5 начина за проектиране на по-ефективен дом

Публикувано на 14/08/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 01/03/2023 | Видяно 1 181 пъти

Ако запалено се интересувате от проектиране на по-ефективен дом, който да бъде и екологично съобразен, то по всяка вероятност много добре знаете за използване на слънчеви панели, енергоспестяващи осветителни тела и уреди и т.н. Има обаче и няколко по-малко познати фактора, които несъмнено ще окажат влияние на сметките ви, а и ще имат благоприятно въздействие върху околната среда. Дизайнът на всеки дом е много важен и правилното му проектиране е от съществено значение за вашия комфорт. В случай че имате нужда от професионална помощ, по всяко време може да се консултирате със специалистите в енергийната ефективност, които са регистрирани в MaistorPlus.


Да започнем от квадратурата

Не е тайна, че по-малкото жилище е повече енергийно ефективно. По-големите стаи отнемат повече време за отопление, което няма как да не се отразява и на сметките. Затова невинаги голямата квадратура на дома ви е най-доброто решение. Да, ще имате повече пространство, повече стаи и повече място да развихрите въображението си и идеите. Ще може с гордост да изричате заветното число от 100+ кв. м. Но несъмнено ще получите жилище, което не е от най-енергийно ефективните. А сметките ще се отразят сериозно на вашия бюджет (по всяка вероятност и на настроението ви). Помислете какви са вашите приоритети. Ако има възможност да имате всичко, което желаете в по-малък дом, то тогава направете избора, който ще бъде по-устойчив в дългосрочен план.


Пасивен дом

Половинката ви може да бъде пасивно-агресивна. И вие си я обичате точно такава. Когато обаче става въпрос за дома, то той трябва да бъде единствено пасивен. Самото понятие „пасивен дом“ означава дом, който може да се грижи сам за себе си. Е, не очаквайте, че ще си спестите бърсане на прах, пускане на прахосмукачка и миене на съдове. За голямо съжаление, такъв дом все още не е измислен. Но пък съвсем спокойно може да имате жилище, което да използва максимално естествена светлина и топлина.

  • През студените зимни месеци ще харчите по-малко за отопление, ако вашият дом е пасивен. Слънчевата светлина ще ви дава немалко топлина, което ще се отрази сериозно в положителна посока на сметките ви.
  • През лятото ще пускате климатика все по-рядко, като направите правилна подредба. Може да имате аксесоари, който правят сянка на прозорците. Щорите са също практичен вариант, който ще ви спаси от жегите.
  • Изолацията също може да бъде от сериозна полза за вашия енергийно спестяващ дом. Да, първоначално ще трябва да направите малко по-голяма инвестиция. Но със сигурност в следващите години никак няма да съжалявате за това.

Вижте още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом


Умно озеленяване

Да, дори и растителността може да бъде във ваша полза, стига да знаете какво трябва да направите.

  • Няма нищо по-хубаво от растения, които виреят чудесно и са характерни за климата, където е разположен вашия дом. Безспорен факт, е че колкото и да искате да имате смокинови дървета в двора си, ако живеете в Западна България, то мисията ви освен че ще бъде изключително сложна, ще ви отнеме много време и разходи. Хубаво е да засадите растителност, която е характерна за съответната географска ширина.
  • Може да използвате растенията и като метод, който да ви осигурява естествена сянка. Хубаво е това да бъдат широколистни дървета, тъй като ще ви дадат плътна сянка през лятото, но пък ще пропускат слънчевите лъчи през зимните месеци.


Нека бъде светлина

Осветлението в дома определено може да ви съсипе, най-вече от гледна точка на сметката ви в края на месеца. Освен това постоянната смяна на крушки е в състояние да изнерви и най-спокойния човек. Именно заради това проектирайте дома си, така че да имате максимално много количество естествена светлина. И все пак, дори и лятото все някога настъпва вечерта, когато ще трябва да се оставите в сигурни ръце на качествени осветителни тела. Не се колебайте да заложите на LED осветление.

  • Те ще ви осигурят по-топла светлина;
  • По-издръжливи са в сравнение в обикновените крушки;
  • По-изгодни са за използване, тъй като консумират по-малко количество електроенергия.

Вижте още: Енергоспестяващи крушки - видове и предимства


Домашна автоматизация

Превръщането на вашия дом в интелигентен може да изглежда като ненужен разход. Но само на пръв поглед. Ако вашата цел е по-ефективно пространство, никак няма да е излишно да помислите върху варианта с технологизиране на жилището си. Домашната автоматизация можа да сложи някои от процесите на използване и изразходване на енергия в дома ви на автопилот. Резултатът? По-ефективен дом, който се приспособява напълно сам.

Интелигентният термостат може да регулира температурата, базирайки се на това колко време прекарвате в него и кога трябва да се активира. Умните щори могат да се затворят, за да блокират безмилостното слънце посред бял ден. Домашната автоматизация не е излишен лукс . Тя може да ви даде неповторимо удобство и да създаде пространство, което е хиперефективно и едновременно с това и по вашия джоб. Да, първоначалната инвестиция не е никак малка, но пък наистина ще си заслужава.

Всяка инвестиция, за да имате ефективен дом си струва. В 21-и век стремежът е към по-малка консумация на електроенергия, по-екологично жилище, по-ниски сметки. Осигурете си този комфорт. Още сега може напълно безплатно да заявите проект. Ще получите няколко оферти, които ще имате възможността да сравните и да изберете най-подходящата на вас. По всяко време може да се допитате до доказаните професионалисти в областта, регистрирани при нас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта