Как да почистим матрака най-ефективно

Публикувано на 19/09/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 19/09/2023 | Видяно 1 673 пъти

Като всичко останало, матраците също се замърсяват, а почистването им, макар и значително по-рядко от чаршафите например, е важно. Има няколко правила, които трябва да се спазват при прането на спално бельо. Чаршафите ви трябва да се перат веднъж седмично, подматрачната рамка - веднъж месечно, а възглавниците - на всеки шест месеца. Но какво да кажем за матрака? Въпреки че не влиза в пряк контакт с кожата ви, с течение на времето матракът може да събере натрупвания от мъртви кожни клетки, прах, засъхнала пот и други алергени.

За да запазите свежия вид и мирис на матрака си, почиствайте го дълбоко на всеки шест месеца (както и възглавниците). Правилното почистване и грижа не само ще ви осигурят по-удобно легло, но и ще удължат живота на матрака ви. Ето как да почистите матрака в няколко лесни стъпки.


Първа стъпка

Съблечете леглото. Свалете всички завивки, включително подложката на матрака. Това е добър момент да изперете възглавниците си. Използвайки прахосмукачка, за да премахнете праха, трохите, космите и пърхота.

При видими петна по матрака почистете на място с ензимен препарат или с домашно приготвен препарат, използващ водороден пероксид (смесете 1 чаша водороден пероксид, 3 супени лъжици сода за хляб и няколко капки сапун в спрей бутилка). И двата варианта са ефективни за биологични петна. Напръскайте почистващия препарат върху микрофибърна кърпа, след което почистете петното. Избършете влагата с чиста кърпа.

След като матракът е изсъхнал от почистването на петната, поръсете цялата повърхност със сода за хляб. Содата за хляб е естествен дезодорант и ще неутрализира всички задържащи се миризми. Оставете содата за хляб да престои поне 15 минути, но за предпочитане няколко часа. След това изсмучете содата с прахосмукачка, като използвате приставката за тапицерия.


Как да премахнем петна от матрак

Както беше споменато по-горе, ензимен почистващ препарат или водороден пероксид са най-ефективните варианти за биологични петна като урина, пот или кръв. За общите петна от мръсотия и замърсяване използвайте обикновен препарат за премахване на петна или дори сапун и вода. Нанесете препарата за премахване на петна върху кърпа или четка, а не директно върху матрака. Искате да избегнете прекалено намокряне на матрака, особено ако имате матрак от мемори пяна.


Как да дезинфекцираме матрака

За да дезинфекцираме матрака си, добре работи парният апарат (но първо проверете инструкциите на производителя). Парата, която достига 120°С, ще унищожи бактериите и праховите акари. Използвайте парата след прахосмукачка. Използвайте кратки и бързи движения, за да не намокрите матрака прекалено много. Оставете матрака да изсъхне напълно на въздух, преди да смените спалното бельо.

Като общо правило, сменяйте матрака си след около 7 до 10 години. Ще разберете, че е време да го смените, ако забележите провисване, допълнителен шум от намотките или пружините или лоша миризма, от която не можете да се отървете. Ако алергиите ви се усилват, това може да е друг знак, че в матрака ви са се натрупали дразнители и е време за нов. Обърнете внимание и на прекъсвания на съня или често събуждане с болка без други известни причини. Това може да са признаци, че матракът ви вече не осигурява подходяща опора.

Ако планирате промяна в интериорния дизайн на жилището, свържете се с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта