Как да се предпазим от алергени в дома?

Публикувано на 18/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 18/05/2020 | Видяно 2 826 пъти

Разпространението на алергиите е силно зависимо от климата. В планинските селски райони пациентите с такава диагноза могат да бъдат десет пъти по-малко, отколкото във влажна промишлена зона. Според някои оценки, в големите индустриални центрове може да се появи една или друга форма на алергия при всеки трети местен жител. Плесените и мухълът в дома провокират алергии, като формите на алергичните реакции са разнообразни. Това може да бъде кожен обрив и хрема със сълзящи очи и бронхиална астма, чиито атаки са смъртоносни. Все повече хора в света страдат от алергии, в този смисъл темата е изключително актуална.

На практика, всеки човек може да има специфична реакция към определено вещество. Например, косми от котка, полени, плесени и др. Ако забележите петна от плесен по стените или таваните в жилището си, това може да е знак за наличие на течове. Съветваме ви да се свържете с доказани ВиК специалисти, каквито лесно ще откриете сред регистрираните в нашия сайт, за да отстранят първоизточника на влагата и да си осигутире здравословна среда на живеене. 


Kак да дишаме, за да не страдаме от алергии? Или да ходим с маска?

Какви са тези "определени вещества"? Ако говорим за алергени във въздуха, алергията може да бъде причинена от, например, растителен прашец, различен прах: най-често, фин, невидим за окото, химикали, мухъл и други микроорганизми, косми, вълна. Според различни проучвания, до 90% от населението на света е подложено на различни алергени. Вариантът пред нас е да се научим да дишаме по специален начин, за да не поемаме с дробовете си вредните частици или непрекъснато да носим маска. Разбира се, можем да използваме и по-разумни варианти, като например въздушен почистващ препарат. Като се елиминират алергените  дома, можем да:

  • Спрем развитието на сенсибилизация - увеличаването на чувствителността към алергена;
  • Намалим на симптомите на алергия;
  • Снижим дозата на взетите антиалергични лекарства. 


Ароматизатори и пречистватели на въздуха – това са две различни неща

Често не се прави разлика между средствата за ароматизиране и пречистване на въздуха, затова тук им обръщаме специално внимание:

  • Има различни видове ароматизатори за въздух, благодарение на които в стаята се поддържа приятен аромат и дори оптимална влажност. Но те не премахват алергените.
  • Пречиствателите са тези, които премахват вредните и дразнещи човека алергенни вещества. Те са по-скъпи от ароматизаторите за въздух.
  • Традиционният ароматизатор на въздуха с функция за освежаване работи на принципа на естественото изпаряване. Така се изпълва къщата с приятен аромат, който може да се избере според личните желания.
  • Пречиставателите на въздуха са високотехнологични устройства с чудесен ефект. При избора им, трябва да се обърне внимание за колко квадратни метра ще се ползва. Едно устройство с ниска мощност и наличие на голяма квадратура не може да се справи със задачата си.


Нова технология - IQAir Allergen

Почистването на въздуха в жилището става лесно с космическата технология, която е скрита под капака на IQAir Allergen 100. Вътре има два филтъра. Първо, въздухът минава през грубия филтър PreMax F8, изработен от  стъклен микрофибър, за да подобри ефекта на почистване (площ - 2,8 м²): този филтър задържа вълна, груб и фин прах. След това се използва друг филтър, с висока ефективност, базиран на технологията HyperHEPA  - така се улавят частици от 0,3 микрона. Площта му е  за 5 квадратни метра. Така че имаме общ филтър с площ от почти 8 квадратни метра. 


Какво представлява анализатора за алергени ParticleScan Pro?

Използвайки анализатора ParticleScan Pro за количеството на суспендираните частици във въздуха, който е в състояние да "види" най-малкия прах с размер 0,3 микрона, може да се измери качеството на въздуха в обикновен апартамент.

  • В съответното жилище устройството записва средно около 18 милиона частици на квадратен метър въздух. За да разберете колко прах има в кубичен метър въздух, трябва да умножете резултата по 35. Получаваме съответно 630 милиона. Ако искате да знаете общото количество прах в стаята - умножете продукта по неговия обем.
  • Отличен уред, който наистина дава добра оценка за състоянието на въздуха в жилището. Препоръчва се за семейства с малки деца и хора с доказани алергични реакции.

Погрижете се навреме за здравословния комфорт на дома си, като не забравяте и чистотата в него. В случай че забързаното ви ежедневие не ви позволява да чистите редовно, можете да разчитате на експертите по почистване, регистрирани в MaistorPlus. Изпратете безплатна заявка още днес и за кратко време ще получите оферти, измежду които да се спрете на най-добрата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта