Как се изгражда съставна стена?

Последна редакция на 25/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 490 пъти

Несъмнено, за да имате такава стена в жилището си трябва да са спазени определени стъпки за нейното постигане. Продуктите на Винербергер дават идеална възможност, за да изолирате дома си от шума:

  • Стъпка №1

Използва се циментно-пясъчен разтвор за първия ред. Той има способността да даде допълнителна якост на конструкцията.  За съставна преграда на първия слой е препоръчително да се използва Porotherm 12 N+F с ширина 12 см., като от ключово значение е добре да се нивелира. С случай че се налага рязане на блока се използват машини за мокро рязане. Едно от предимствата на керамични блокове Porotherm е тяхната голямоформатност. По този начин се улеснява праволинейно зидане, а самите блокове влизат плътно един в друг, като гарантират липсата на въздух и ограничават наличието на шум.

  • Стъпка №2

След първия слой идва ред и на втория. Той трябва да бъде с керамични блокове с ширина от 8 см. Между двата слоя се оставя разстояние от 5 см. за постигане на ефекта „сандвич“. Методът на зидане на втория слой е стандартен, с хоризонтално и вертикално нивелиране. Това се прави, за да се подведе добре първият ред.

  • Стъпка №3

Между блоковете се поставя каменна вата. За нейното изрязване се използва нож.  За постигане на здрава връзка между двата реда блокове, в циментов разтвор се поставят метални връзки. Най-добре е техният брой да бъде 5 на кв.м по цялата стена.

  • Стъпка №4

За финал се оставя разстояние между последния блок и бетоновата плоча. Фугата трябва да бъде с размер 1-2 см., а запълването й се осъществява с помощта на полиуретанова пяна. На пръв поглед тази стъпка изглежда най-лесна. Истината обаче е, че не трябва да я подценявате, защото всяка грешка може да ви коства много в бъдеще.

 

Свързано:

Какво е важно да знаем при изграждането на съставни стени?