Трикове за уелнес изживяване, които правят дома различен

Публикувано на 27/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 27/05/2020 | Видяно 1 633 пъти

Декорацията в дома ни може да играе ключова роля за това колко добре се чувстваме. Тя може да намали стреса и да добави жизненост при човека.

Предлагаме ви съвети, които можете да използвате, за да направите жилището си не само естетически привлекателно, но и полезно за психичното здраве. С една дума, избягвайте потребителския манталитет при организиране на жилището си, въведете елементи, които намаляват стреса... И ако се чувствате несигурни в това начинание, потърсете за съвет експертите, регистрирани при нас.


Уелнес в дома – никога не го подценявайте

Ако някога сте се чувствали стресирани от хаоса в дома си... Или пък сте вдъхновени от красивото си цвете в дневната, знаете колко много заобикалящата среда може да повлияе на нашите емоции и усещане за щастие. Точно затова в наши дни повечето хора се опитват да проектират така своите жизнени пространства, че да са удобни, красиви и функционални.

Запомнете – факторът уелнес е изключително важен, но често пренебрегван елемент в дизайна на дома. Но ето няколко лесни трика, с които можете да го постигнете:


1 трик – Прецизна декорация и живи цветя

Никога не е късно да премахнете някои неща, като книги, произведения на изкуството върху мебелите. Там, където не им е мястото! Става дума за претрупване и те просто не изпъкват естетически, а напротив създават дисхармония в интериора.

 • Ако имате шкафове и чекмеджета, които са все още свободни, тогава това е добре. Просто приберете в тях излишните декоративни елементи.
 • Или просто подарете някои от тях на приятели и роднини. По този начин постигате изчистен вид в стаята и влагате минимални усилия за почистването й.
 • Хубаво е да имате в жилището си живи цветя, които създават ведро настроение, но не забравяйте, че не трябва да ги използвате прекомерно. Те не само добавят уелнес атмосфера към вашата дизайнерска схема, но в същото време растенията елиминират токсините от закрити пространства. Има растителни видове, които активно пречистват въздуха и предпазват дори от насекоми.

Вижте още: 8 невероятни трика ще запазят цветята у дома свежи за по-дълго


2 трик – Важно е осветлението

Естествената светлина в дома е важна, но не подценявайте ролята на LED лампите. Те се препоръчват не само защото са енергоспестяващи, но и са с ярка светлина, която способства за добро настроение.

Ако домът ви получава достатъчно слънчева светлина, тогава това е добре. Но в същото време е възможно да си инсталирате щори или пердета, където е необходимо така, че  да се получи балансирана светлина. Важно е да намалите синята светлина от мониторите и джаджите за по-добро уелнес изживяване.

Вижте още: Внесете лятна свежест в интериора на дома


3 трик – Правилна организация на мебелите

Мебелите в дома трябва да бъдат прецизно подбрани и в същото време добре подредени.

 • Дръжте мебелите си за сядане и съхранение близо до стените. По този начин създавате илюзия за по-голямо пространство, което гарантира, че домът ви ще изглежда по-голям спрямо реалната квадратура.
 • Старайте се да бъдат в един стил, да хармонират помежду си, за да се получи нужната атмосфера, която не дразни, а внася нотка на уют и комфорт в жилището.


4 трик – Чист въздух

Важно е за уелнес изживяването да дишате чист въздух, така че инвестирайте в пречиствател на въздуха. 

 • Тези устройства са подходящи за страдащи от астма или алергия, тъй като намаляват праховите частици, дима, замърсяването и бактериите.
 • В същото време този уред със сигурност ще даде възможност да усетите нежните или пикантни аромати от свещите или ароматните пръчици, които ползвате.
 • Можете да добавите тих вентилатор за таван в спалнята си, който осигурява добра циркулация на въздуха и следователно дава опция за спокоен нощен сън.


5 трик – Aроматерапия

Ароматите са важни за уелнес атмосферата в дома.

 • Поставете ароматна свещ или дифузер до леглото или до входната врата.
 • Изберете специфичен аромат според сезона и личните си предпочитания. Например, боровата миризма може да ви пренесе в планините, докато ароматът на кокосовия орех ще ви върне към онова спокойно усещане от последната ви ваканция. Това ще ви помогне да изчистите ума си и да се отпуснете след натоварения ден.

Освен това според учените най-успокояващият звук е този на течаща вода. Става дума за кинетичен звук на леко бълбукаща вода в естественото й състояние.

 • За целта можете да си поставите малко фонтанче в спалнята или дневната.
 • Или просто сложете вятърен чан на терасата и прозореца. После затворете очи и оставете ума ви да остане спокоен за няколко ценни момента.

В случай че е дошло времето за реализиране на уелнес атмосфера в дома ви, възползвайте се от доказаните специалисти, които са регистрирани на сайта MaistorPlus. Нужно е да пуснете заявка, която е напълно безплатна, и ще получите най-добрите цени и оферти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Hidro Komfort LTD VIP
ВиК Услуги, София
Момчил Куцаров
Сухо строителство, София
26 извършени проекта
Сити Сайт VIP
Цялостен ремонт, Пловдив
Ивета Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД
Сухо строителство, София
36 извършени проекта
"Никола Лазаров"
Ремонт на баня, София
59 извършени проекта