Природосъобразно почистване: кои са най-ефективните екологични почистващи препарати за дома?

Публикувано на 30/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 05/11/2019 | Видяно 1 633 пъти

Случвало ли ви се, когато почиствате дома си изведнъж да се почувствате зле от химикалите и да ви прилошее? А знаете ли, че това може да се дължи на факта, че при почистването използвате силно токсични продукти, които вредят не само на вас, а и на околната среда? Може би не сте се замисляли, но на пазара има много вредни химически продукти, предназначени да “улеснят” домакинската ни работа, но всъщност да нанасят необратими вреди върху здравето ни. 

И за да ви бъдем максимално полезни, тук показваме пет екологични алтернативи на добре познатите ни почистващи препарати. С тяхна помощ ще можете да постигнете същите добри резултати и ще внесете в дома ви приятен и свеж аромат. А и освен всичко това, ще допринесете за доброто здраве на нашата планета. Ако имате нужда от професионално съдействие за почистване на вашия дом, може да се свържете в опитните експерти, регистрирани при нас.

 


Сода

Съществуват различни видове сода, които можете да използвате при почистването на дома. Този удобен за употреба продукт е безопасен за децата и домашните любимци. А кои са най-ефективните за почистване видове сода?

  • Сода за хляб (сода бикарбонат) е перфектно средство за отпушване на тръби и канали. Минералите в този алкален прах спомагат за разтварянето на протеините и неутрализирането на киселините, което съдейства за увеличаване на почистващата способност чрез балансиране на нивото на pH на водата. А как да я използвате? Изсипете малко от содата в канала и добавете равно количество оцет, за да създадете реакция на пенообразуване в канала и тръбите.   
  • Друг вариант за употреба на содата е като я смесите с вода до образуване на консистенция, наподобяваща паста. Тази “паста” помага за отстраняването на повърхностна ръжда и за почистването на чаши и текстилни повърхности, оцветени с кафе. 
  • Натриев карбонат. Този естествен минерал е ефективен за разграждане на мазнини, отстраняване на петна, омекотяване на водата, почистване на кафе машини и котли. 
  • Сода за пиене (газирана вода): Този вид сода може да бъде използван предимно при пране. Той е ефективен за отстраняване на петна от органичен тип като кръв, кафе, вино, шоколад и други храни.


Сол

Солта е популярна подправка, налична във всеки един дом. Обичайното й място е в кухнята, където служи за овкусяване на различни гозби. Солта обаче има и други приложения. Този уж обикновен домакински продукт може да бъде използван и при почистване, при дезинфекция и освежаване на много зони от дома. Как обаче тя влиза в употреба?

  • Солта добавете към други натурални почистващи препарати като например лимон. С получената смес може да премахнете ръждата от различни повърхности. 
  • Във вид на паста в комбинация с брашно и оцет, солта помага да се премахнат изгорелите петна на тигани, тави и тенджери. 
  • Ако пък накиснете гъбата за миене в солена вода, гарантирано ще се отървете от неприятната миризма и микробите, присъщи за нея.

Вижте още: Как да бъдем по-природосъобразни при почистването на дома?


Оцет

Оцетът е не само прекрасна добавка към салати и дресинги. Той е и отличен универсален почистващ препарат с невероятната способност да премахва мазнини, както и различни други видове петна, зацапване и мръсотия. 

  • За да го използвате, смесете оцета с равни части вода в пулверизатор. То този начин получавате невероятен екологичен продукт за почистване на стъкла, огледала и прозорци. 
  • Този продукт можете да използвате и върху дървени подове и пластмасови кошчета за отпадъци, за да ги дезинфекцирате и освежите.
  • Оцетът е доста ефикасен и при почистването на плесента в банята и в по-влажните помещения. 

Вижте още: Как да се предпазим от алергени в дома?


Лимон

Подобно на оцета, и лимонът е киселинен продукт, изключително подходящ при почистване. Той има огромен набор от приложения, а тук показваме няколко:

  • Почистване на тигани и медни повърхностиЗа да почистите тиганите си с лимонов сок, трябва единствено да отрежете един лимон наполовина и да го потопите в малко сол. След това половинката използвате като гъба за миене и накрая изплаквате тигана с вода. Същата смес от лимонов сок и сол може да се използва и за почистване на кафемашините, микровълновите фурни и съдовете за хранене.
  • Почистване на плотове: Петната на плота могат да бъдат отстранени, като оставите лимоновия сок да поседи върху тях за няколко минути. Върху тях след това поставете и малко сода за хляб. Реакцията между двете вещества ще предизвика моментален ефект и досадните петна веднага ще изчезнат. Важно е да знаете, че не бива да оставяте лимоновия сок твърде дълго, тъй като може да повреди повърхностите.
  • Избелване: Лимоновият сок действа и като естествено избелващо средство. Поставете лимонов сок върху петната на бялото бельо или белите дрехи и след това ги оставете да изсъхнат на слънце. След като изсъхнат дрехите, петната по тях вече ще бъдат в миналото.


Водка

Факт е, че алкохолът действа като дезинфектант. По-безвредна алтернатива на спирта обаче е водката. Тя е чудесен вариант за премахване на нежелани миризми.

  • Водката може да използвате за почистване на прозорци и стъклени повърхности. Така ще премахнете омазняването и мръсотията от тях.
  • Водката е много добър продукт, с който можете да премахнете упоритите петна от сапун. За да го направите, напръскайте от алкохола директно върху засегнатите участъци. След това изплакнете обилно с вода. 
  • Доста добър вариант е да почистите бижутата си със алкохолната напитка. Накиснете колието или пръстена си във водка за около 15-20 минути, след което ги избършете с чиста кърпа. Важно е да знаете, че този трик не се препоръчва за бижута с камъни по тях.

Почистването на дома ви също не бива да включва и използването на защитни ръкавици и очила поради това, че вредните химикали и токсичните изпарения влизат в реакция с тях. Зелените и екологични съставки като оцет, сол, лимони, сода за хляб и дестилирана вода могат да се използват, като ефективни и приятно ухаещи почистващи и дезинфекциращи продукти. Реално само срещу малка сума можете да допринесете за създаването на по-зелен, по-екологичен и чист дом, който е безопасен за цялото ви семейство. В случай че имате нужда от професионална помощ, винаги може да се обърнете към доказаните специалисти в почистването, регистрирани на нашата платформа. Още сега имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта