Искате по-чист дом? Просто изберете правилния цвят боя!

Публикувано на 01/11/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 01/11/2021 | Видяно 1 600 пъти

 

Вероятно всеки знае, че, когато става въпрос за дрехи например, някои цветове за по-трудни за съчетаване и поддръжка и „зацапват“ вида ни, ако се стремим към по-изчистена визия. Същото важи и за цветовете в интериора на дома ни. И по-конкретно тези на стените. Понякога се случва разминаване между очаквания и реалност. Въпреки че първоначално даден цвят на мострата може да ви е пленил с красотата си, как той стои на стената ви и как се задържа във времето, може да не отговаря на представите ви. В най-лошия случай цветът може дори да „замърсява“ визуално стаята в дома или офиса ви.

Предотвратяването на този ефект започва с избора на подходящ за помещението цвят. И с прилагането на няколко простички трика, ако вече сте се спрели на неправилния цвят. Независимо дали се премествате в нов дом или искате да освежите настоящия ви, тук ви показваме всичко, което трябва да знаете за това как да създадете по-изчистен интериор в дома ви. 

Ако се нуждаете от професионалист в областта на боядисването, може да направите безпалтна заявявка при нас още сега.


Има ли цветове бои, които винаги изглеждат „мръсни“?

 

Ако някога сте живели в жилищен комплекс или просто сте се премествали в току-що построено жилище, вероятно сте виждали цвета с интересното име „Строително бежов“. Това е онзи неутрален цвят, който строителите на жилищни сгради изцяло стратегически избират за стените в апартаментите. За да спестят време и пари, те боядисват всички вътрешни стени и тавани с гладка блажна бежова боя в опит да създадат празно платно за новия собственик. Или ако жилището вече е било ползвано - да прикрият всички доказателства, че някога някой е живял там. 

Да, бежовите, светли тонове са идеални за създаване на неутрална цветова палитра, но много от тези нюанси са склонни във времето да се замърсят. Особено ако те са с по-топъл подтон. Затова, ако държите на неутралната палитра, ви съветваме да заложите на цветове с по-студен, сивкав подтон. Той ще помогне помещението ви да изглежда по-просторно, чисто и стилно.


Важи ли същото правило и за белия цвят?

Ако бежовото автоматично „зацапва“, може би си мислите, че бялото е негова добра алтернатива. И сте прави. Белите стени, често комбинирани с дървени подове, изглеждат добре в почти всеки интериорен стил. Независимо дали са фон на изцяло неутрално пространство, носещо спокойствие, или пък са платно за по -жизнена и смела цветова схема.  Но белият цвят също крие тайни, които е добре да знаете.

  • По-топлите нюанси на бялото – тези с леко кафеникав или жълт подтон са склонни да създават малко по-мрачен вид на помещението. Затова при избора на бял цвят боя, с придържайте към по-универсалния му, лек нюанс. 

  • Ако държите на по-топлото усещане, то изберете нюанс с лек пясъчен оттенък.

  • Хубаво е да имате предвид, че, дори да изберете правилния тон, поддържането свежия и  чист вид на бялото ще е не особено лека задача. 

Вижте още: Как да превърнем стените вкъщи в истински шедьовър


Всяка стая е различна

Всяко пространство е различно. Функциите, които то изпълнява и нуждите му също варират. Затова е добре да вземете под внимание следните неща:

  • По-топлите цветове като жълто, червено, оранжево и кафяво не биха изглеждали особено добре в области от стаята с по-ограничена естествена светлина. Затова за тези пространства се придържайте към по-светли нюанси. Или пък, ако сте по-смели, заложете на дързък тъмен цвят – черно, смарагдово или графитено.

  • Изборът на допълващи цветове също е важен. Бежовите и кремавите цветове или определени бели нюанси са идеален вариант за стенно покритие. Но пък не стоят толкова добре като декоративни елементи или подови покрития. 

  • За тапицерията можете да изберете ярки, пъстри цветове. Ако сте почитатели на неутралната гама, изберете сиво, което ще придаде на бялото и кремавото допълнителна мекота.


Имат ли значение качеството и финишът на боята?

 

Според експерти, що се отнася до интериора на която и да е стая, финишът на дадена повърхност е също толкова важен, колкото и цвета. И колкото по-лъскава е боята, толкова по-лесно ще бъде да се поддържа чиста. Това обаче не означава, че трябва да избирате гланцово покритие  за всяко пространство от дома.

  • В банята заложете на полу-гланц, който да издържа на топлина и влага.

  • Матовата боя е чудесна за прикриване на несъвършенства по гипсокартонени стени. Но пък не се почиства особено лесно. Затова ви съветваме матов финиш да изберете за тавани или части от дома, които не се използват особено често.

  • Мекият гланц е подходящ за всекидневни и трапезарии. Този финиш отразява светлината и дава повече визуален простор.

  • Гланцът и полу-гланцът са най-издръжливи. Именно затова са идеални облицовки за врати и кухненски шкафове. 

Качеството на боята също е от значение. Закупуването на по-качествена боя е добра инвестиция в дългосрочен план – не само заради по-добрата си издръжливост, но и заради по-лесните поддръжка и почистване.

Качественото изпълнение на ремонта у дома е не по-малко важно. Ако имате нужда от помощ за реализиране на вашите интериорни мечти, винаги може да се допитате до доказаните професионалисти, регистрирани при нас. Може да направите безплатна заявка за проект още сега. В отговор ще получите няколко оферти, които имате възможността да сравните и да изберете най-подходящата.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта