Саниране и енергийна ефективност у дома

Публикувано на 01/03/2021 от Теа Даулова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 6 696 пъти

Знаете ли защо енергийната ефективност на сградата е толкова важна?

Според данни на НСИ около половината от жилищния фонд в България е строен в периода 1960-1989 г., а 34% от обитаваните жилища датират от преди 1960 г. Едва 7% от жилищните сгради са строени при условия на завишени изисквания към енергийната им ефективност. За много от българите това означава излишно високи сметки за отопление през зимата и неприятно високи температури у дома през лятото, а сериозна част от населението е застрашено от енергийна бедност. Санирането се определя като най-значимия фактор за разрешаването на този проблем. Затова ние от ROCKWOOL искаме да помогнем с идеи как да повишите енергийната ефективност на дома си и да спестите голяма част от сметките си.

Помощник за реновация


Енергийно ефективният дом

Какво означава енергийна ефективност у дома?

Терминът „енергийна ефективност“ обикновено означава способността да се осъществи дадена услуга (например отопление, охлаждане, мобилност), но с по-малко енергия. Когато говорим за сгради обаче, това просто определение не дава достатъчно голям поглед върху редица допълнителни ползи свързани с термина. От по-здрави и удобни домове до създаване на нови работни места, енергийна сигурност, социално развитие, подобрено качество на въздуха и икономически растеж. За много домакинства санирането на дома с цел енергийна ефективност може да се окаже стъпката, която да ги изведе от енергийна бедност.

Накратко: енергийно ефективният дом може да спести до 70% (а защо не и повече) от енергията, използвана за отопление или охлаждане, може да намали разходите и ще създаде по-приятно място за живот. Не на последно място, санирането на дома с цел енергийна ефективност увеличава стойността на имота. Изолацията е един от основните начини за осигуряване на енергийно ефективен дом, а ние от ROCKWOOL сме специалисти в изолацията с каменна вата.

ROCKWOOL има решение за всяка реновация


Изолация на покрива

Ако се чудите откъде да започнете, погледнете нагоре. Топлият въздух се издига и това налага всеки проект по изолация на дома да започне от покрива или тавана. Това често изглежда трудна задача, но винаги можете да започнете с изолация на пода на таванското помещение или мансардата. Оптималната дебелина на изолацията е между 300–500 mm в зависимост от климата.

Реновация на самия покрив се предприема рядко и използването на каменна вата за изолация се свързва с редица предимства - висока степен на устойчивост на външни влияния, лесна за монтаж и моделиране така, че да не пропуска вода и отличен шумоизолатор. Независимо дали трябва да изолирате плосък или скатен покрив, ROCKWOOL има решение.

Каменна вата за ИЗОЛАЦИЯ НА ПОКРИВИ


Изолация на фасадата

Следващата стъпка за постигане на енергийна ефективност у дома е изолацията на външните стени или фасадата на дома, които са втория основен източник на топлинни загуби. Зле изолираните стени създават предпоставки за задържане на влага у дома, което от своя страна подпомага развитието на вредни микроорганизми като мухъла например. Каменната вата се създава от вулканична скала и съдържа изключително малко органични материали. По тази причина не позволява развитието на мухъл и други организми. Тя е влагопропусклива, което ще позволи на сградата да „диша“ и така създава още една предпоставка за осигуряване на здравословна среда у дома. Продуктите от каменна вата на ROCKWOOL се моделират лесно за реализацията на всеки проект.

Каменна вата за ИЗОЛАЦИЯ НА ФАСАДИ


Други ползи от изолация с каменна вата

При правилен монтаж продуктите от каменна вата на ROCKWOOL ще ви служат вярно през целия период на експлоатация на сградата. Нашите проучвания показват, че тя не променя своето високо ниво на функционалност дори след повече от 55-годишна употреба. Освен това изолацията от каменна вата на ROCKWOOL е незапалима и с нея можете да защитите себе си и имуществото си в случай на пожар. Тя е и отличен шумоизолатор, с който можете да си осигурите така търсеното спокойствие у дома.

Сградите в световен мащаб имат огромно въздействие върху околната среда. Днес те консумират около една трета от енергията, която използваме, и произвеждат една пета от глобалните емисии на въглероден двуокис. Настоящите тенденции показват засилването на този ефект в бъдеще, тъй като нарастващото население на света се урбанизира бързо. Нашите продукти от каменна вата са едно от малкото съществуващи решения, които лесно и бързо могат да бъдат използвани за повишаването на енергийната ефективност на сградите и по този начин за решаването на редица бъдещи проблеми на модерния начин на живот. Повече информация можете да намерите на сайта ни.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Калин Недялков
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта