Сравнение на цени - колко струва да си направим сами, да си купим готова или да си поръчаме изработка на масичка за хола

Публикувано на 28/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 28/10/2019 | Видяно 4 575 пъти

На всеки от нас често се случва, разглеждайки каталог с мебели или пък сърфирайки в интернет, да попадне на уникални мебелни находки, които ни се иска незабавно да притежаваме вкъщи и с тях да украсим дома си. В това, разбира се, няма нищо лошо, напротив - действа вдъхновяващо и кара съзнанието ни да си поиграе с идеите, които се появяват. Понякога обаче уникалните мебели, по които се захласваме, са доста скъпи, неподходящи за помещението, в което планираме да ги поставим или пък са просто красиви, без да имат някакви допълнителни предимства и функции.

 

В такива ситуации чудесен вариант е да се обърнете към специалист, който да изработи избраната от вас мебел. Такъв, който да се съобрази с желанията ви, нуждите ви и, разбира се, спецификите на стаята, в която новата ви мебел ще вирее. Има обаче и още един доста добър вариант - вие сами да създадете стола, леглото или масата, които копнеете да красят дома ви.

 

Кой вариант обаче е по-удачен? За да ви улесним при този нелек избор, тук ви показваме всички предимства и недостатъци на това вие сами да изработите холната си масичка, както тези от това да се доверите на майстор за направата ѝ.


Цената - факторът, който променя всичко

Цената определено е един от факторите, който може да окаже най-голямо върху всеки един избор.

  • Цената на една красива и елегантна холна маса в мебелен магазин може да варира в диапазона от 80 лв до 700 лв. Най-ниската цена, естествено, важи за по-ниския клас масички. Средната такава (в рамките на 200-300 лв) се отнася за мебел от среден клас, такава, която е изработена от сравнително качествени материали. Най- високите цени, от 600 лв нагоре, разбира се, са за дизайнерски холни масички, такива, които изпъкват с уникален облик и са изработени от висококачествени материали.
  • Ситуацията е малко по-различна, ако се доверите на специалист в областта на мебелите по поръчка, който да изработи масичката за вас. Ако се спрете на този вариант, от бюджета си ще трябва да заделите не по малко от 300 лв. Таван на цените няма, но ориентировъчен такъв е 600 лв. Естествено, предимство в случая е, че майсторът ще се съобрази с абсолютно всички ваши изисквания, както и със спецификата на стаята, в която масичката ще се постави.
  • Най-изгодният начин на пръв поглед е да изработите масичката си сами. Разходите, които трябва да предвидите не са много, а резултатът ще е кокетна мебел, изработена според вашите лични усещания. Материалите и инструментите, които ще са ви необходими, както и цените им, споделяме тук:

○     За масичката ще ви трябват дървени дъски, които струват не повече от 50 лв. Разбира се, можете да изберете и друг материал. По-бюджетен, но много ефектен вариант са например дървените палети. Те могат да бъдат набавени практически и безплатно..

○     В бюджета си ще трябва да предвидите и разходи за пирони (около 4 лв/ кг), скоби (от 10 стотинки до 2 лева), шперплат (между 20 и 30 лева), лак за дърво (от 2 лв до 6 лв), шкурка (около 8 лв/м) и очила за работа (между 30 и 80 лв.)

○     Разбира се, необходими са и инструменти. Ще са ви нужни бормашина, пистолет за пирони, абрихт (или рендосвач) и, естествено, махален прободен трион (зеге), с който да нарежете без усилие дървените плоскости или палетите. Цените на инструментите варират от 50 до 350 лв. Съвет от нас е да се доверите на махалния прободен трион Parkside. Предложения за инструменти за вашата домашната работилница можете да откриете в броушурите на нашите партньори Lidl.

Средно необходим бюджет за реализиране на проекта:

  1. При "Направи си сам" вариант - 300 лв. с включена в цената среден клас материали и инструменти/уреди, които ще останат за дългогодишно ползване
  2. При покупка на готова масичка - 300 лв., но силно вариращ от предпочитанията и класа на избраната мебел.
  3. При изработка на маса по поръчка - 500 лв., (по-скъпо решение за нисък-към среден клас мебели и значително по-бюджетно при необходимост мебелта да покрива специфични функционалности или стилови/дизайнерски изисквания)


Времето - най-ценният ресурс

Времето е още един изключително важен фактор, който в никакъв случай не бива да бъде подценяван.

  • За закупуването на готова маса от мебелен магазин са ви нужни между 15 минути и 1-2 часа. Отнетото време обаче често може да се удължи много повече. Вероятно и сами можете да направите сметка, че самото отиване до мебелния магазин би ви коствало от половин до един час. Естествено, ако сте от късметлиите, които живеят близо до такъв, времето се намалява драстично. Но дори да сте от тях, изкарването на продукта до касата, заплащането му, товаренето му, ще ви отнеме отново около половин-един час, дори повече. Да не говорим, ако налице е вариант, в който вие сами трябва да сглобите масичката. Това е още един недостатък, който също коства допълнително време. Друг недостатък, който значително може да удължи този процес е, че макар и избирайки от готови предложения да предполага удобство, то при комбинация на точни изисквания към дизайна и функционлността на дадена мебел с липсата на възможност за индивидуална изработка може да се стигне до обикаляне на шоуруми и магазини с часове, а по някога и с дни.
  • От друга страна специалистите по изработка на мебели ще се съобразят с всички изисквания, които имате, ще ви дадат професионални съвети и ще изберат качествени материали. Времето, за което един майстор ще създаде масичката, за която мечтаете, е между 7 и 14 дни, в зависимост от ангажираността му и сложността на проекта, като към това време трябва да предвидим и поне 2 дни за изготвяне на проект по подадено от клиента задание.
  • Всеки знае, че най-сладката награда от усиления труд е перфектният резултат. Такъв можете да постигнете, ако изберете сами да изработите масичката си. В интернет има безброй “направи си сам” проекти, които ще ви помогнат в изпълнението на тази мисия. Времето, което ще ви отнеме изработката на холната масичка, е не повече от уикенд. Разбира се, ще се наложи и да го планирате добре. Трябва да предвидите време за закупуване на материали. Това би ви отнело от 30 минути в случай, че познавате магазина и в действителност пазарувате по списък и до 2 часа, ако превърнете посещението в пазарна разходка и излезете на касата с много над предвидения брой артикули, които вероятно ще са добра придобивка за дома ви, но нямат нищо общо с настоящия проект. Ако искате да изпълните проекта в по-кратък срок, е задължително да организирате добре и работата си предваритело и да мислите за времето като ресурс още на ниво планиране. За целта ключови са подбора на изходни материали, които да са готови за използване с минимална обработка и наличност на подходящите уреди и инструменти, които могат да ви спестят часове работно време. Например един допълнителен курс до железарията, за да си набавите точните самонарезни винтове за дърво, вместо да се мъчим с наличните под ръка винтове без подхояща резба, ще ускори значително работния процес (и гарантирано крайния резултат). По същия начин набавяне на даден уред (например споменантото Parkside зеге) ще спести часове работа в сравнение с рязане на ръка или минути в досадно предварително разкрояване на детайли за рязане под ъгъл, в сравнение с ползване на друг пробивен трион, който няма опция за рязане под ъгъл. Така при добро темпо и организация работата по масичката може да отнеме 3-4 часа, а при по-лежерен подход може да се занимавате с този проект и цял уикенд. И в двата случая е необходимо е да предвидите и допълнително време, което независимите от вас процеси биха ви отнели. Например - боята и лака и за какво време биха изсъхнали те.

Вероятно вече взехте решение дали да изработите холната си масичка сами или да се доверите на специалист. В такъв случай ви остава само да изберете качествен инструмент за основните етапи от осъществяване на проекта. Попитайте нашите партньори от Lidl за махалния прободен трион, за да имате под ръка удобен и практичен помощник не само за настоящото, но и за бъдещите си ремонтни начинания.

Средно необходимо време в заключение:

  1. Закупуване на готова мебел - 6 часа
  2. Направи си сам - 2 пълни дни
  3. Изработка по поръчка - 10 дни

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта