Как да бъдем по-природосъобразни при почистването на дома?

Публикувано на 25/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 03/10/2019 | Видяно 1 587 пъти

В последните години природосъобразният начин на живот и стремежът към повече устойчивост в ежедневието се превръщат не само в огромна тенденция, но и в необходимост, която води до по-добро и “зелено” бъдеще. Смисълът на тези нова мода е прост и лесен: нуждата светът да продължава да съществува такъв какъвто е, а ние, хората, да допринесем за това като не причиняваме вреди на природата и не изразходваме безразборно ресурсите й. А как да се случи това ли? Един лесен начин е като бъдем по-устойчиви при почистването на дома си.

Факт е, че почистващите продукти са навсякъде в нашите домове и офиси и ги ползваме непрестанно. С тях мием чиниите си, плотовете, мебелите, дрехите, подовете, прозорците… Списъкът продължава. Много често, мислейки си, че си помагаме, всъщност си вредим, защото поставяме малки отпечатъци по планетата. Повечето от конвенционалните почистващи продукти, с които всички сме отраснали са на петролна основа и имат съмнителни последици за здравето и околната среда. Затова вместо да залагаме на почистващи продукти, които унищожават света около нас, можем да се спрем на изобилието от естествени продукти и методи, с които доста ефективно бихме могли да поддържаме своя дом чист, свеж и незасегнат от токсични вещества. Кои са те ви показваме в тази статия.

А ако пък имате нужда от по-грандиозни промени за вашия устойчив дом се обърнете към  специалистите по енергийна ефективност, регистрирани в сайта ни.


Използвайте екологични почистващи препарати

Въздействието на конвенционалните почистващи продукти върху здравето и околната среда е меко казано неблагоприятно. Точно заради това все повече и повече марки здравословни, зелени и ефективни почистващи препарати започват да навлизат на пазара и да се състезават за това заветното място в шкафа у дома. Много от тези по-екологични продукти са нетоксични, биоразградими и произведени от възобновяеми ресурси (а не от нефт). 

  • Ако пък дизайнерските етикети не са за вас, домашните смесени препарати също могат да свършат чудесна работа. 
  • Оцетът и содата за хляб, например, могат да се използват за почистване на почти всичко. Смесете ги с малко топла вода, заедно или поотделно и вече имате универсален препарат за почистване. 

Вижте още: 7 невероятни трика за лесно почистване на различните повърхности у дома


Бъдете разумни при закупуването на препарати

Ако пък държите на стандартните препарати за почистване, имаме полезна идея и за вас. Замисляли ли сте се колко по-удобно е да купувате необходимите ви препарати в по-големи разфасовки?

  • По този начин не само спестявате пари, но и не вредите толкова много на околната среда. Как се случва това ли?
  • По-големите разфасовки означават по-малко опаковане, което пък означава по-малко отпадъци. Затова, ако сте почитатели на конвенционалните почистващи препарати, купувайте ги в най-големите налични количества.
  • Можете да съхранявате всичките си запаси в мазето или пералното помещение. А за да ви е по-удобна употребата им, ги пълнете в по-малки бутилки за многократна употреба, които да ползвате, когато искате да почистите дом си.


Микрофибърът - най-добрият помощник

Почистването с хартиени кърпи, гъба и обикновен парцал може да е нещото, с което сте свикнали. Но това винаги може да се промени. Защо? Защото така вредите на природата. Тук обаче на помощ идват кърпите от микрофибър. А те са чудесни по много причини. Ето някои от тях:

  • Можете да ги миете и използвате отново и отново. И не се захабяват като гъбите, например.
  • Тъй като техният живот продължава по-дълго, отколкото този на хартиените и памучните кърпи, можете да спестите пари. 
  • Можете да ги използвате всякак - сухи, мокри или с почистващ препарат.
  • Изсъхват бързо, така че бактериите трудно могат да се развиват върху тях.

Вижте още: Няколко трика за чистене на прозорци, които може би не знаете


Изберете естественото… наистина естественото

Лесно е да се увлечете по методите за по-екологично почистване и различните начини за по-устойчив начин на живот. Точно толкова лесно е и да бъдете на гребена на вълната, че да забравите за най-простите и естествени решения за почистване на дома, които природата може да ви предложи.

  • Пропуснете освежаващите спрейове за въздух и отворете прозореца в стаята, за да влезе малко свежест отвън. За по-приятен аромат запалете ароматна свещ. Атмосферата е не само успокояваща, но и в унисон с природата.
  • Друг начин да освежите обстановката у дома е като инвестирате в няколко стайни растения. С тях ще не само ще пречиствате въздуха всяка секунда, но и ще донесете свеж аромат в стаята.


Чистете рационално и ефективно!

Неефективното почистване е разточителното почистване. Лошите навици могат да доведат до загуба на вода, на енергия, на продукт и не на последно място - на време. Извлечете максимума от почистването като:

  • Четете етикета, за да използвате правилното количество продукт.
  • Изчакате да включите съдомиялната машина, чак когато се напълни.
  • Почиствате помещението отгоре надолу, от най-далечната стена към прага на стаята. Така няма да ви се налага да чистите една и съща площ два пъти.
  • Концентрирате се изцяло в дейността. Знаем, че всеки има поне един приятел, който има способността да говори с часове по телефона и да ви спъне работата, но не го позволявайте. Натиснете червената слушалка и се отдайте изцяло на чистенето. По този начин ще ви отнеме по-малко време, а и по-малко ресурси. Ооо да, за цял час всяка гъба или моп може да изсъхне и да се наложи отново да го мокрите.

Започнете още от днес да чистите в полза на вас, и на природата. Не е никак трудно и не изисква особени усилия. Така че решението е изцяло ваше. Ако сме ви вдъхновили да създадете един по-устойчив дом, не забравяйте да се свържете със специалистите, регистрирани в сайта ни, които ще ви помогнат с професионални съвети. Направете безплатна заявка за проект още сега, сравнете офертите и изберете най-доброто за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
6 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта