Пневматичен гайковерт „Parkside“ - какво показват тестовете на доверения майстор?

Публикувано на 14/02/2020 от Радина | Последна редакция на 11/03/2020 | Видяно 16 751 пъти

Рано или късно във всеки дом се стига до ремонт! Професионалните майстори знаят много добре, че в тази мисия най-верните помощници са качествените инструменти. В случай че ви се налага лесно да отвинтвате и затягате винтови съединения при монтажни или ремонтни дейности, то със сигурност имате нужда от гайковерт. Освен това той ще ви бъде от полза и при отвинтване на болтове при смяна на колела. С наближаването на пролетта пък темата за смяна на гумите на автомобила става все по-актуална. За тази задача подобен инструмент също ще ви бъде от полза.

Пневматичните инструменти навлизат все повече и повече в строително-ремонтните дейности. Те притежават редица преимущества пред електрическите им събратя, като например устойчивостта им на претоварване, по-високото ниво на пожарна безопасност и електробезопасност, както и по-дългият период на непрекъсната работа.

Пневматичният гайковерт, който ще разгледаме днес, е инструмент с редица приложения - с негова помощ можете да монтирате рафтове, да конструирате и сглобите новите мебели, и дори да смените гумите на автомобила си.

За да ви помогнем да изберете подходящия гайковерт, ще разгледаме как работи пневматиченият гайковерт на Parkside, наличен за продажба в магазините на Lidl. Заедно с доверен майстор ще изпробваме уреда и ще разберем как функционира той. Гайковертът е достъпен на изключително атрактивна цена в търговската мрежа на нашите партньори от Lidl от 20.02.2020 г. до изчерпване на количествата.

 


Първи впечатления от уреда

Сред най-големите плюсове на този инструмент са качествената му изработка и удобният дизайн, които правят работата с него приятна. Преди да го тестваме обаче, обръщаме внимание на техническите му характеристики:

  • Макс. работно налягане: 6,3 bar;    
  • Разход на въздух: 350 l/min;
  • Макс. честота на въртене: макс. 7000 min-1;
  • Захват на инструмента: 1/2“;
  • Макс. въртящ момент: около 310 Nm;
  • Тегло: около 2,03 kg.

От множеството марки, предлагани на пазара, само няколко отговарят на изискванията за качество и издръжливост, а характеристиките, които виждаме на този уред, говорят за добър избор. Освен това елементите, включени в комплекта, правят още по-силно впечатление:

  • 1 пневматичен гайковерт;      
  • 1 бутилка с масло;   
  • 1 нагнетяваща мини масльонка;  
  • 1 накрайник за бърза връзка 6,35 mm (1/4“), предварително монтиран;      
  • 10 сменяеми глави с размери (9, 10, 11, 13, 14, 17, 19, 22, 24, 27 mm);      
  • 1 приставка удължител;     
  • 1 шестостенен ключ;   
  • 1 куфар за носене.

„Добрата новина е, че производителите са се постарали да включат в комплекта всичко необходимо за ремонт. Това е голямо улеснение, с което забравяме за нуждата от закупуване на допълнителните компоненти“, споделя майсторът ни.

Вижте още: Сравнение на цени- колко струва сами да сменим гумите на колата си и да наемем изпълнител


Детайлен поглед отвътре

"Този пневматичен гайковерт притежава 4 степени на въртящ момент: нисък, нормален, висок и максимален, което е важно, тъй като настройването на въртящия момент определя при какво съпротивление на материала винтът ще спре да се завинтва. Благодарение на тази функция можем да контролираме дълбочината на завинтване и да предпазим основния материал от нараняване чрез дълбоко проникване на винтовата глава в него.“ - споделя довереният майстор.

Скоростта на въртене също е съществен елемент, на който трябва да обърнем внимание, особено ако трябва да използваме гайковерта редовно. За тези уреди скоростта е посочена в брой на минута и обикновено започва от 3000 cps/min. В уреда на Parkside скоростта е 7000, което е добро начало.

„Различното при пневматичните гайковерти е това, че са предназначени преди всичко за работа с професионална цел. Смея да твърдя, че този гайковерт може да бъде чудесен помощник на всеки майстор, който се стреми към добър резултат в своята работа“.

Максималната стойност на въртящия момент определя каква е максималната сила, която може да достигнем при завъртане, а тук силата е около 310 nm, което е напълно достатъчно.

Куфарчето за лесно пренасяне е екстра, която е включена в комплекта и така, освен че ще пренесете инструмента по-лесно, всичко остава добре организирано и на едно място.

Вижте още: Можем ли сами да сменим гумите си?


Впечатления от работния процес

Майсторът изпробва гайковерта за проект, свързан с изработката на практично бюро за дома. За целта той използва уреда за зятагане на винтове при сглобяване на конструкцията. Той сподели, че моделът е с превключвател за посоката на въртене и това позволява само с едно натискане да изберем дали ще завиваме или отвиваме.

„Гайковертът е изработен от пластмаса и метал – има изключително удобен захват, а теглото му от 2 килограма позволява да се работи много спокойно“.

„В работен режим гайковертът отговаря на описаните технически характеристики напълно. Както на ниски, така и на по-високи обороти, не забелязах отклонение от желаната посока на завинтване. За да изпробвам и режима на отвинтване, натоварих уреда максимално и ефектът беше много добър – за кратко време отвих винтовете, които вече бях поставил”.

От гледна точка на поддръжката на уреда, професионалистът споделя, че редовното смазване е особено важно за избягване на повреди в резултат на корозия и триене. Така инструментът ще ви служи оптимално добре за по-дълго време.

В заключение можем да обобщим, че довереният майстор препоръчва пневматичния гайковерт Parkside, като е категоричен, че той със сигурност ще улесни и оптимизира работата ви, независимо дали тя е свързана с професионална изработка и сглобяване на мебели, или пък се свежда до подмяна на дребни винтови елементи у дома.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта