Как да поддържаме чист въздуха в мазето

Публикувано на 12/09/2015 от Нели Минчева | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 3 156 пъти

Спареният въздух в затворените пространства често се причинява от плесен и мухъл, които се пораждат на влажни и непроветриви места. Обикновено този проблем в мазетата е най-отчетлив през пролетта и есента, когато отоплителните и вентилационни системи са изключени, а прозорците остават затворени.

Има няколко начина да се справим с неприятната миризма, като на първо място трябва да поддържаме в изправност изградените системи за вентилация. Ако все още нямате такава, съветваме ви да прегледате подробния списък на професионалисти в областта, които могат да ви окажат пълно съдействие по въпроса.


Отнякъде капе вода?

Огледайте внимателно цялото помещение и се уверете, че отникъде няма изтичане на вода, дори и на съвсем малки капчици. С времето и най-незабележимото сълзене от тръба или кран може да причини големи неприятности. Ако забележите такова, веднага вземете мерки.

Необходимо е също да огледате мазето и отвън. Теренът трябва да е внимателно проектиран, така че оттичането на дъждовната вода да става безпроблемно и никъде да няма условия за продължително задържане на локви в близост до външните стени.

Вижте още: Как да се отървем завинаги от молците


Белина срещу мухъла

Не е нужно да купувате скъпи препарати, за да се борите с плесента и мухъла. Някои от тях са ефективни, но при големи площи ще са ви нужни много опаковки. А в случая с мазето се препоръчва да бъде обработвано цялото помещение, при това поне два пъти в годината.

Дори и към момента да нямате проблем, използвайте силата на белината, за да почистите из основи най-долния етаж на къщата си. Профилактиката е важна. Ето как: направете разтвор в съотношение половин чаша белина към три литра и половина топла вода. С получената течност старателно обработете стените и пода, като по време на процедурата отворете широко прозорците. Изчакайте да изсъхне добре, преди да затворите мазето отново.


С котешка тоалетна срещу неприятната миризма

Изсипете в широк отворен съд котешка тоалетна и го оставете в някой ъгъл на мазето. Сменяйте сместа, когато е необходимо. Котешката тоалетна има свойството да попива неприятните миризми. Може да се използва и в стаите на жилище, което дълго време остава необитаемо.


Силата на оцета

Налейте бял оцет в няколко купички или дори по-големи съдове и ги поставете в мазето. Първоначално помещението ще се изпълни с остра и натрапчива миризма, но след известно време въздухът ще бъде прочистен. Достатъчно е да проветрите за малко и няма да мирише нито на оцет, нито а мухъл или застояло.

Вижте още: Как да изберем прахосмукачка


Да не забравяме и содата

 Подобни свойства има и содата за хляб. Насипете от нея в отворен съд и тя ще абсорбира неприятните миризми. Подменяйте с нова сода на всеки три месеца.

При всички положения мерките за поддържане на въздуха в мазето ще са напълно ефективни, когато помещението е включено в общата система за отопление и вентилация на вашия дом. В MaistorPlus можете да пуснете безплатна онлайн заявка за подобен проект и да сравните получените цени от регистрираните при нас експерти. Освен това в сайта ни е налично мнението на техните предишни клиенти, така че лесно ще се ориентирате кои фирми се радват на добра репутация.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта