Какво е важно да знаем при изграждането на съставни стени?

Публикувано на 09/03/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 05/06/2020 | Видяно 5 939 пъти

Качественият строеж на сграда е гаранция за вашия комфорт. Не е нужно да правите компромиси със себе си и бъдещето си. Затова от огромно значение е жилището ви да бъде шумоизолирано. По този начин ще си спестите безсънните нощи, чуването на лая на кучето на съседите и непрестанните сбирки на италианското семейство до вас.

При жилищните и многофамилни сгради несъмнено е много важна топлоизолацията. С нейна помощ ще намалите значително сметките си. Не по-малко обаче важна е и изолацията на шума. С нея ще увеличите спокойствието в дома си и няма да се налага да се изнервяте от всеки страничен звук. Точно за осигуряване на този комфорт на помощ идват съставните стени.


Какво са съставни стени?

При изграждането на вътрешните стени от ключово значение е постигането на шумоизолация. Особено между отделни жилища. За реализирането на това се използва т.нар „сандвич стена“. За целта се прилагат два слоя керамични блокове с ширина 12 и 8 см. Между тях се поставя допълнителен слой каменна вата. Нейната обемна плътност трябва да е по-голяма или равна на 40kg/м3. По този начин ще бъде постигнат ефект на действителна изолация от въздушен шум  56 dB.

Според „Наредба № 4 от 27 декември 2006 г. за ограничаване на вредния шум чрез шумоизолиране на сградите при тяхното проектиране и за правилата и нормите при изпълнението на строежите по отношение на шума, излъчван по време на строителството“ изискването на жилищни и многофамилни сгради е 53 dB.


Как се изгражда съставна стена?

Несъмнено, за да имате такава стена в жилището си трябва да са спазени определени стъпки за нейното постигане. Продуктите на Винербергер дават идеална възможност, за да изолирате дома си от шума:

  • Стъпка №1

Използва се циментно-пясъчен разтвор за първия ред. Той има способността да даде допълнителна якост на конструкцията.  За съставна преграда на първия слой е препоръчително да се използва Porotherm 12 N+F с ширина 12 см., като от ключово значение е добре да се нивелира. С случай че се налага рязане на блока се използват машини за мокро рязане. Едно от предимствата на керамични блокове Porotherm е тяхната голямоформатност. По този начин се улеснява праволинейно зидане, а самите блокове влизат плътно един в друг, като гарантират липсата на въздух и ограничават наличието на шум.

  • Стъпка №2

След първия слой идва ред и на втория. Той трябва да бъде с керамични блокове с ширина от 8 см. Между двата слоя се оставя разстояние от 5 см. за постигане на ефекта „сандвич“. Методът на зидане на втория слой е стандартен, с хоризонтално и вертикално нивелиране. Това се прави, за да се подведе добре първият ред.

  • Стъпка №3

Между блоковете се поставя каменна вата. За нейното изрязване се използва нож.  За постигане на здрава връзка между двата реда блокове, в циментов разтвор се поставят метални връзки. Най-добре е техният брой да бъде 5 на кв.м по цялата стена.

  • Стъпка №4

За финал се оставя разстояние между последния блок и бетоновата плоча. Фугата трябва да бъде с размер 1-2 см., а запълването й се осъществява с помощта на полиуретанова пяна. На пръв поглед тази стъпка изглежда най-лесна. Истината обаче е, че не трябва да я подценявате, защото всяка грешка може да ви коства много в бъдеще.

 


Изолирайте дома си от шум!

Изолирането на дома от шум е основополагащ за вашия комфорт и уют. С качествени материали и правилна информация може да имате такова жилище. Не забравяйте, че наред с топлоизплацията, шумоизолацията е не по-малко важна. Ограничаването на странични звуци ще ви даде несравнимо спокойствие и уединение.

Заложете на доказани професионалисти в областта и направете правилния избор. Не е трудно да изолирате дома си от шум. С помощта на съставни стени това може да стане реалност. Подробна информация за изграждането им, ще намерите в сайта на нашите партньори от Винербергер.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта