Стъклен покрив. Устройство. Предимства и недостатъци.

Публикувано на 07/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 2 879 пъти

Стъклените покриви могат да бъдат зашеметяващ архитектурен детайл, който поставя редица технически предизвикателства през архитекти и дизайнери. От поставянето на началото на проекта е необходимо да бъдат ясни целите му. Независимо дали строите самостоятелно, реновирате или пък създавате разширение, когато става въпрос за стъклени покриви, с правилната система може да направите перфектната алтернатива на масивен покрив.

В следващите редове ви даваме важна и интересна информация за стъклените покриви – как са устроени, какви видове стъкло могат да се използват, предимствата  и недостатъците. Установяването на избора на материали и конструкцията е процес, който е важно да бъде проследяван и изпълняван от специалисти, което ще ви гарантира качество и ще ви спести допълнителни грижи.


Стъклен покрив – какво е това?

Стъкленият покрив е прозрачна или полупрознрачна конструкция, която най-често се използва за покриването на веранда или тераса, слънчева стая или оранжерия. Може да се използва изцяло върху сградата, благодарение на новите технологии, осигурявайки естествен източник на светлина, като отговаря ицяло на изискванията за ефективност. Заради носещата конструкция няма нужда от притеснения от климатичните условия, например при натрупване на сняг.

С присъствието на естествена светлина в дома, той придобива красива, модерна и привлекателна визия. Освен визуалните преимущества, естествената светлина влияе добре и на обитателите на дома – спомага за качествения сън, помага да се фокусираме, също така ни прави и по-щастливи.


Какъв тип стъкло да изберете?

Когато става въпрос за стъкло сигурно си мислите, че има само един вид, но това всъщност не е така. Има много възможности за персонализация и промени в използваното стъкло, а технологията за остъкляването и монтажа, зависи от специфичните ви нужди. Интересното е че може да ги комбинирате помежду им.

  • Закалено (темперирано) стъкло – обикновено стъкло минава през топлинна обработка. То е шест пъти по-здраво от незакалено стъкло. Когато се счупи, не се разпада на остри парчета, а по-скоро се разпада на малки дребни парченца. Закаленото стъкло е надежден и устойчив материал с високо ниво на сигурност.
  • Ламинирано стъкло – два или повече стъклени листа са залепени един за друг с помощта на вакуум, като между тях има PVB/EVA фолио. При счупване стъклото не се разпада, напуква се, но запазва цялостта си. Осигурява по-добра защита срещу UV лъчи, отличен материал за намаляването на шума. С помощта на устойчиви на топлина пигменти, имате неограничени възможности при избора на цветове и покрития.
  • Термално стъкло – използвайки различни техники за добавяне на допълнителни словете, стъклените покриви могат да бъдат проектирани да подобрят вътрешния климат в помещението под тях. Това е отличен начин за подобряване на енергийната ефективност.
  • Бронирани и защитни стъкла – стъклото не звучи като най-безопасния материал, но със сигурност определени видове могат да дадат доста високо ниво на защита.


Предимства и недостатъци на стъклените покриви

Може би заради допълнителните предимства през последните години стъклото се използва не само за прозорци и врати, а добива популярност и като материал за покриви. Мнозина се чудят дали е подходящо. Представяме ви предимставата и недостатъците на стъклените покриви.

  • Предимства

- Енергийна ефективност – стъклото е материал с висока ефективност. Не само може да помогне за минимизирането на разходите, но може да ви помогне и при поддържането на температурата в дома.

- Разнообразие от форми – може да изберете почти всякаква конструкция – двуската, правоъгълна, заоблена.

- Устойчивост на климатични условия.

- Навлизането на естествена светлина в дома.

  • Недостатъци

-Необходимостта от механично почистване.

-Неправилно монтиране на стъклата може да доведе то течове или пък навлизане на прах при сухо време.

-Цена – единият от основните недостатъци е цената, поради спецификата на материалите и работата.

Стъкленият покрив предлага множество предимства. Той свързва вътрешното пространство с околната среда и осигурява най-доброто от двата свята. Въпреки това е важно да се извърши задълбочено проучване и да изберете правилния тип стъкло за максимални ползи. Свържете се с опитен специалист, който ще ви посъветва в избора на материал и ще изпълни добре вашия проект. Заявете безплатно своя проект и получете оферти от регистрираните специалисти в MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
ivvesstroi
Покривни услуги, София
69 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта