Бурканите от ароматните свещи - как да ги почистим и за какво да ги използваме?

Публикувано на 17/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 17/02/2023 | Видяно 4 559 пъти

Ако сте почитатели на уютната атмосфера, която запалените ароматни свещи създават у дома, със сигурност притежавате нарастваща колекция от почти празни бурканчета в различни цветове и форми. Вероятно вече сте се насладили на всяка от тях, и сега се чудите как да изчистите останалия на дъното восък и за какво може да използвате красивото съдче. 

Ароматните свещи са неизменен съвременен аксесоар за дома, затова и производителите се стремят да създават все по-красиви и практични “опаковки” за тях. Истинско разхищение би било просто да ги изхвърляме. А втори живот за тях може да се намери във всички помещения в нашия дом.

Ето няколко идеи как да почистите лесно декоративните бурканчета от използваните свещи и да им подарите втори живот в домашния интериор. 


Три начина за почистване на останалия восък

  1. Топла вода и сапун - това е най-лесният метод и работи добре при свещи направени от восък с ниска точка на топене като соевите свещи например. Първо премахнете на ръка колкото е възможно повече от станалия восък, използвайки нож. След това просто напълнете бурканчето със сапун и гореща вода, оставете да постои така за известно време, след което почистете до идеално състояние. Готово! 

  1. Водна баня - за по-упорити остатъци от восък, методът “водна баня” е отлична опция. Какво да направите - загрейте вода в подходящ съд до кипване и внимателно поставете бурканчето от свещта в нея за няколко минути. Топлината на врящата вода ще разтопи остатъците от восък. Когато восъкът е омекнал внимателно извадете бурканът от водата и излейте разтопеният восък (НЕ в мивката), след което завършете почистването с топла вода и сапун. 

  1. Фризер - благодарение на свойството си да се рони, когато замръзне, восъкът лесно може да бъде отстранен от декоративните бурканчета и по този начин. За начало поставете съда във вашият фризер за няколко часа. Когато замръзне използвайте нож и внимателно отстранете остатъците от свещта. Намокрете с топла вода и с помощта на кухненска хартия избършете каквото е останало по вътрешната страна на съда. Това е най-подходящият метод за свещи направени от парафин или пчелен восък. 

     


Имайте предвид...

  • Никога не изливайте разтопеният восък в канала на мивка. Когато се охлади, той може да запуши тръбите. 

  • Никога не използвайте микровълнова фурна за разтопяване на восъка. Държача на фитила в свещите е изработен от метал, който е опасен при поставяне в микровълнова фурна. 

  • Бъдете внимателни да не прегреете или презамразите стъклените контейнери. Винаги съществува риск стъклото да се пръсне, ако бъде подложено на твърде високи или прекалено ниски температури. 


5 страхотни идеи за втори живот на бурканчето от ароматната свещ

Нов дом за домашните растения - особено по-големите бурканчета за с перфектен размер да приютят някои от стайните ви растения. Само си представете колко красиво би изглеждало чаровното кактусче в него. А защо не и да направите първият си флорариум със сукуленти в бурканче от цветно стъкло. 

Много интересно приложение бурканетата могат да намерят в кухнята, като се превърнат в кашпи за домашната ви билкова градинка. Поставете в тях мащерка, риган или босилек или всяка друга билка, която ви харесва. 

Организирайте зоната за красота - какъв по-добър начин да установите ред при козметиката си от красивите стъклени съдове, останали от ароматните свещи. Големите съдове са отличен холдър за четките за грим, моливи или червила, докато малките са чудесно решение за съхраняване на козметичите тампончета в банята или всякакви дребни аксесоари. 

Подредете работното пространство - добавете доза шик в организацията на бюрото си прибирайки всички моливи, химикали или ножици в по-високите съдове, а в малките може да съберете кламери и други подобни дребни неща.  

Вазички за малки цветя - чудено биха стояли ранните цветя като кокичета или зюмбюли в кокетен съд от цветно стъкло. Непременно се насладете на тази възможност и без друго останалите вази винаги са твърде големи за нежните пролетни цветя.

Перфектно допълнение към hand made подарък - почистените до съвършенство бурканчета, особено онези от луксозните свещи, могат да добавят стойност на всеки малък подарък. Просто изберете най-подходящото и го напълнете с домашно приготвени сладки, шоколадови бонбони или други вкусотии и завършете с красива панделка. Неговият притежател със сигурност ще се зарадва и ще намери начин да го приложи в дома си. 


Запазете искрата

Най-логичният начин да дадете втори живот на бурканчето е да го използвате като съд за поставяне на малките чаени свещи. Може да украсите с декоративни елементи, за да направите свещта тематична и да й придадете повече индивидуалност, а на атмосферата разкош.

Убедени сме, че почистването на бурканчетата от останалия восък няма да ви затрудни, но за всички други дейности по ремонта на дома и внезапно възникнали проблеми, може да разчитате на опитните майстори, които ще откриете в този списък. Не се тревожете за нищо, просто ни заявете проекта си тук или потърсете директна помощ от специалист.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта