Бързи и лесни трикове за освежаване на дома

Публикувано на 17/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/11/2019 | Видяно 1 289 пъти
Бързи и лесни трикове за освeжаване на дома

Ремонтирането на дома винаги е добра идея. Малко нови цветове, интериорни промени, обновяване на мебели, пердета, не са излишни за никое жилище. Този момент обаче доста често се отлага за неопределен период от време. В повечето случаи основните пречки, за да започнете ремонт, са или от финансови съображения, или от ограничено свободно време, или от липса на желание да се занимавате с всички дейности едновременно. Представата за дрехи в латекс, мръсни прозорци, местене на мебели, бъркотия навсякъде, прах в огромни количества има способността да изплаши всеки запален ентусиаст, още преди да е запретнал ръкави.

Добрата новина е, че не всеки ремонт е съпроводен от шума на къртач, бормашина или винтоверт. Много бързо и лесно може да внесете нов облик в дома си, само с няколко лесни, бързи, а и бюджетни трикове. Малките промени понякога правят чудеса. Домът ви ги заслужава! В случай че наистина не ви се занимава, но много искате да внесете малко свежест вкъщи – не се чудете, попитайте регистрирараните в MaistorPlus специалисти в интериорния дизайн, които ще ви помогнат да реализирате вашите идеи.  Разберете по какъв начин може да промените облика на апартамента или къщата си, само в няколко лесни стъпки, които няма да ви отнемат цялото време на света.

Подредете всички шкафове

Подредете всички шкафове

Да, знаем много добре, че отлагате този момент поне от 4 месеца. Но хайде, време е за промяна. Няма нищо по-хубаво от организиране на всяко местенце. Дори сами ще се изненадате колко свободно пространство ще се появи в препълнените ви чекмеджета. Да изпълните този трик е като детска игра:

 • Изхвърлете всичко ненужно. Предмети, които не ползвате от отдавна или такива, за чието съществуване дори и не подозирате. Да, дънките, които не ви стават от 10 години – също. Дрехите, които не сте обличали от цяла вечност – и тях. Не превръщайте дома си в малък храм на неизползваеми вещи, каквито и сантименти да имате. Все пак спомените са навсякъде с вас и по всяко време може да си ги припомняте.
 • Започнете от кухнята. Там винаги работата е най-много. Другите помещения ще подредите за отрицателно време, в сравнение с нея. Въоръжете се с търпение, защото мисията ви няма да е от най-лесните, но пък крайният резултат ще си заслужава. Така че не се отказвайте преди старта. Направете си чаша хубаво кафе, пуснете си хубава музика и се залавяйте с подредбата.
 • Купете си кутии или органайзери. В почти всеки магазин може да намерите подобни артикули, които ще ви бъдат много от полза. Ще ви спестят доста място в шкафовете, а и ще ви осигурят сравнително добър порядък. Купете си една за зарядни устройства, друга за козметика, няколко за бельо. Внимавайте обаче – да знаете, че органайзерите често водят до пристрастяване и накрая са повече от нещата, които трябва да се поберат в тях.

Нарисувайте шкафовете

Нарисувайте шкафовете

Инвестицията в нови шкафове със сигурност ще се отрази върху бюджета ви. Ако не сте планирали този разход, то съвсем спокойно с малко въображение може да превърнете поостарелите шкафове в истински шедьовър. Следвайте стъпките:

 • Купете си подходяща боя за дърво;
 • Рисувайте, каквото душата ви иска (и ръцете ви позволяват). Не е нужно да бъдете художник, за да направите шкафовете си красиви. Никой не е казал, че трябва да рисувате рози, слънчогледи или морски пейзажи. Асиметрични линии, флорални мотиви, точици вършат чудесна работа. Ако не се чувствате сигурни в способностите си, първо може да очертаете контур с молив, който след това да повторите с боята;
 • Запечатайте рисунката в подходящ материал и се наслаждавайте на обновената визия на дома си.

