5 грешки, които да избегнем при боядисването на кухненските шкафчета

Публикувано на 03/08/2017 от Дора Пенкова | Последна редакция на 03/08/2017 | Видяно 14 118 пъти

За всеки, който иска да освежи кухнята си, без да инвестира твърде много средства и време, пребоядисването на кухненските шкафчета е чудесно решение. Подобна стъпка не отнема много време за изпълнение, но изисква да помислите върху основните моменти, които биха спънали или усложнили изпълнението на проекта ви. Тук ви представяме именно тези клопки и как да ги избегнете. Ако смятате, че няма да се справите сами, изберете професионален бояджия, който да ви отметне от тази задача. Спрете се на този, който ви предложи най-добрата оферта и се съобразява с вашите изисквания и предпочитания.


Планирайте времето си добре и бъдете подготвени за крайния резултат

Боядисаните шкафове изглеждат прекрасно, но визуално може да не стоят напълно гладки. Трябва да вземете предвид текстурата на материала, от който те са направени. Тя е определяща за крайния резултат след пребоядисването. Така например видимо по-грубата повърхност, с повече вдлъбнатини или зърнеста структура, не би могла да изглежда гладка след промяната на цвета. Ако търсите такъв ефект, то тогава ще е нужно да отделите и повече време за заглаждането на повърхността. За целта ще са ви нужни и допълнителни материали, като кит за дърво и шкурка.

Както вече споменахме, правилното разпределение на времето е ключово за подобно начинание. Не подхождайте към него като към мързелив неделен проект. Имайте предвид, че това не е работа за един уикенд, а може да отнеме цяла седмица, при това, в случай че предварително сте отделили време за подготовка.


Не забравяйте да почистите и шлайфате шкафчетата

Без значение колко чиста мислите, че е вашата кухня, трябва да се уверите, че всичката мазнина е премахната от повърхността на шкафчетата, преди да се захванете с боядисването. При употреба на боя на водна основа, която е нанесена върху мазна повърхност, боята няма да се задържи. За да сте сигурни, че мазнината е отстранена от повърхността на шкафчетата, може да се снабдите с обезмаслител.

Дори шкафовете ви да са в почти перфектно състояние и да сте ги изчистили добре от мазнината, все ще трябва да ги шлайфате, така че боята да може да се задържи. Използвайте шкурка, която не е нито твърде едра, нито твърде ситна (ф 150-200) и леко полирайте повърхностите. Не е необходимо да се опитвате да стигнете до голо дърво, а само да превърнете повърхността от лъскава до матова, за да може да задържи трайно боята.


Отделете време за номериране на вратите и чекмеджетата

Ключова първа стъпка при подготовката е да номерирате вратите и чекмеджетата, за да не гадаете тяхното място след като приключите с боядисването. Това ще ви спести много време и усилия да отгатнете правилното място на всеки компонент. За целта можете или с молив да ги номерирате от вътрешната част или да поставите лепенки, които ще можете лесно да отстраните впоследствие.

Когато сте готови с номерирането, може да се заемете с разглобяването на вратичките и чекмеджетата. Важно е да махнете всички дръжки и панти, за да може да боядисате равномерно. Не пестете време, оставяйки тези елементи неразглобени, защото това може да ви създаде главоболия на по-късен етап и боядисването около тези елементи да се окаже много по-времеемко, отколкото тяхното разглобяване. Ако решите да боядисате пантите и дръжките заедно със самите вратички, имайте предвид, че боята на тези места се износва и напуква най-бързо и съвсем скоро след боядисването може да ви се наложи да премахвате остатъка от боя върху тези елементи.


Изборът на цвят е ключов

Няма правилен или грешен цвят за вашата кухня. Но трябва да сте убедени, че от първия път нещата ще се получат. Проектът с боядисването на шкафчетата е сравнително лесен, но това не е вид работа, която ще искате да повторите скоро, в случай че цветът не ви допадне. Както когато избирате латекс за стените, така и в този случай, трябва да помислите какъв е търсеният ефект. Искате ли тъмен и наситен цвят, който да е в силен контраст с останалата част от кухнята? Или пък търсите по-мек цветови вариант, който да прелива плавно през пода към тавана. Трябва да вземете предвид и наличните мебели и цветове в кухнята - тъмни или светли са подът, стените, кухненският плот, дограмата. Важна роля играе и размерът на вашата кухня, защото, ако тя е по-скоро малка, един много ярък и натрапчив цвят би могъл да я "задуши".

Най-лесно може да избегнете избора на неподходящия цвят като закупите тестер на цвета, на който сте се спрели, с него боядисате голям плакат/лист хартия и го наложите върху шкафчетата. Така ще добиете идея как би изглеждала кухнята ви след освежаването и дали това е правилният цвят.


Не избирайте евтина боя

Площта, която ще ви се наложи да покриете с боя, едва ли е толкова голяма, че да са ви нужни много литри от нея. Затова по-добре заложете на по-скъпата, но доказано качествена боя, която ще покрива по-добре и ще ви позволи да изберете цвета от много богата палитра. Така бюджетът ви няма да бъде сериозно нарушен, а и в случай че сте решили да изпълните проекта сами, ще спестите от средствата, които иначе бихте вложили в професионалист, който да свърши всичко вместо вас.

Ако смятате, че подобен проект не е по силите ви, но искате да освежите вашата кухня, то специалисти за ремонт на кухня са насреща, за да ви помогнат да осъществите всяка идея.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
valeros3 LTD
Покривни услуги, София
17 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта