повече светлина.


Функционални зони

Съвременните интериорни стилове позволяват много интересно оформяне на отделни функционални зони, а дизайнерите за тяхното отделяне използват стъклени прегради, оригинални завеси, етажерки или решетки. По-този начин даже в малкото жилище може да се намери място за всичко:  тв – зона, зона за отдих, за хранене и дори home office.

Идея за детската стая е да се направи подиум, върху който може да се устрои място за игри, а вътрешността да се използва като място за съхранение на играчки и други вещи на децата. В пространството пред прозореца или на балкона, ако е затворен, лесно може да се организира в удобно работно място, за хората, които работят от вкъщи.

Холът и кухнята може да се обособят условно, без излишни прегради, така ще има повече въздушност и пространство, движението ще е свободно и удобно. Чудесно и много практично решение е да се положат различни настилки на пода, например ламинат в хола и плочки в кухнята. Освен удобството, това визуално ще оформи границите на двете зони.


Вградени системи за съхранение

При малките помещения всеки квадратен сантиметър и ценен и трябва да извлечем ползата от него. При съхранението на вещите обърнете внимание на закритите и вградени системи, които са от пода до тавана. Подобно решение освен полезно е и стилно и , както се изразяват дизайнерите, ще спаси стаята от визуалния шум. Така че не се колебайте, а измислете къде и как за монтирате високите шкафове.

Няколко конкретни примера – в кухнята под мивката например поставете кутии за съхранение на перилни препарати и разни домакински дреболии. Освен това може да използвате органайзери за вратите на шкафчетата, където да държите капаците на тенджерите, дъски за рязане и други плоски предмети. В спалнята не оставяте пространството под леглото неизползваемо – ако не разполагате с вградени чекмеджета, потърсете друг начин да съхранявате там завивки или сезонни дрехи.

Когато стаята е много малка може да се откажете от завесите в полза на щори, а от двете страни на прозореца да монтирате отворени рафтове, където да подредите книги или разни други неща. Идея – пред самия прозорец може да ситуирате работното си място.


Многофункционални мебели – компактни габарити

Друга често използвана от дизайнерите техника за проектиране на малките пространства са мебелите с много функции. Първото за което се сещаме веднага е разтегателен диван в хола, табуретки, които изпълняват ролята на ракли, високи легла с няколко чекмеджета и още много други. Възползвайте се от новаторските идеи на проектантите, които са създадени именно с тази цел.

За кухнята изберете сгъваема маса, а по стените монтирайте отворени и затворени рафтове. В детската може да вземете легло на две нива, където ако не се използват двете нива по предназначение, то второто ниво може да се преустрои в място за съхранение на вещите на детето.

При избор на уреди, например ако не можете да се откажете от удобството на съдомиялната машина, то изберете модел с по-малки габарити. Сушилнята може да поставите върху пералнята и да ги скриете във висок до тавана шкаф, където освен тях да приберете и коша за пране, заедно с перилните препарати и всичко останало.

Това са само няколко идеи за стилно и комфортно обзавеждане на малкото жилище. Всичко е възможно, стига да се намери правилния подход към решаването на задачата. Ако не ви хрумва кое – как точно да направите, не се тревожете. Тук ще откриете специалисти, които имат нужния опит и умения да се справят с всяко предизвикателство. Просто им се доверете и след това ще се радвате на новия си прекрасен интериор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

ЕТ "Венетон" VIP
Електроуслуги, София
116 извършени проекта
БОБИСТРОЙ
Покривни услуги, София
42 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
58 извършени проекта
Енергостар
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Божидар Доков
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Боби
Топлоизолация, София
41 извършени проекта