Вижте още: 5 грешки, които да избегнем при боядисването на кухненските шкафчета

Освежете една стена за акцент

Освежете една стена за акцент

Със сигурност да направите акцент на една от стените на някое помещение, ще ви отнеме много по-малко време, отколкото да пребоядисвате всичко. Варианти за освежаване в този стил са няколко:

 • Изберете по-пъстър цвят, който да нанесете на една стена;
 • Заложете на акцент с по-нестандартна визия. Може да използвате обикновено пликче, което да поставите на мечето за латекс. Натопете го в боята, отцедете внимателно и плъзгайте в желана посока. Или да използвате и опаковъчен найлон, от онези на балончета. Сложете по повърхността достатъчно количество от боята и го пренесете на стената. Отлепете внимателно и ще имате нещо много стилно, красиво и различно;
 • Тапети. Залепете красив тапет на едната стена, за да освежите помещението. Ще бъдете наистина очаровани от крайния резултат. Най-важно при този вариант е да се спрете на подходяща комбинация, която да отива на интериора на цялото помещение.

Сменете осветителните тела

Сменете осветителните тела

Това несъмнено е един от най-бюджетните варианти, който няма да ви коства цяло състояние. С малко усилия обаче, ще трансформирате помещението. Времето се отразява на всяко едно осветително тяло, така че няма да съжалявате, ако предприемете тази стъпка:

 • Купете цял нов полилей;
 • Сложете нова крушка, на мястото на тази, която не свети от зимата;
 • Подменете луничките, за да внесете повече светлина. Или сменете LED лентата, ако имате такава. Може дори да промените цвета, в който тя свети. По този начин ще освежите много бързо дома си и ще му вдъхнете нов живот.

Промяна на щорите

Промяна на щорите

Ако от отдавна обитавате помещение с щори, то със сигурност вече те се нуждаят от промяна. Независимо дали са ролетни, от плат или метални, то времето е оставило своя белег и върху тях. Ето какво може да предприемете, за да промените изгледа на прозорците си. Дизайнерите съветват да се спрете на един от двата варианта: 

 • Изберете нов цвят за щори, с който ще промените цялостния изглед на стаята;
 • Купете пердета и махнете щорите. Този вариант наистина ще освежи много вашата стая, ще й даде нов уютен облик и стил.

Вижте още:  Вътрешни щори - цени

Пренаредете мебелите си

Пренаредете мебелите си

Най-лесното преобразуване на помещение, който ще ви отнеме не повече от един следобед  - пренареждане на мебелите. Винаги може да намерите много по-функционално място, където да поставите холната масичка или шкафа в кухнята, а може би дори и леглото в стаята за гости. Ако предприемете тази стъпка, то бъдете готови гостите да ви питат: „Кога успяхте да направите ремонт? Изглежда много по-различно.“.

 • Смятана на местата на дивани, маси, столове, секции напълно променя начина, по който изглежда дома ви.
 • Този вариант има един съществен плюс – винаги може да върнете мебелите по старите им места, ако случайно нещо в новата подредба не ви допадне.

Малки интериорни аксесоари за освежаване на дома

Малки интериорни аксесоари за освежаване на дома

Ключът към хубавия дом е в малките детайли. В онези рамки със снимки по секцията, или орхидеите на прозореца, в камъчетата, разпилени по масата, ароматните свещи, книги или вази. Всичко това може да променяте постоянно и не е задължително всеки път да купувате нови:

 • Смята на местата. Променете подредбата на всички малки аксесоари, които дават индивидуален почерк на дома ви. Истината е, че ако сте любители на цветя, и ако те виреят добре, не е препоръчително да експериментирате с тяхното местоположение. Но с всичко друго – може. Преподредете заглавията на книги – сами ще се изненадате как само с едно нова последователност, те ще променят стаята ви.
 • Купете нови малки аксесоари. Бижутерка, ваза, свещник, красиво бурканче или друго нещо, което има уникалната способност да събира цялата прах на света, но пък и да даде нова свежест на дома ви.

Решението кога да освежите дома си е изцяло във вашите ръце. Ако обаче не разполагате с достатъчно време, може да се доверите на регистрираните в MaistorPlus професионалисти в областта на интериорния дизайн, които ще ви дадат най-добрите предложения, на които няма да можете да устоите. Още сега може да направите безплатна заявка и в кратки срокове ще получите оферти, които да сравните. Преценете коя е най-добрата за вас, като разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители, в които ще откриете рейтинг на съответния кандидат, снимки на изпълнение от него обекти, и оставени препоръки от предишни клиенти.

Обичаш темите за дома и интериора и създаването на онлайн съдържание е твоя страст? Ако искаш с твои публикации да станеш част от водещата медия за дома в България, започни с попълване на нашия въпросник!

Попълни въпросник