Сравнение на цени - колко струва сами да отстраним плочките вкъщи и да наемем професионалист

Публикувано на 13/12/2019 от Реклама | Последна редакция на 13/12/2019 | Видяно 3 066 пъти

Плочките - красив акцент във всеки дом. Дизайнерско решение, което не само допринася за стила и красивата атмосфера в едно помещение, но и помага за функционалността му. Приложението им е всеобхватно. Намираме ги както в банята и мокрото помещение, така и в кухнята, коридора, дори понякога и всекидневната.

Плочките служат както за облицовка на цялото помещение (в банята), така и като интересен акцент за кухненския гръб. Те могат да бъдат не само като подова настилка, но и покритие за стени и други повърхности.

Понякога обаче е нужна смяната им. Причините могат да бъдат много - вече са износени и стари, дизайнът им ни е омръзнал или пък просто се нуждаем от нещо ново и интересно, съответстващо на актуалните тенденции в интериорния дизайн. За да осъществим желанията си е нужен само един ремонт.

Но можем ли сами да отстраним плочките у дома или е по-добре да се доверим на професионалист за този тип ремонт? Колко време би ни отнело и какъв бюджет да отделим? Това са въпроси, чиито отговори, за да ви улесним, даваме тук.


Факторът “Цена”

Всеки знае, че цената е един от факторите, които изцяло могат да променят плановете за ремонт. Именно затова правилното планиране и разпределяне на бюджета е изключително важно, независимо дали става дума за реконструкция на дома или нещо друго.

1. Вариантите при отстраняването на плочковата настилка в дома са два:Вие сами да извършите ремонта или да наемете професионалист. Със сигурност удачен избор е да се доверите на специалист в сферата на къртачните услуги. Той не само ще прецени състоянието на пода, но и ще предложи добри решения, ще даде професионални съвети и ще се съобрази и с вашите предпочитания. Стандартната цена за отстраняване на плочки е около 1 лв./ кв.м., като тя зависи и от големината на помещението и това дали желаете майсторът да почисти и извози отпадъците. В случая сумата е валидна само за къртачните услуги. Ако желаете да се възползвате и от почистване на излишния материал и извозването му, ще се наложи да заделите още минимум 300 лв. Цената отново варира според големината на помещението и индивидуалните изисквания на специалиста, който сте наели. От огромно значение е и на кой етаж живеете, защото цената за изнасяне на строителни материали се определя и от този фактор.

За жилище, което е 100 кв.м ще трябва подготвите около 400 лв. И във всеки един момент цената може да се повиши в зависимост от настилката и степента на трудност на нейното отстраняване.

Безспорен плюс при наемането на майстор е, че той ще вземе предвид желанията ви, като предложи и професионални алтернативи.

2. Доста по-бюджетен и практичен вариант е сами да се заемете с изкъртването на плочките в желаното от вас помещение. Този тип ремонт не е никак скъп, ако решите сами да го извършите. Крайният резултат ще е не по-малко удовлетворителен от този, който специалист ще ви осигури. Материалите и инструментите, които е необходимо да си набавите на са никак много, а цените им - доста приемливи. Освен това те ще останат и за реализиране на бъдещи проекти.

  • За проекта е нужно да си набавите предпазни очила (цената им варира от 2 лв. за по-нисък клас очила до 20 лв. за по-висок клас) и работни ръкавици, чиято цена е между 3 лв. и 10 лв., според качеството им. Ще трябва да се снабдите и с работни дрехи и обувки, като цената на комплект е не повече от 50 лв.
  • Разбира се, след като налице е подходящото работно облекло, трябва да се снабдите и с инструменти. За този проект ще ви трябват чук, длето, метла и лопата, прахосмукачка, и най-важният уред - акумулаторен перфоратор. Общата цена на инструментите варира от 100 лв. до 200 лв., в зависимост от класа на избраните продукти. Най-хубавото нещо е, че уредите ще останат за вас след приключване на проекта. Така ще може да ги използвате и за следващи ремонтни дейности. Не забравяйте да наемете и контейнер за строителни отпадъци. Неговата цена е около 70 лв. За целта ще трябва да се свържете с общината или със специализирана фирма, която предлага такива услуги.
  • Качествените уреди са от съществено значение за крайния резултат. Нашият съвет за придобивка за този и още много други проекти, е да заложите на акумулаторния перфоратор от серията “Performance” на “Parkside”, който можете да откриете в Lidl. С негова помощ може да къртите плочки, да пробивате дупки в бетон, дърво и стомана. Батерията осигурява до 1 час работа с уреда, като следим лесно състоянието й чрез тристепенен индикатор на заряда. Освен това може да избирате между 4 функции: Пробиване; Ударно пробиване; Настройване на позицията на секача; Къртене. Работата с него е не само бърза, но и много приятна, тъй като уредът е изключително лек и удобен. За какво още може да ви бъде полезен той, както и допълнителните му характеристики и атрактивната му цена можете да намерите в каталога на нашите партньори и ревюто, направено след тестове от нашите колеги. 

Средно необходим бюджет - изводи:

  1. При “Направи си сам” проект - около 270 лв. В цената са включени инструменти, както и подходящо облекло и артикули. Инструментите, разбира се, са инвестиция, която ще се възвръща и при следващи ремонти и проекти.
  2. При наемането на професионален изпълнител - в зависимост от големината на помещението и това дали искате единствено къртачни услуги или такива, съчетани с почистване и извозване на непотребния материал - от 400 лв. за отстраняване на плочките в жилище с квадратура 100 кв.м.


Факторът “Време”

Времето е друг важен фактор, който в никакъв случай не бива да бъде пренебрегван и подценяван.

  1. Намирането на специалист в областта на къртачните услуги, наемането му и работата му би ви отнело между 7 и 10 дни за жилище от 100 кв.м. Важно е да отбележим, че както при цената, времето също се определя от големината на помещението ви, вашите лични желания и изисквания и други непредвидени фактори, които съпътстват всеки ремонт. Добре е да вземете предвид и това, че откриването и наемането на наистина добър изпълнител и контактът с него би ви отнело още допълнително време. Важно е да предвидите и това, че след като вече сте осъществили връзка с майстора, той трябва да огледа помещението, да изготви проект и план за работа, който вие е възможно или да одобрите, или да отхвърлите. Чак след всички тези стъпки вече може да се пристъпи към същинската част на ремонта, а именно изпълнението му.
  2. За да отстраните плочковата настилка в дома ви сами, ще трябва да отделите от 5-7 дни. Ако решите сами да къртите плочките в дома си, веднага пестите ден, два, които иначе ще отнемат за търсене на добър майстор. За закупуването на всички инструменти и материали ще ви трябват най-много 2 часа, тъй като повечето от тях вероятно вече притежавате. Важно е да отбележим, че в това време е включен и транспортът. След като се сдобиете с нужните ви инструменти, следва същинската част - премахването на плочките. За жилище от 100 кв.м. ще ви отнеме около 5-6 дни, с добре планирана и последователна работа, с внимание към всеки детайл. Ако сте от по-хаотичните хора, отделете малко повече време. В това време са включени абсолютно всички етапи на работа, като предварителна подготовка на помещението, същинска работа и довършителни дейности. За по-лесна, бърза и прецизна работа и за по-качествен краен резултат, обърнете специално внимание на машините и инструментите, с които ще изберете да работите. Подробни напътствия как да премахнете сами плочките може да откриете в наръчника: Можем ли сами да премахнем плочките вкъщи?

Много важен момент е мястото, на което ще извозвате непотребните строителни материали. Не го правете в най-близкия до дома ви контейнер, защото може да си донесете доста солена глоба. Най-добре се свържете с представител на общината, за да ви даде най-адекватен съвет как да постъпите.

 Средно необходимо време - изводи:

  1. При “Направи си сам” проект – 5 - 7 дни. В това време е включено и времето за закупуване на нужните материали и ремонта на жилище 100 кв.м.
  2. Ремонт от професионален изпълнител – 7 - 10 дни. В този период е включено и времето за подбор на подходящ специалист, консултациите с него и ремонтът на помещение 100 кв. м.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта