Реконструкция на стара къща

Публикувано на 08/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 08/06/2022 | Видяно 2 788 пъти

Покупката и обновяването на стар имот може да бъде добра инвестиция, тъй като сградата може да бъде красива и да носи следи от изминала епоха и своя неповторим чар. Може да включва традиционни за времето си архитектурни и дизайнерски елементи, високи тавани, чудесна локация и простор, които не се предлагат от множеството нови жилища. Ремонтирането на една стара сграда е винаги вълнуващ процес. Има едно голямо „но“. Винаги може да се сблъскате с някои неочаквани препятствия, докато обновявате наследствен или скоро закупен имот, който е на повече от три десетилетия. В тази статия ще се запознаете с някои скрити проблеми, които могат да възникнат по време на ремонта на по-старите постройки. Ако наскоро сте се сдобили с имот, имащ нужда от реконструкция, свържете се с опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus, за които няма скрити изненади.


Стартирайте с плана

Гениалните идеи понякога се раждат напълно ненадейно. Нарисувани върху салфетка или хвърчащо листче, или пък просто ги визуализирате в съзнанието си и въображението ви работи на пълни обороти в посока промяната на вашия имот. Много по-материално щадящо е да коригирате нещата на хартия, отколкото да правите реални корекции на вече ремонтирани неща. След като сте направили план и имате идеите в главата си, ще знаете и приблизителния бюджет за бъдещата реконструкция, а и дали разполагате с него.

Направете опростен списък с Да/Не на неща, които можете сами да направите и нещата, които трябва да се изпълнят от професионалисти. Разгледайте различни фирми и изпълнители, които могат да ви съдействат за нещата, с които сами не бихте се справили.


Помислете за големите проекти

Едни от основните и най-големи ремонти, които трябва да изпълните преди всичко, са именно смяната или ремонтът на покрива, фиксиране на фундамента, справяне с проникването на вода, поставяне на изолация при нужда, смяна на дограмата. Изброените трябва да се изпълнят, за да продължите с останалото. Бъдете убедени, че при бъдещи строителни дейности няма къщата да се срути и всичко да бъде съсипано. Това означава задължително да се спрете на подсигуряването на фундамента и всички структурни проблеми, ако има такива. Осигурете основата и направете ремонт на отслабени стени, греди и носещи греди.

Погрижете за това къщата да бъде суха, това включва покрива, прозорците и външните стени. Подменете дограмата, ако навлиза не само вода, ами и въздух. Това би било проблем при отопляване и охлаждане на дома. Същото важи и за пропускащите външни стени. Aко те са силно увредени, че да позволят проникване на вода или вятър, поправете ги, ако не е сериозно, имате възможността да ги оставите за по-късен етап.


Разрухата е път към новото начало

Преди да сложите началото на ремонтните дейности се отървете от всичко излишно, което с времето ще замените с ново. Много хора избягват това докато дойде моментът за майсторите да прекрачат прага и тогава трябва да наваксат загубеното време. Препоръчително е да наемете фирма, която да ви предостави контейнер за извозване на строителни отпадъци. Внимателно помислете кое трябва да бъде разрушено и кое бихте искали да присъства след реконструкцията. Оборудвайте се с различни видове инструменти и машини.

Наличието на азбест е изключително вредно за здравето ви, така че внимавайте. Ако все пак не сте сигурни дали в къщата се съдържа азбест, поинтересувайте се за годината на строителство. До 90-те години на миналия век се е използвал в строителството заради своите свойства. Може да се съчетава и с други материали. След 2005 се забранява за употреба в ЕС. Обикновено е зеленикаво-сив или сив, и има влакнеста структура. Добре е в този случай да потърсите професионалисти, тъй като има вероятност да не го разпознаете.


Планирайте ОВК, електрическите и водопроводни системи

Това са жизненоважни услуги, без които нито един дом не може да бъде изцяло функционален. Трябва да бъдат инсталирани преди да сте ремонтирали стените и да се поставили подовата настилка. “Отворените“ стени, тавани и подове ви улесняват при монтирате ОВК, електрическата мрежа и водопроводите.

Това е етапът, в който да планирате къде да бъдат поставени контактите и осветлението. Обмислете внимателно това, тъй като след като ремонтирате стените, този процес ще се усложни много и е възможно да останат следи по стените. Преди да започнете с инсталирането на ОВК инсталацията, обмислете какъв начин е най-подходящият спрямо нуждите ви.


Довършителни дейности

След поставянето на нова дограма, ремонтът на външните и вътрешни стени, подови настили, може да се каже, че сме почти на финала или поне с по-основните ремонтни дейности. Следва поставянето на первази, корнизи, ламперия, дребните поправки около поставената дограма, и вече най-приятната и вдъхновяваща част – обзавеждането и декорацията. Дребните детайли придават на вашия дом завършеност.

За да остане удоволствието във ваши ръце, доверете се на специалистите, регистрирани в MaistorPlus, които ще подготвят дома ви и ще свършат „мръсната“ работа. Заявете своя проект още днес и получете множество оферти от квалифицирани специалисти, сравнете ги и изберете най-подходящата според вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
DESIGN CONSTRUCTION
Шпакловки, Варна
7 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта