8 изпитани съвета от специалисти за правилно и стилно подреждане на празнична трапеза

Публикувано на 19/02/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/02/2017 | Видяно 41 809 пъти

Създаването на празнична обстановка у дома често е съпроводено със суетене около приготвянето на вкусните ястия и сервирането на масата. За да ви улесним в тази задача, днес ще ви покажем как правилно да подреждате всички съдове и прибори на богатата празнична трапеза. Независимо дали имате официален повод или искате да очаровате гостите си с разнообразно меню през уикенда, съществуват няколко основни техники за подреждане на отделните елементи, които гарантират, че масата ви ще изглежда невероятно стилна и красива. Вижте кои са те, а изработката на ново обзавеждане за кухнята и трапезарията поверете на доказани професионалисти!


Заложете на класическа бяла покривка или тишлайфер с уникален дизайн

Източник

Започнете подготвянето на празничната трапеза с поставянето на красива покривка на масата. Ако поводът е официален, специалистите препоръчват да заложите на класическа бяла покривка, като правилото е висящата й част около масата да е около 30-40 см. Направете правоъгълната трапезна маса наистина впечатляваща, като поставите допълнително и красив тишлайфер, който ще внесе цвят и настроение в семплия й облик. Друга интересна идея е да подберете покривката според повода, като заложите на нестандартна комбинация от цветове и оригинален дизайн. В този случай обаче е желателно всички останали елементи на трапезата да бъдат максимално изчистени и семпли, така че тя да не изглежда твърде претрупана.

Виж още: Барплотът - удобно решение или ненужно допълнение към съвременната кухня?


Подберете красив сервиз за хранене според степените на менюто

Източник

Преди да пристъпите към изваждане и подреждане на всички чинии и прибори, трябва да определите колко степенно ще бъде менюто ви. По този начин ще се ориентирате какъв тип пособия са ви необходими, така че на масата да няма излишни или непрактични елементи. Ако сте заложили на класическо тристепенно меню например, не е необходимо да поставяте допълнителен нож за плодове за всеки от вашите гости. Извадете предварително необходимите елементи за сервиране, за да се уверите, че разполагате с достатъчен брой еднакви съдове и прибори за аранжиране на празничната трапеза. Желателно е да имате дори 1-2 броя в повече, така че при неволно счупване на чаша например или изцапване по време на ядене, да не се налага да подменяте целия комплект или да трябва да миете, докато гостите ви очакват. За целта специалистите препоръчват да инвестирате в красив сервиз за хранене, който ще направи стилното подреждане на масата много по-бързо и лесно.


Поставете ефектна подложна чиния, която да служи като основа през цялата вечер

Източник

Важно правило, което не само ще запази приветливия вид на покривката, но и ще направи трапезата още по-стилна и издържана, е поставянето на подложна чиния. Тя обикновено е най-голямата и плитка чиния, като предназначението ѝ е да бъде основа за останалите купи и по-малки чинии, като освен това, предпазва масата и от замърсявания по време на хранене. Специалистите препоръчват да подредите подложните чинии на 2-4 см от ръба на масата, като върху тях поставите оригинални салфетки от плат. Етикетът изисква да сервирате ястията в отделни купички и чинии, които да поднасяте директно върху подложната чиния. Подберете подложни чинии в наситени нюанси, които допълват визията на вашия сервиз за хранене, като от лявата страна над тях поставите малки блюда за хляб и масло.


Прикрепете празничните салфетки с оригинални пръстени

Източник

Специалистите препоръчват да заложите на красиви платнени салфетки за празничната трапеза. Те ще придадат стил и елегантност на обстановката, като за целта можете да ги сгънете в интересна форма и да ги поставите от лявата страна или в подложната чиния на всеки гост. Ако сръчността не е вашата силна черта, можете да сгънете салфетките по класическия начин или да ги навиете на руло и захванете със специални пръстени. Друг вариант е да заложите на обикновени хартиени салфетки, като в този случай е добре, освен до чинията на всеки гост, да ги поставите и в практични общи салфетници в средата на масата. Отново можете да обърнете внимание на цветовата аранжировка и интересното им сгъване.

Виж още: Как да подредим аксесоарите в банята най-оптимално


Как да разположим правилно комплекта прибори за хранене?

Източник

Идва и най-трудната част за всяка домакиня, а именно подреждането на комплекта прибори за хранене. На помощ в тази задача идват съветите на опитните професионалисти, според които приборите се подреждат в посока отвън-навътре спрямо момента на използването им. От дясната страна на подложната чиния се поставят ножовете и лъжиците, като острието на ножовете трябва да е обърнато по посока на подложната чиния. Вляво от подложната чиния се нареждат вилиците, като всички прибори трябва да са разположени успоредно и на разстояние около 1 см един от друг. Важно е да отбележим, че след приключване на дадено ястие, приборите за неговата консумация трябва да се премахнат от масата, като виличката и лъжичката за десерта се поставят хоризонтално над подложната чиния. Ножът за масло и хляб пък се разполага по диагонал в малката чинийка, която сме предвидили за тези продукти.


Подберете красив и елегантен комплект чаши, подходящ за всеки повод

Източник

Подреждането на любимия комплект чаши на масата е пряко обвързано с техния вид и зависи от менюто, на което сте се спрели. В класическия случай за всеки гост има предвидени поне по една чаша за вода или безалкохолно и две чаши за вино, като първата се поставя непосредствено над ножа на нивото на чинийката за хляб и масло. Чашата за червено вино пък обикновено съпътства основното ястие и се поставя вдясно на тази за вода, над лъжицата. Ако е необходима допълнителна чаша за вино, тя се поставя малко над другите две, по средата, така че да се оформи триъгълник. Както приборите, така и чашите, се подреждат по поредността на тяхното използване, като е редно всички напитки, с изключение на водата, да се наливат след пристигането на гостите. И докато водата може да бъде налята в чашите и малко по-рано, то кафето се поднася топло, но чашата за него обикновено не е върху масата предварително. Някои специалисти все пак допускат добавянето и на чаша за кафе на трапезата, като тя трябва да бъде вдясно на ножа и лъжиците, но преценете колко свободно място остава на масата и дали ви е наистина необходимо предварителното им поставяне.


За финал декорирайте със свежи цветя или уникални свещници

Източник

При планирането на празнична вечеря е необходимо да помислите не само за поднасянето на ястията, но и за начина, по който ще декорирате масата. Използването на тишлайфер е бърз и практичен начин за разчупване на семплата обстановка, като върху него, в средата на трапезата, можете да поставите изящни вази с цветя и ароматни свещи. Важно уточнение е да изберете ниски свещници, както и да подредите цветята равномерно в ниски вази. Така обстановката ще предразполага към приятни разговори и веселие, без да се налага гостите ви да се поглеждат измежду високите стъбла на цветята или да избутват сложената декорация, за да достигнат до някое ястие.

Виж още: Как да направим компактното работно пространство по-вдъхновяващо?


Етикет за гости: с кои прибори да консумираме различните ястия?

Източник

А ето и няколко практични съвета към тези от вас, които няма да са домакини на празничната вечеря, но пък с удоволствие ще присъстват на нея. Много често, особено при многостепенно меню, не сме сигурни кои прибори за какъв тип ястия са предназначени. В този смисъл специалистите напомнят, че предястията се консумират с приборите със средна големина, докато големите вилици и лъжици използваме за основното ястие. Малките вилички или лъжички са запазена марка за десертите, докато рибата и някои морски дарове се консумират с по-специфични плоски прибори. За да покажете на домакина, че сте сметнали ястията за изключително вкусни, след приключване поставете вилицата и ножа в чинията така, че върховете им да сочат на дясно. Когато приключите с похапването, поставете вилицата и ножа с върховете напред.

Тези изпитани трикове за подреждане на маса със сигурност ще очароват вашите гости, а за цялостното преустройство на кухнята и трапезарията се доверете на опитните майстори, регистрирани в MaistorPlus! Вижте техните оферти, профили и оценки от клиенти, като пуснете безплатна заявка в сайта още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта