Какви качества трябва да притежава здравият покрив и как да разпознаем подходящите компоненти, с които да го изградим?

Публикувано на 24/06/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 16/07/2020 | Видяно 6 115 пъти

Със сигурност покривът на дома трябва да ни осигурява защита от всякакви неблагоприятни метеорологични условия. Никой не иска да се притеснява от проливните дъждове, летните бури, снега през зимата или силния вятър. Когато става въпрос за поставяне на нов покрив или реновиране на стария, задължително трябва да заложим на качествени материали. По този начин ще си гарантираме здравина и издръжливост в следващите няколко десетилетия, без да се налага да правим непрестанни ремонти. Това от своя страна дава огромно спокойствие и комфорт на всеки собственик, направил правилния избор.

Решението какви материали да изберем за покрива не е никак лесно. То е съпроводено от много дилеми, търсене на информация и вземане на решения. Едно е сигурно – няма място за компромиси, когато от това зависи сигурността и устойчивостта на целия дом.

Здравината на покрива определено е еталон за неговото качество. Но как да го постигнем? И какви са правилните компоненти за изграждането му? В разгара на летните ремонти (когато времето е най-удачно за покриване на дома) ви предлагаме пътеводител, който ще ви помогне да се ориентирате и да направите правилен избор.


Какви са качествата на всеки здрав покрив?

Защитата над главите ни е от първостепенно значение за комфорта във всеки дом. Никой не иска да изпада в тиха лудост само при мисълта за поройни валежи, гръмотевични бури и ураганни ветрове. На какво обаче трябва да обърнете внимание, когато предстои поставяне или реновиране на покривна система?

Всеки здрав покрив притежава следните качества:

  • Сигурност. Нито един друг елемент не може да ви даде защита на цялата конструкция. От качественият покрив зависи всяка друга част в дома ви – от основите, през помещенията, до интериора. И ако атмосферните условия са непредвидими, то избора на покрив е изцяло в наши ръце.
  • Минимални козметични ремонти. Направената инвестиция в покривна система ще ви се възвърне многократно. Понятието „ремонт на ремонта“ определено не е желан ефект за никого. И за да не се стига до този сценарий е най-добре да заложите на сигурни материали още от самото начало.
  • Качествена суровина за изработка на продуктите. Сред най-устойчивите материали се откроява глината. Нейните качества са безспорни. Когато се използва и техника за претворяването й в керамика, то наистина няма какво да мислите – това е точният продукт за вашия покрив. Тя осигурява здравина, стабилност, издръжлива е на високи температури. Освен това прекрасен бонус е, че се предлага богато разнообразие от цветове, форми и модели.
  • Покривът е изграждане на цялостна система, а не само керемиди. Много често, когато става въпрос за покрив си представяме само керемиди. И понякога хората са склонни да изберат качествени керемиди, но да подценят свойствата на цялостната конструкция.  Истината е, че всеки елемент е от съществено значение. Капаците, отдушниците, подпокривното фолио, вентилационните ленти са не по-малко важни, за да бъде вашият покрив здрав за дълго време.
  • Издръжливост. Покривът е изложен на всички климатични стихии – вятър, дъжд, градушка, сняг, слънце.  Негово задължение е да издържи на цялото метеорологично разнообразие, а ваше – да изберете правилните материали, от които да го превърнете в такъв! Водонепропускливостта и на мразoустойчивостта са задължително условие за керемидите.


Пътеводител в избора на правилни компоненти

Изборът на точните и качествени материали за конструирането на покрива може да се окаже никак не лесна задача. Особено, ако сте прохождащи в темата. Затова сме ви приготвили безценни съвети за елементите, които трябва да притежава покривната система:

  • Покривната покривка – от съществено значение за цялостната защита е точно този компонент. С негова помощ се осигурява предпазване на сградата от неблагоприятни атмосферни условия.
  • Дървена обшивка – поставя се след покривната покривка. Най-често е под формата на греди или дървени плоскости. За да се осигури изолация от проникване на вода по цялата дължина и ширина се поставя водонепропускливо фолио.
  • Контралетви – те изпълняват ролята на основа на покривното покритие. За да има максимално уплътняване, под тях се монтира вулканизираща лента.
  • Надулучна пола – нейната роля е да отведе към улука водата, която е попаднала под керемидите. По този начин няма опасност да се задържи на нежелано място и в последствие да избие.
  • Улами и билни летви – при покриви с много скатове от съществено значение е наличието на улами. Те се постигат с помощта на алуминиева лента за улама. От друга страна за надеждното полагане на капаците трябва да предвидим и билни летви.
  • Керемиди – разбира се, основният компонент са точно те. Има огромно разнообразие от цветове, модели и форми. Най-важното условие е те да бъдат керамични. Сред основните им предимства са дълготрайност, устойчивост, сигурност и 33 години гаранция.
  • Обшивки – те са главните „помощници“ за осигуряване на хидроизолацията на местата, където покривът имат контакт с комин или стена.
  • Алуминиевата вентилационна лента за било – с нейна помощ мястото под капаците се предпазва от навявания от сняг или вода от дъжд. В същото време не пречи на циркулацията на въздуха, като по този начин изолира и от наличието на конденз и мухъл.
  • Снегозадържащи елементи – този компонент предпазва от свличане на натрупаните снежни маси по покрива през зимата. С негова помощ се гарантира сигурността на обитателите на дома през студените месеци, нежелани щети по улуците и най-вече предпазване на минувачите по стрехите на сградата.

Без значение дали ще полагате нов покрив или ще реновирате стария, при системата Tondach ще намерите всички тези компоненти за вашия уютен дом със висококачествен покрив. Избирайки добри материали, вие ще си гарантирате спокойствие и сигурност за дълги години.

Покривът на дома е не по-малко важен от стилния интериор в него или добрите основи. Не правете компромиси с качеството му! Инвестицията ще ви се отплати десетократно. Прогнозата за времето може да не бъде заплаха за вас и сигурността на дома ви, ако вземете правилно решение навреме. Подробна информация за покривни системи може да намерите в сайта на нашите партньори от Винербергер.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта