Трикове за уелнес изживяване, които правят дома различен

Публикувано на 27/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 27/05/2020 | Видяно 3 124 пъти

Декорацията в дома ни може да играе ключова роля за това колко добре се чувстваме. Тя може да намали стреса и да добави жизненост при човека.

Предлагаме ви съвети, които можете да използвате, за да направите жилището си не само естетически привлекателно, но и полезно за психичното здраве. С една дума, избягвайте потребителския манталитет при организиране на жилището си, въведете елементи, които намаляват стреса... И ако се чувствате несигурни в това начинание, потърсете за съвет експертите, регистрирани при нас.


Уелнес в дома – никога не го подценявайте

Ако някога сте се чувствали стресирани от хаоса в дома си... Или пък сте вдъхновени от красивото си цвете в дневната, знаете колко много заобикалящата среда може да повлияе на нашите емоции и усещане за щастие. Точно затова в наши дни повечето хора се опитват да проектират така своите жизнени пространства, че да са удобни, красиви и функционални.

Запомнете – факторът уелнес е изключително важен, но често пренебрегван елемент в дизайна на дома. Но ето няколко лесни трика, с които можете да го постигнете:


1 трик – Прецизна декорация и живи цветя

Никога не е късно да премахнете някои неща, като книги, произведения на изкуството върху мебелите. Там, където не им е мястото! Става дума за претрупване и те просто не изпъкват естетически, а напротив създават дисхармония в интериора.

  • Ако имате шкафове и чекмеджета, които са все още свободни, тогава това е добре. Просто приберете в тях излишните декоративни елементи.
  • Или просто подарете някои от тях на приятели и роднини. По този начин постигате изчистен вид в стаята и влагате минимални усилия за почистването й.
  • Хубаво е да имате в жилището си живи цветя, които създават ведро настроение, но не забравяйте, че не трябва да ги използвате прекомерно. Те не само добавят уелнес атмосфера към вашата дизайнерска схема, но в същото време растенията елиминират токсините от закрити пространства. Има растителни видове, които активно пречистват въздуха и предпазват дори от насекоми.

Вижте още: 8 невероятни трика ще запазят цветята у дома свежи за по-дълго


2 трик – Важно е осветлението

Естествената светлина в дома е важна, но не подценявайте ролята на LED лампите. Те се препоръчват не само защото са енергоспестяващи, но и са с ярка светлина, която способства за добро настроение.

Ако домът ви получава достатъчно слънчева светлина, тогава това е добре. Но в същото време е възможно да си инсталирате щори или пердета, където е необходимо така, че  да се получи балансирана светлина. Важно е да намалите синята светлина от мониторите и джаджите за по-добро уелнес изживяване.

Вижте още: Внесете лятна свежест в интериора на дома


3 трик – Правилна организация на мебелите

Мебелите в дома трябва да бъдат прецизно подбрани и в същото време добре подредени.

  • Дръжте мебелите си за сядане и съхранение близо до стените. По този начин създавате илюзия за по-голямо пространство, което гарантира, че домът ви ще изглежда по-голям спрямо реалната квадратура.
  • Старайте се да бъдат в един стил, да хармонират помежду си, за да се получи нужната атмосфера, която не дразни, а внася нотка на уют и комфорт в жилището.


4 трик – Чист въздух

Важно е за уелнес изживяването да дишате чист въздух, така че инвестирайте в пречиствател на въздуха. 

  • Тези устройства са подходящи за страдащи от астма или алергия, тъй като намаляват праховите частици, дима, замърсяването и бактериите.
  • В същото време този уред със сигурност ще даде възможност да усетите нежните или пикантни аромати от свещите или ароматните пръчици, които ползвате.
  • Можете да добавите тих вентилатор за таван в спалнята си, който осигурява добра циркулация на въздуха и следователно дава опция за спокоен нощен сън.


5 трик – Aроматерапия

Ароматите са важни за уелнес атмосферата в дома.

  • Поставете ароматна свещ или дифузер до леглото или до входната врата.
  • Изберете специфичен аромат според сезона и личните си предпочитания. Например, боровата миризма може да ви пренесе в планините, докато ароматът на кокосовия орех ще ви върне към онова спокойно усещане от последната ви ваканция. Това ще ви помогне да изчистите ума си и да се отпуснете след натоварения ден.

Освен това според учените най-успокояващият звук е този на течаща вода. Става дума за кинетичен звук на леко бълбукаща вода в естественото й състояние.

  • За целта можете да си поставите малко фонтанче в спалнята или дневната.
  • Или просто сложете вятърен чан на терасата и прозореца. После затворете очи и оставете ума ви да остане спокоен за няколко ценни момента.

В случай че е дошло времето за реализиране на уелнес атмосфера в дома ви, възползвайте се от доказаните специалисти, които са регистрирани на сайта MaistorPlus. Нужно е да пуснете заявка, която е напълно безплатна, и ще получите най-добрите цени и оферти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта