Бързи и лесни трикове за освежаване на дома

Публикувано на 17/06/2019 от Теа Даулова | Последна редакция на 11/11/2019 | Видяно 3 678 пъти

Ремонтирането на дома винаги е добра идея. Малко нови цветове, интериорни промени, обновяване на мебели, пердета, не са излишни за никое жилище. Този момент обаче доста често се отлага за неопределен период от време. В повечето случаи основните пречки, за да започнете ремонт, са или от финансови съображения, или от ограничено свободно време, или от липса на желание да се занимавате с всички дейности едновременно. Представата за дрехи в латекс, мръсни прозорци, местене на мебели, бъркотия навсякъде, прах в огромни количества има способността да изплаши всеки запален ентусиаст, още преди да е запретнал ръкави.

Добрата новина е, че не всеки ремонт е съпроводен от шума на къртач, бормашина или винтоверт. Много бързо и лесно може да внесете нов облик в дома си, само с няколко лесни, бързи, а и бюджетни трикове. Малките промени понякога правят чудеса. Домът ви ги заслужава! В случай че наистина не ви се занимава, но много искате да внесете малко свежест вкъщи – не се чудете, попитайте регистрирараните в MaistorPlus специалисти в интериорния дизайн, които ще ви помогнат да реализирате вашите идеи.  Разберете по какъв начин може да промените облика на апартамента или къщата си, само в няколко лесни стъпки, които няма да ви отнемат цялото време на света.


Подредете всички шкафове

Да, знаем много добре, че отлагате този момент поне от 4 месеца. Но хайде, време е за промяна. Няма нищо по-хубаво от организиране на всяко местенце. Дори сами ще се изненадате колко свободно пространство ще се появи в препълнените ви чекмеджета. Да изпълните този трик е като детска игра:

  • Изхвърлете всичко ненужно. Предмети, които не ползвате от отдавна или такива, за чието съществуване дори и не подозирате. Да, дънките, които не ви стават от 10 години – също. Дрехите, които не сте обличали от цяла вечност – и тях. Не превръщайте дома си в малък храм на неизползваеми вещи, каквито и сантименти да имате. Все пак спомените са навсякъде с вас и по всяко време може да си ги припомняте.
  • Започнете от кухнята. Там винаги работата е най-много. Другите помещения ще подредите за отрицателно време, в сравнение с нея. Въоръжете се с търпение, защото мисията ви няма да е от най-лесните, но пък крайният резултат ще си заслужава. Така че не се отказвайте преди старта. Направете си чаша хубаво кафе, пуснете си хубава музика и се залавяйте с подредбата.
  • Купете си кутии или органайзери. В почти всеки магазин може да намерите подобни артикули, които ще ви бъдат много от полза. Ще ви спестят доста място в шкафовете, а и ще ви осигурят сравнително добър порядък. Купете си една за зарядни устройства, друга за козметика, няколко за бельо. Внимавайте обаче – да знаете, че органайзерите често водят до пристрастяване и накрая са повече от нещата, които трябва да се поберат в тях.


Нарисувайте шкафовете

Инвестицията в нови шкафове със сигурност ще се отрази върху бюджета ви. Ако не сте планирали този разход, то съвсем спокойно с малко въображение може да превърнете поостарелите шкафове в истински шедьовър. Следвайте стъпките:

  • Купете си подходяща боя за дърво;
  • Рисувайте, каквото душата ви иска (и ръцете ви позволяват). Не е нужно да бъдете художник, за да направите шкафовете си красиви. Никой не е казал, че трябва да рисувате рози, слънчогледи или морски пейзажи. Асиметрични линии, флорални мотиви, точици вършат чудесна работа. Ако не се чувствате сигурни в способностите си, първо може да очертаете контур с молив, който след това да повторите с боята;
  • Запечатайте рисунката в подходящ материал и се наслаждавайте на обновената визия на дома си.

Вижте още: 5 грешки, които да избегнем при боядисването на кухненските шкафчета


Освежете една стена за акцент

Със сигурност да направите акцент на една от стените на някое помещение, ще ви отнеме много по-малко време, отколкото да пребоядисвате всичко. Варианти за освежаване в този стил са няколко:

  • Изберете по-пъстър цвят, който да нанесете на една стена;
  • Заложете на акцент с по-нестандартна визия. Може да използвате обикновено пликче, което да поставите на мечето за латекс. Натопете го в боята, отцедете внимателно и плъзгайте в желана посока. Или да използвате и опаковъчен найлон, от онези на балончета. Сложете по повърхността достатъчно количество от боята и го пренесете на стената. Отлепете внимателно и ще имате нещо много стилно, красиво и различно;
  • Тапети. Залепете красив тапет на едната стена, за да освежите помещението. Ще бъдете наистина очаровани от крайния резултат. Най-важно при този вариант е да се спрете на подходяща комбинация, която да отива на интериора на цялото помещение.


Сменете осветителните тела

Това несъмнено е един от най-бюджетните варианти, който няма да ви коства цяло състояние. С малко усилия обаче, ще трансформирате помещението. Времето се отразява на всяко едно осветително тяло, така че няма да съжалявате, ако предприемете тази стъпка:

  • Купете цял нов полилей;
  • Сложете нова крушка, на мястото на тази, която не свети от зимата;
  • Подменете луничките, за да внесете повече светлина. Или сменете LED лентата, ако имате такава. Може дори да промените цвета, в който тя свети. По този начин ще освежите много бързо дома си и ще му вдъхнете нов живот.


Промяна на щорите

Ако от отдавна обитавате помещение с щори, то със сигурност вече те се нуждаят от промяна. Независимо дали са ролетни, от плат или метални, то времето е оставило своя белег и върху тях. Ето какво може да предприемете, за да промените изгледа на прозорците си. Дизайнерите съветват да се спрете на един от двата варианта: 

  • Изберете нов цвят за щори, с който ще промените цялостния изглед на стаята;
  • Купете пердета и махнете щорите. Този вариант наистина ще освежи много вашата стая, ще й даде нов уютен облик и стил.

Вижте още:  Вътрешни щори - цени


Пренаредете мебелите си

Най-лесното преобразуване на помещение, който ще ви отнеме не повече от един следобед  - пренареждане на мебелите. Винаги може да намерите много по-функционално място, където да поставите холната масичка или шкафа в кухнята, а може би дори и леглото в стаята за гости. Ако предприемете тази стъпка, то бъдете готови гостите да ви питат: „Кога успяхте да направите ремонт? Изглежда много по-различно.“.

  • Смятана на местата на дивани, маси, столове, секции напълно променя начина, по който изглежда дома ви.
  • Този вариант има един съществен плюс – винаги може да върнете мебелите по старите им места, ако случайно нещо в новата подредба не ви допадне.


Малки интериорни аксесоари за освежаване на дома

Ключът към хубавия дом е в малките детайли. В онези рамки със снимки по секцията, или орхидеите на прозореца, в камъчетата, разпилени по масата, ароматните свещи, книги или вази. Всичко това може да променяте постоянно и не е задължително всеки път да купувате нови:

  • Смята на местата. Променете подредбата на всички малки аксесоари, които дават индивидуален почерк на дома ви. Истината е, че ако сте любители на цветя, и ако те виреят добре, не е препоръчително да експериментирате с тяхното местоположение. Но с всичко друго – може. Преподредете заглавията на книги – сами ще се изненадате как само с едно нова последователност, те ще променят стаята ви.
  • Купете нови малки аксесоари. Бижутерка, ваза, свещник, красиво бурканче или друго нещо, което има уникалната способност да събира цялата прах на света, но пък и да даде нова свежест на дома ви.

Решението кога да освежите дома си е изцяло във вашите ръце. Ако обаче не разполагате с достатъчно време, може да се доверите на регистрираните в MaistorPlus професионалисти в областта на интериорния дизайн, които ще ви дадат най-добрите предложения, на които няма да можете да устоите. Още сега може да направите безплатна заявка и в кратки срокове ще получите оферти, които да сравните. Преценете коя е най-добрата за вас, като разгледате профилите на кандидатствалите изпълнители, в които ще откриете рейтинг на съответния кандидат, снимки на изпълнение от него обекти, и оставени препоръки от предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта