Можем ли сами да премахнем плочките вкъщи?

Публикувано на 13/12/2019 от Реклама | Последна редакция на 13/12/2019 | Видяно 4 640 пъти

Плочките определено са едни от най-интересните интериорни акценти и решения в дома. Те не само допълват дизайна, но и внасят личен стил и приятна атмосфера. Особено ако са качествени и добре монтирани. С времето обаче дизайнът ни писва, плочките се изхабяват или пък просто ни се иска нещо ново и различно. И с това желание идва и времето за ремонт.

За повечето хора премахването на плочковата настилка е непосилна работа, с която могат да се справят само и единствено професионалисти. Но това не е така. С качествени инструменти, добра информация и много хъс всеки човек, дори напълно начинаещ, може да се справи с отстраняването на старите плочки в дома. Как обаче се случва това, кои са тънкостите на този тип ремонт и кои нужните за изпълнението материали и инструменти, за да се осъществи този “Направи си сам” проект, ви показваме подробно тук.


Материали и инструменти, които са ви необходими:

  • Чук;
  • Длето;
  • Акумулаторен перфоратор;
  • Предпазни очила;
  • Ръкавици;
  • Подходящи за работа обувки (най- добре ботуши) и дрехи (най-добре такива с дълги крачоли и ръкави);
  • Метла;
  • Лопата;
  • Прахосмукачка.

Нужните материали и инструменти могат да бъдат намерени във всяка железария или строителен магазин. Важен съвет от нас за изпълнението на този проект е да обърнете специално внимание на акумулаторния перфоратор, който ще използвате. Именно изборът на качествен инструмент ще ви осигури в пъти по-бърза, приятна и ползотворна работа и ще ви остави наистина доволни от крайния резултат. Идеалният вариант, от който без съмнение ще останете удовлетворени, е акумулаторният перфоратор на “Parkside”. Него можете да откриете на промоционална цена в Lidl от 19.12.2019г. до изчерпване на количествата.

Вижте още: Акумулаторен перфоратор "Parkside" - какво показват тестовете на доверения майстор?


Стъпки на изпълнение

Стъпка 1Първата и най-важна стъпка е да подготвите пода и всичко около него за бъдещите къртачни процедури.

  • Покрийте всички важни предмети и мебели  с найлонови покривала или най-добре - премахнете ги от стаята, в която ще се извършва ремонтът. В противен случай, след края на проекта, вещите ви най-вероятно ще бъдат съсипани.
  • Свалете первазите, ако има такива. За целта използвайте длето и чук. С тяхна помощ премахнете всички дъски, намиращи се в долната част на стените ви. Бъдете внимателни, тъй като най-вероятно, след премахването на плочките, ще искате да ги инсталирате отново.

Стъпка 2Изборът на място, от което да започнете къртенето на плочките, също е от основна важност. Правилото в случая е да откриете такова място, на което плочки реално няма. Може да е под мивката в банята, например. Друга подходяща старт точка са пространствата, където плочките са вече пукнати или по-разхлабени и лесни за отстраняване.

Много често обаче такива подходящи места изобщо не съществуват  и се налага сами да създадете началната си точка. Най-подходящи в този случай са ъглите на стаята или там, където стената се среща с врата. Или по-просто казано - търсете мястото, където плочката не се среща пряко със следващата.

Стъпка 3След като сте намерили подходящата за вас начална точка, е време да преминете към същинската част. А именно премахването на плочковата настилка. Ето как да започнете това начинание:

  • Разделете първите няколко плочки една от друга, като за целта използвате длето и чук.
  • Премахнете натрошените парчета и ги поставете в кофа. Не е нужно да махате всяко парченце, но отстраняването на по-големите такива ще ви помогне в дългосрочен план.
  • Проверете долния слой на пода, за да се уверите, че няма повреди.

Стъпка 4След като сте премахнали няколко плочки, настъпва по-пипкавата част от този проект. Сега е моментът, в който трябва да решите кой вариант за продължаване на работата предпочитате. Изборите са два. Първият е този, в който се изисква повече време и усилия, а именно, при който продължавате да използвате длето и чук. Вторият е доста по-лесен и бърз. При него ви трябва единствено акумулаторен перфоратор.

