Какъв тип стъкло да изберете?

Последна редакция на 04/05/2024 от Патриция Симеонова

Когато става въпрос за стъкло сигурно си мислите, че има само един вид, но това всъщност не е така. Има много възможности за персонализация и промени в използваното стъкло, а технологията за остъкляването и монтажа, зависи от специфичните ви нужди. Интересното е че може да ги комбинирате помежду им.

  • Закалено (темперирано) стъкло – обикновено стъкло минава през топлинна обработка. То е шест пъти по-здраво от незакалено стъкло. Когато се счупи, не се разпада на остри парчета, а по-скоро се разпада на малки дребни парченца. Закаленото стъкло е надежден и устойчив материал с високо ниво на сигурност.
  • Ламинирано стъкло – два или повече стъклени листа са залепени един за друг с помощта на вакуум, като между тях има PVB/EVA фолио. При счупване стъклото не се разпада, напуква се, но запазва цялостта си. Осигурява по-добра защита срещу UV лъчи, отличен материал за намаляването на шума. С помощта на устойчиви на топлина пигменти, имате неограничени възможности при избора на цветове и покрития.
  • Термално стъкло – използвайки различни техники за добавяне на допълнителни словете, стъклените покриви могат да бъдат проектирани да подобрят вътрешния климат в помещението под тях. Това е отличен начин за подобряване на енергийната ефективност.
  • Бронирани и защитни стъкла – стъклото не звучи като най-безопасния материал, но със сигурност определени видове могат да дадат доста високо ниво на защита.

Свързано:

Стъклен покрив. Устройство. Предимства и недостатъци.