Как да рециклираме отпадъците си

Публикувано на 08/03/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/03/2023 | Видяно 572 пъти

Факт е, че България все още няма строга политика за рециклиране на отпадъците и закон, който да налага на всеки гражданин на страната да го прави, със санкции. Нещо, което в Швейцария отдавна е начин на живот и нещо естествено. С малки стъпки обаче вървим напред към едно по-природосъобразно бъдеще. Всъщност, отговорността за рециклирането на боклука не трябва да се оставя единствено и само на държавата, ние също я носим и можем да направим промяна, като започнем сами да отделяме отпадъците си. Как - ще разгледаме в следващите редове.


Какво можем да рециклираме?

Малко са материалите, които не могат да бъдат рециклирани. Най-често срещаните материали за рециклиране включват хартия, батерии, пластмаси и стъкло. Хартиените продукти съставляват най-големия процент от всички отпадъчни материали в повечето страни. Това, което можете да направите, е, да пазите списанията, картонените кутии, писма и др. и да ги изхвърляте в подходящото кошче за събиране на хартиени отпадъци.

Пластмаса е основен замърсител на природата в световен бащам и материал, който не само може, но и е жизненоважно да се рециклира и използва повторно. В България също има специален контейнер за събиране на пластмасови отпадъци. Използвайте го. Стъклото е материал, който може да се използва многократно и който всеки от нас употребява ежедневно. Запазете всички ненужни буркани от сладко, лютеница, компоти, контейнери за дресинг или бутилки, които могат да бъдат изплакнати и рециклирани.

Други материали, които могат да бъдат рециклирани: различни метали, батерии, електроника.


Повторно използване на материали

Важна стъпка, която можете да предприемете в процеса на рециклиране и опазване на околната среда, е повторното използване на материали. Пластмасовите бутилки от минерална вода или безалкохолни напитки са най-лошият враг на закрито. Хората често изхвърлят пластмасовите бутилки безотговорно след употреба и по този начин вредят на околната среда. С малко използване на креативност пластмасовите бутилки могат да бъдат полезни. Например, можете да отрежете долните половини на пластмасовите бутилки и да засадите разсад в тях. Тези изящни държачи за растения са лесни за изработка и ще бъдат чудесно допълнение към вашето градинско пространство.

Алуминиевото фолио има различни приложения в нашето ежедневие и понякога може да бъде наистина полезно. Неговият недостатък обаче, подобно на този на неизползваната пластмаса е, че не са биоразградими. Но не се притеснявайте, има начини да преработите и използвате повторно алуминиевото фолио, вместо да го изхвърляте след еднократна употреба - можете да поставите фолиото зад растенията на сянка, за да влезе в ролята на рефлектор.


Компостиране

Когато купуваме плодове или зеленчуци, често изхвърляме безполезните парчета, без да осъзнаваме, че могат да бъдат използвани по-добре. Компостер на плота е лесен начин да приберете своите остатъци от храна за по-късна употреба във вашата градина. В крайна сметка плащате за целия плод или зеленчук, така че защо да не използвате и неядливите части?

Компостирането е природният начин за рециклиране. Това е едно от най-мощните действия, които можем да предприемем, за да намалим отпадъците си, да се справим с изменението на климата и да изградим здрава почва. Превръщайки нашите остатъци от храна в компост, ние можем да трансформираме нашите потоци от отпадъци в полезно изменение на почвата с добавена стойност и да ги използваме за защита на околната среда и създаване на устойчиви общности.

По този начин намаляваме обема на материалите, които иначе биха могли да бъдат изхвърлени на сметища или инсинератори за боклук – листа, окосена трева, декорации и остатъци от храна – и предотвратявате изпускането на мощни парникови газове в атмосферата. Компостирането включва минимални усилия, оборудване, разходи и опит и може да бъде забавно. Освен това спестявате пари, като произвеждате безплатно, висококачествено изменение на почвата – компост, което намалява използването на торове и пестициди. Можете да използвате своя компост, за да създадете по-здрава почва, да предотвратите ерозията, да запазите водата и да подобрите растежа на растенията във вашата градина и двор.

Ако се нуждаете от специалист по озеленяване, свържете се с някой от нашия екип.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта