Сода

Последна редакция на 02/05/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 595 пъти

Съществуват различни видове сода, които можете да използвате при почистването на дома. Този удобен за употреба продукт е безопасен за децата и домашните любимци. А кои са най-ефективните за почистване видове сода?

  • Сода за хляб (сода бикарбонат) е перфектно средство за отпушване на тръби и канали. Минералите в този алкален прах спомагат за разтварянето на протеините и неутрализирането на киселините, което съдейства за увеличаване на почистващата способност чрез балансиране на нивото на pH на водата. А как да я използвате? Изсипете малко от содата в канала и добавете равно количество оцет, за да създадете реакция на пенообразуване в канала и тръбите.   
  • Друг вариант за употреба на содата е като я смесите с вода до образуване на консистенция, наподобяваща паста. Тази “паста” помага за отстраняването на повърхностна ръжда и за почистването на чаши и текстилни повърхности, оцветени с кафе. 
  • Натриев карбонат. Този естествен минерал е ефективен за разграждане на мазнини, отстраняване на петна, омекотяване на водата, почистване на кафе машини и котли. 
  • Сода за пиене (газирана вода): Този вид сода може да бъде използван предимно при пране. Той е ефективен за отстраняване на петна от органичен тип като кръв, кафе, вино, шоколад и други храни.

Свързано:

Природосъобразно почистване: кои са най-ефективните екологични почистващи препарати за дома?