Шкафове за баня - на какво да обърнем внимание?

Публикувано на 26/06/2020 от Сузана | Последна редакция на 26/06/2020 | Видяно 3 460 пъти

Мисията по избиране на мебели за банята не е никак лесна. За да направите правилна покупка, то първо трябва да вземете под внимание няколко неща.

По-голяма част от баните нямат прозорци и трябва да се разчита на вентилационна система, която не винаги работи перфектно. Затова решаването на проблема с влагата е от съществено значение. Съответно и материалът на мебелите, който ще изберем, на първо място трябва да бъде адаптиран към влагата.

Подходящи за случая са шкафовете, изработени на базата на плоскости с различни покрития. Тук идеята е да се предотвратят повреди на мебелния шкаф при пряк контакт с вода, пара и влага. Повърхността може да бъде лакирана или ламинирана.

Когато купувате шкафове обаче, важно е да проверявате дали са обработени всичките им части – не само вратите, но и дъното и гърбът. А ако имате затруднения с избора, винаги може да се доверите на специалистите, регистрирани при нас.


Да обърнем внимание на долната част на перфектния шкаф!

Ако ви предстои да избирате шкаф за банята, то на първо място обърнете специално внимание на долната част на мебелите. 

  • Хубаво е шкафовете за баня винаги да бъдат леко задигнати. Т.е основата им да не бъде на пода. Това може да се постигне, като се избере модел, който е на крачета или такъв, който се захваща за стената. По този начин основите няма да се мокрят. Това значително ще удължи живота на шкафа.
  • Металните крачета от своя страна, трябва да са устойчиви на ръжда, а качеството на съединителните елементи е също толкова важно.

Вижте още: 6 практични идеи за малка баня


Дървеният материал е чудесна опция за проветривите бани

Много често хората смятат, че дървеният материал не е удачен избор за банята. На практика обаче това не е така. Особено ако имате късмета да имате прозорец в това помещение или пък се радвате да добра вентилационна система.

  • Ако в банята ви се задържа много влага, то задължително минете към друг вариант за мебели. Дървото и водата не са никак добри приятели.
  • Все пак, ако много държите, винаги може да заложите на шкаф за баня по поръчка. Мебелистите имат специални покрития, които ще ви дадат мечтания шкаф, но и ще се отразят на кредитната ви карта.
  • Екзотичната дървесина, от която най-известна е тиковото дърво, е най-издръжлива. Но не е нужно да се пренебрегва и другият дървен материал, особено ако е добре обработен срещу влага.


Отворените рафтове

При обзавеждането на банята може да решите, че някои допълнителни рафтове ще са ви от помощ, а и така няма да е нужно да купувате цял шкаф.

  • Задължително трябва да предвидите, че подобно пространство още през първия месец лесно ще се претрупа с всевъзможни тубички, бурканчета и аксесоари. Ако не въведете строг ред, ще си гарантирате разхвърляния вид на банята. От друга страна поддържането е трудоемко, тъй като ще включва местенето на всички тези принадлежности и миене на откритите рафтове.
  • Ако все пак държите на тази концепция, по-елегантен вариант е върху етажерките да поставите плетени кошници и в тях да сортирате всички предмети, които ще държите там, така че да бъдат скрити.
  • Предимството на такова пространство е, че може да се украси с красиви декоративни предмети и аксесоари за баня, свещи, камъчета или стайни растения, обичащи влага. Така обликът на банята ще придобие СПА-атмосфера.

Изборът на шкаф за баня е доста трудна задача, но не и невъзможна. Стига да разполагате с правилната информация и да знаете каква визия искате да постигнете, то няма какво да ви спре по пътя. Ако все пак дилемата е огромна и имате нужда от професионален съвет, винаги може да потърсите специалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта