Цветове, зони и многофункционални мебели – как да декорираме малкото жилище?

Публикувано на 30/12/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 30/12/2022 | Видяно 2 093 пъти

Вероятно ще прозвучи неочаквано и е възможно някой да не повярва в това, но да се живее в малки жилища се превръща в тренд, който все по-видимо набира популярност. От студия на последния етаж до компактни модулни къщи – малките пространства предлагат необходимия комфорт и модерна функционалност. Много от дизайнерите приемат декорирането на малките пространства като предизвикателство, което буквално е пленило умовете им. Много от тях създават мебели, които се трансформират от едно в друго, изследват различни цветови гами, комбинации от материи и текстури и добавят разнообразни аксесоари, в търсене на идеалния интериор, който да има много светлина, усещане за лекота и простор.

Основните проблеми, които е важно да се решат при декорирането на малкото жилище е обособяването и оформянето на функционални зони и правилно организиране на съхранението на вещите. Малкото пространство в жилището не е недостатък, дори има своя неподправен чар и романтика.  На пръв поглед може да изглежда трудно за изпълнение, но на практика е възможно да се създаде интериор, който да предостави пълноценен живот на своите обитатели. Условието е да грамотно да работим с пространството.

Ако и пред Вас стои такава задача и тя Ви изглежда сложна, ние ви предлагаме решение – заявете проекта си тук. Това е всичко. С Вас ще се свържат точните хора и ще получите необходимата професионална консултация.


Светли нюанси и огледала

Не е задължително да се отказвате напълно от дълбоките и наситени цветове, но ако естествената светлина не е достатъчна използвайте като основни цветовете в светлата гама, както за стените, така и за мебелите. Светлите тонове визуално ще създадат усещане за повече простор и въздушност.

Бели и бежови оттенъци, много лек тюркоаз, светло сиво са идеални за хола, кухнята и антрето. Детската стая може да разнообразите с нещо по-ярко за акцент, а за спалнята спокойно може да изберете по-сложни и наситени нюанси като дълбоко синьо или пък теракота.

И нещо неочаквано - доста предпочитан от дизайнерите визуален ефект е помещение, боядисано в наситен и дълбок цвят, например син, а мебелите контрастират в светли оттенъци. Това визуално ни кара да приемаме помещението като изпълнено с дневна светлина и истинските му размери се размиват.

За никого не е тайна, че огледалото е незаменимо решение при малките пространства, когато искаме да създадем илюзия за дълбочина. Не се колебайте да ги монтирате от пода до тавана – това е много работещ похват, който внася допълнително обем и още повече светлина.


Функционални зони

Съвременните интериорни стилове позволяват много интересно оформяне на отделни функционални зони, а дизайнерите за тяхното отделяне използват стъклени прегради, оригинални завеси, етажерки или решетки. По-този начин даже в малкото жилище може да се намери място за всичко:  тв – зона, зона за отдих, за хранене и дори home office.

Идея за детската стая е да се направи подиум, върху който може да се устрои място за игри, а вътрешността да се използва като място за съхранение на играчки и други вещи на децата. В пространството пред прозореца или на балкона, ако е затворен, лесно може да се организира в удобно работно място, за хората, които работят от вкъщи.

Холът и кухнята може да се обособят условно, без излишни прегради, така ще има повече въздушност и пространство, движението ще е свободно и удобно. Чудесно и много практично решение е да се положат различни настилки на пода, например ламинат в хола и плочки в кухнята. Освен удобството, това визуално ще оформи границите на двете зони.


Вградени системи за съхранение

При малките помещения всеки квадратен сантиметър и ценен и трябва да извлечем ползата от него. При съхранението на вещите обърнете внимание на закритите и вградени системи, които са от пода до тавана. Подобно решение освен полезно е и стилно и , както се изразяват дизайнерите, ще спаси стаята от визуалния шум. Така че не се колебайте, а измислете къде и как за монтирате високите шкафове.

Няколко конкретни примера – в кухнята под мивката например поставете кутии за съхранение на перилни препарати и разни домакински дреболии. Освен това може да използвате органайзери за вратите на шкафчетата, където да държите капаците на тенджерите, дъски за рязане и други плоски предмети. В спалнята не оставяте пространството под леглото неизползваемо – ако не разполагате с вградени чекмеджета, потърсете друг начин да съхранявате там завивки или сезонни дрехи.

Когато стаята е много малка може да се откажете от завесите в полза на щори, а от двете страни на прозореца да монтирате отворени рафтове, където да подредите книги или разни други неща. Идея – пред самия прозорец може да ситуирате работното си място.


Многофункционални мебели – компактни габарити

Друга често използвана от дизайнерите техника за проектиране на малките пространства са мебелите с много функции. Първото за което се сещаме веднага е разтегателен диван в хола, табуретки, които изпълняват ролята на ракли, високи легла с няколко чекмеджета и още много други. Възползвайте се от новаторските идеи на проектантите, които са създадени именно с тази цел.

За кухнята изберете сгъваема маса, а по стените монтирайте отворени и затворени рафтове. В детската може да вземете легло на две нива, където ако не се използват двете нива по предназначение, то второто ниво може да се преустрои в място за съхранение на вещите на детето.

При избор на уреди, например ако не можете да се откажете от удобството на съдомиялната машина, то изберете модел с по-малки габарити. Сушилнята може да поставите върху пералнята и да ги скриете във висок до тавана шкаф, където освен тях да приберете и коша за пране, заедно с перилните препарати и всичко останало.

Това са само няколко идеи за стилно и комфортно обзавеждане на малкото жилище. Всичко е възможно, стига да се намери правилния подход към решаването на задачата. Ако не ви хрумва кое – как точно да направите, не се тревожете. Тук ще откриете специалисти, които имат нужния опит и умения да се справят с всяко предизвикателство. Просто им се доверете и след това ще се радвате на новия си прекрасен интериор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта