Барплотът - удобно решение или ненужно допълнение към съвременната кухня?

Публикувано на 07/12/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 07/12/2016 | Видяно 32 671 пъти

Поставянето на барплот у дома може да е ефективен начин да обособим кухня и дневна в рамките на общото помещение, но може и да се превърне в неудобна преграда, която отнема от усещането за хармония и простор. Дали този елемент е необходимост или излишна декорация за вашето жилище - разберете още сега, като сравните гледните точки на специалистите от най-големия форум за домашни ремонти "Направи сам". Ако пък ви предстои основен ремонт на кухнята, потърсете опитен майстор, който да ви консултира в избора на дизайн и обзавеждане за тази важна зона от съвременния дом.


Барплотът умело скрива бъркотията в кухнята

Една от най-често срещаните причини за поставянето на барплот у дома е желанието да скрием бъркотията в кухнята. Подобно решение със сигурност ще се превърне в ефективна визуална преграда между уютния хол и купчината съдове в мивката, стига обаче да подберете оптимално удачен дизайн. За да не нарушите усещането за простор в помещението, заложете на стъклен барплот с изчистена визия, като поставите красиви цветя и декорации на онази негова страна, която гледа към дневната.

Виж още: Да изчистим хладилника за 25 минути


Барплотът е класическо решение за разделяне на голямо помещение

Барплотът е идеално решение за разделянето на общата просторна стая на две по-малки, но функционални помещения. Повечето домакинства разчитат на този вариант за обособяването на компактна кухня в рамките на дневната, като в този случай барплотът би осигурил и допълнителна работна площ за кулинарните виртуози. Друг вариант е да го превърнете в удобна зона за хранене, която ще компенсира липсата на пространство за поставянето на трапезна маса например.

Виж още: 10 идеи как да пестим в кухнята


Той обаче ще попречи на оформянето на кокетна трапезария

Въпреки че барплотът лесно може да се превърне в зона за хранене, той не винаги успява да пресъздаде комфорта, който осигурява трапезната маса. На първо място той често е прекалено висок или тесен за подреждането на красива празнична маса. Това от своя страна създава неудобства за големите домакинства или пък за тези, които често имат гости. Ето защо опитните майстори от форум "Направи сам" съветват да съобразите решението си за поставянето на барплот или трапезна маса с особеностите на помещението и индивидуалните нужди на дома.


Той обаче не подхожда на всеки тип обзавеждане

Препоръчително е обаче да съобразите дизайна на барплота с този на кухненското обзавеждане, защото не всяка комбинация от материали ще подхожда на интериора у дома. В този смисъл стъкленият барплот със сигурност ще допуска повече светлина към кухнята, но пък няма да стои добре до кухненските шкафове от масивно дърво. Затова специалистите напомнят: преди да преминете към осъществяването на подобен проект, огледайте добре помещението и сравнете поне няколко варианта за неговия дизайн.


Барплотът се превръща в стилен център от дизайна на кухнята

Монтирането на барплот у дома без съмнение ще разчупи дизайна на семплото помещение. Често именно този елемент се превръща в любимо местенце, където да пием сутрешното си кафе или пък да отпочиваме след дългия работен ден. В този смисъл можете да използвате плота като зона за хранене, допълнителна работна площ или да го превърнете в стилен акцент от интериора, като поставите върху него любимите си саксийни растения и декорации.


От друга страна барплотът може да направи помещението по-тъмно

Специалистите от форума обаче напомнят, че барплотът не е удобно решение за малкото помещение, тъй като ще го направи тъмно и схлупено, ако прозорците са от другата страна на помещението. Разделянето на две стаи в рамките на общо пространство е удачен вариант, само при наличието на достатъчно естествена светлина и качествена вентилация. Компромисна идея е поставянето на стъклен барплот, който ще пропуска светлината към кухнята, но ще ви лиши от създаването на допълнително място за съхранение в рамките на конструкцията му.

Виж още: Имат ли място книгите в интериора на кухнята?


Създайте си допълнително място за съхранение в компактната кухня

При отделянето на кухня в рамките на общото помещение често губим ценно място за създаване на работна площ или съхранение на малки уреди и пособия. Ето защо потребителят nikolovvd от форума съветва да оползотворите вътрешността на барплота, като я превърнете в удобно кътче за прибирането на различни кухненски принадлежности. Независимо дали ще заложите на отворени рафтове за поставянето на сервизи и декорации, или ще изградите функционални шкафове, барплотът със сигурност ще спомогне за по-добрата организация в кухнята.


За да направите барплота функционален, открийте оптималната височина

Изграждането на барплот, който да раздели дневната от кухнята, изисква да обърнете внимание на някои важни детайли от неговия дизайн. На първо място обмислете дали той да бъде по-висок от долните кухненски шкафове или да е съобразен с тяхното ниво. Според специалистите от форума няма доказано успешна формула за изчисляване на оптималната височина за барплота, затова я съобразете изцяло със своите предпочитания и особеностите на помещението. От друга страна обмислете дали той да има остри или заоблени ъгли, дали да разполага с вградено осветление или пък допълнително място за съхранение. За изпълнението на този, а и на всички останали интериорни проекти, потърсете доказан професионалист, като заявите проект в MaistorPlus напълно безплатно!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта