Машините за сладолед - практични или излишни за домакинството?

Публикувано на 20/10/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 27 654 пъти

Всички обичаме сладолед, нали? Освежаващ, ароматен, разхлаждащ и сладък - с всякакви вкусове, цветове и добавки! Едва ли има човек, който не би се зарадвал на възможността да приготви сам това изкушение и да зарадва семейството и близките си. Предвид огромното количество захар, оцветители и изкуствени съставки, съдържащи се в купешките варианти, освен вкусен, домашният сладолед може да бъде и много здравословен. По тази причина, машината би могла да се окаже едно чудесно решение за домакинството. Но дали е така наистина? Нека ви представим информация за уредите за домашен сладолед и да ви помогнем да вземете решение дали една подобна покупка ще ви бъде от полза.

А ако имате нужда да внесете промени в кухнята си и да разнообразите интериора и стила у дома - разчитайте на специалистите, които ще ви помогнат да реализирате всичките си проекти по най-добрия възможен начин.


Какво представляват?

Източник

Машината за сладолед е електрически уред, който на външен вид прилича много на статичен миксер. Компонентите, от които се състои, варират спрямо марката производител, но има няколко основни съставни части, които се срещат в почти всички варианти, предлагани на пазара:

  • Основно външно тяло - в него е разположено устройството (моторът) на машината.
  • Вътрешна купа - тя се изважда от уреда и се охлажда във фризер преди употреба.
  • Капак с бъркалка
  • Дисплей и бутони за настройване

Виж още: Съвременни приспособления идват на помощ в кухнята


Средни цени на машините за сладолед

В зависимост от големината и функциите, с които разполагат, цените на машините за сладолед могат да варират в наистина голям мащаб - от 40 до 300-400 лв. Но всички уреди с цена над 100 лв., обикновено са професионални и са напълно излишни за едно обикновено домакинство.


Плюсове и минуси

Плюсове:

  • Домашно приготвеният сладолед е много по-здравословен от купешките.

  • Имате възможност сами да определите вкуса и съставките.

  • Приготвянето е бързо и лесно - около 40 минути, по време на които работи единствено машината, а вие се занимавате с каквото си поискате.

  • Цената на крайния продукт е много по-изгодна.

Минуси:

  • Поредната машината, заемаща място в шкафа ви.

  • Купата, в която се бърка сладоледът, трябва да престои минимум 24 часа във фризера.

  • Домашният сладолед се топи по-бързо, тъй като не съдържа сгъстители и стабилизатори.


Необходимост или излишна покупка?

Това решение зависи предимно от вас самите. Трябва да прецените доколко вашето семейство е любител на сладоледа - ако всички го обожават и често купувате различни видове от магазина, най-добре си осигурете полезна алтернатива, като го приготвяте в домашни условия. Със сигурност ще е излишно закупуването на подобно устройство, ако хапвате сладолед два-три пъти в годината.


Откъде да закупим?

На българския пазар се срещат разнообразни варианти на машини за сладолед, затова винаги можете да потърсите в онлайн пространството или да отидете до близкия магазин за техника. Съветваме ви да не закупувате употребяван уред, а да инвестирате в нов, тъй като става въпрос за приготвяне на храна и е необходимо да си подсигурите високо ниво на хигиена и максимална продължителност на използване.

Виж още: Лесно и забавно в кухнята - джаджи за лятото


Бърза, здравословна и вкусна рецепта с машина за сладолед

Продукти:

  • 400 мл. прясно мляко

  • 200 мл. готварска сметана (неподсладена)

  • 150 гр. кафява захар (мускадово, демерара, може и кокосова)

  • 300 гр. пресни ягоди

  • Ванилия, портокалова кора

Приготвяне:

  • Кипнете заедно млякото, сметаната, захарта и овкусителите (ванилия, портокал).
  • Пасирайте около 200-250 гр. от ягодите на гъсто пюре (не прекалявайте, нека има и парченца) и нарежете останалите на ситно.
  • Смесете пюрето от ягоди бавно с кипналите млечни продукти, изчакайте сместа да се охлади и прибавете нарязаните на парченца ягоди.
  • Изсипете всичко в предварително охладената купа на машината за сладолед. Следвайте инструкциите на производителя - за около 30-40 минути ще си имате един невероятен сладолед!

Виж още: Добрите кухненски помощници: електрическите роботи


Можем ли да се справим без нея?

Да, разбира се, че можем - креативните и амбициозни домакини винаги откриват алтернативни варианти за улесняване на готвенето, както и всички останали домакински дейности.

В случая един добър вариант е използването на купа, пълна с лед, както е показано на снимката. За съжаление, ще ви се наложи да бъркате уморително в продължение на 20-30 минути, а след това отново има възможност да се появят кристалчета в сладоледа.


Време е да внесем свежест у дома!

Ако смятате, че е време да се сдобиете с мечтания интериор в кухнята, потърсете помощ от професионалистите близо до вас! Заявете проект в MaistorPlus и ще получите оферти от водещи компании. Услугата е безплатна, а ви дава възможността да разгледате профилите на фирмите, както и техните клиентски оценки, за да вземето едно добре информирано решение.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта