Как да поддържаме чист въздуха в мазето

Публикувано на 12/09/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 1 885 пъти

Спареният въздух в затворените пространства често се причинява от плесен и мухъл, които се пораждат на влажни и непроветриви места. Обикновено този проблем в мазетата е най-отчетлив през пролетта и есента, когато отоплителните и вентилационни системи са изключени, а прозорците остават затворени.

Има няколко начина да се справим с неприятната миризма, като на първо място трябва да поддържаме в изправност изградените системи за вентилация. Ако все още нямате такава, съветваме ви да прегледате подробния списък на професионалисти в областта, които могат да ви окажат пълно съдействие по въпроса.


Отнякъде капе вода?

Огледайте внимателно цялото помещение и се уверете, че отникъде няма изтичане на вода, дори и на съвсем малки капчици. С времето и най-незабележимото сълзене от тръба или кран може да причини големи неприятности. Ако забележите такова, веднага вземете мерки.

Необходимо е също да огледате мазето и отвън. Теренът трябва да е внимателно проектиран, така че оттичането на дъждовната вода да става безпроблемно и никъде да няма условия за продължително задържане на локви в близост до външните стени.

Вижте още: Как да се отървем завинаги от молците


Белина срещу мухъла

Не е нужно да купувате скъпи препарати, за да се борите с плесента и мухъла. Някои от тях са ефективни, но при големи площи ще са ви нужни много опаковки. А в случая с мазето се препоръчва да бъде обработвано цялото помещение, при това поне два пъти в годината.

Дори и към момента да нямате проблем, използвайте силата на белината, за да почистите из основи най-долния етаж на къщата си. Профилактиката е важна. Ето как: направете разтвор в съотношение половин чаша белина към три литра и половина топла вода. С получената течност старателно обработете стените и пода, като по време на процедурата отворете широко прозорците. Изчакайте да изсъхне добре, преди да затворите мазето отново.


С котешка тоалетна срещу неприятната миризма

Изсипете в широк отворен съд котешка тоалетна и го оставете в някой ъгъл на мазето. Сменяйте сместа, когато е необходимо. Котешката тоалетна има свойството да попива неприятните миризми. Може да се използва и в стаите на жилище, което дълго време остава необитаемо.


Силата на оцета

Налейте бял оцет в няколко купички или дори по-големи съдове и ги поставете в мазето. Първоначално помещението ще се изпълни с остра и натрапчива миризма, но след известно време въздухът ще бъде прочистен. Достатъчно е да проветрите за малко и няма да мирише нито на оцет, нито а мухъл или застояло.

Вижте още: Как да изберем прахосмукачка


Да не забравяме и содата

 Подобни свойства има и содата за хляб. Насипете от нея в отворен съд и тя ще абсорбира неприятните миризми. Подменяйте с нова сода на всеки три месеца.

При всички положения мерките за поддържане на въздуха в мазето ще са напълно ефективни, когато помещението е включено в общата система за отопление и вентилация на вашия дом. В MaistorPlus можете да пуснете безплатна онлайн заявка за подобен проект и да сравните получените цени от регистрираните при нас експерти. Освен това в сайта ни е налично мнението на техните предишни клиенти, така че лесно ще се ориентирате кои фирми се радват на добра репутация.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво - вътр.ремонти VIP
Сухо строителство, София
38 извършени проекта
Maistor
Боядисване и декорация, София
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Сухо строителство, София
34 извършени проекта
Амар Консулт ЕООД
Цялостен ремонт, Варна
2 извършени проекта
Стоянов. С.
Плочки и теракот, София
2 извършени проекта
Лъчезар Нягулов
Боядисване и декорация, София
1 извършен проект