Ние ви съветваме да изберете втория, тъй като работата не само ще е по-бърза, но и крайният резултат ще бъде в пъти по-качествен. А за още по-приятна работа ви препоръчваме акумулаторният перфоратор “Parkside”. Функциите на уреда са многобройни - от пробиване без удар, през ударно пробиване с включен ударен механизъм до къртене. Многобройните му приложения ще ви позволят да го ползвате и при още много други проекти в дома. А ето и какво да имате предвид при извършването на тази стъпка:

  • Използвайте перфоратора, за да стигнете под плочката и да я извадите. За целта включете функцията за къртене.
  • Когато премахвате плочки, които са в близост до стена, шкафове или друг тип повърхност, която не желаете да наранявате, можете отново да се ориентирате към работата с длето и чук. Ако пък имате повече опит и увереност в себе си, не се притеснявайте да продължите работата с акумулаторния перфоратор. Просто бъдете по-внимателни, за да избегнете повреда на повърхностите.
  • Важно е да знаете, че не е препоръчително да използвате твърде много сила. В противен случай ще причините тежки повреди на пода. Може да се стигне и до телесни наранявания.
  • За да изнесете непотребните ви вече плочки използвайте лопата. Така ще можете да загребете по-големи парчета плочки, които след това да изхвърлите в кофа.
  • Тънкост при тази стъпка от проекта е, че отнема повече време. Това обаче не бива да ви обезкуражава.

Стъпка 5Когато плочките са вече премахнати е необходимо да проучите откритата след отстраняването им повърхност. Най-вероятно ще се натъкнете на изолиращ материал или другояче казано - лепило за плочки. Лепилото се намира между плочката и основната подова настилка (това може да бъде бетон, шперплат или дори дърво). За да почистите и подготвите максимално добре пода, е нужно да отстраните засъхналото лепило. А ето и как се случва това:

  • Покрийте местата, върху които се намира лепилото, с препарат за отстраняване на лепило.
  • След като изчакате препоръчания времеви период за действие на продукта, използвайте инструмент, с който да обработите разхлабения материал. Ако плочката ви е е била залепена с хоросан, може да се наложи да използвате длето и чук.

Доста по-бърз, лесен и ефективен начин обаче е да използвате акумулаторен перфоратор. С многобройните му степени на работа и включеното LED осветление, което ви позволява използването му дори в слабо осветени помещения, ще си осигурите не само бърза и ефективна, но и много удобна и приятна работа.

Стъпка 6След отстраняването на лепилото, ще се открие площ, която най-вероятно ще бъде повредена. Ако е така, ще се наложи да я премахнете.

  • Отстранете всичко излишно, което виждате.
  • Използвайте длетото, за да обработите долния слой. Не се притеснявайте, ако го нараните. Най-вероятно няма да го използвате повторно.

Ако решите да премахнете долния слой, ще трябва да го замените преди да поставите нова подова настилка. Всеки тип настилка ще има специфични нужди, затова е важно да ги вземете под внимание. В резултат на това разходите, нивото на уменията и ангажираността с времето ще варират в зависимост от типа на пода, който сте избрали.

Стъпка 7Това е финалната фаза и като такава - може би най-удовлетворяваща. След като вече сте премахнали плочките, лепилото и сте подготвили добре основата, идва време за почистване. Първото нещо, което трябва да направите, е да изхвърлите кофите с начупените плочки, лепило и други остатъчни материали на предназначените за тях места. Най-добре се свържете с общината, за да получите актуална информация и да си спестите глоба.. След това идва време да почистите повърхността от прах, като използвате прахосмукачка за строителни отпадъци. Важно е да не неглижирате тази стъпка, тъй като тя е една от най-важните, когато става въпрос за инсталирането на новата подова настилка. Всякакъв прах, който не е почистен от основата, ще затрудни поставянето и поддръжката на новия под.

Вижте още: Сравнение на цени - колко струва сами да отстраним плочките вкъщи и да наемем професионалист

Ако сте изпълнили всички стъпки до момента, вече е време да се насладите на крайния резултат от труда ви, а именно качествено премахната плочкова настилка и добре подготвена основа за бъдещи проекти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
11 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта