Термопомпи въздух-вода: какво издава тяхната ефективност

Публикувано на 02/05/2019 от Реклама | Последна редакция на 01/03/2023 | Видяно 7 222 пъти

Термопомпите стават все по-предпочитано решение за отопление и охлаждане на апартаменти, едно- и двуфамилни къщи, особено в районите, които не са газифицирани и собствениците на жилища предпочитат високоефективни уреди, работещи чисто, без обслужване и зареждане с гориво. Който избере инсталация с термопомпа, залага на високоефективно и комфортно отопление и охлаждане, щадящо околната среда. Друго основно предимство на термопомпите са ниските експлоатационни разходи, тъй като уредите използват безплатната енергия от природата. Инверторните термопомпи напасват мощността си спрямо необходимата топлина на жилището, което значително намалява стартовете и спиранията на уреда и повишава значително ефективността на системата. Инсталирането на термопомпа въздух-вода е лесно, бързо и не се изискват специални разрешителни. Това ги прави най-предпочитаното решение от собствениците на жилища.

Но какво трябва да съобразим при планирането на инсталация с термопомпа и как да изберем подходящата сред многото предлагани модели на пазара? Ще ви запознаем накратко с две от най-важните характеристики на термопомпите в следващите редове.

Коефициентът на трансформация (СОР) и нивата на шум са едни от най-важните и отличаващи се характеристики на фокус, когато сравнявате различни модели термопомпи въздух-вода.


COP заслужава особено внимание

СОР е краткото обозначение за "Coefficient of Performance" – коефициент на трансформация – и измерва ефективността на термопомпата при определени параметри. Тоест при определена температура на външния въздух и точно дефинирана температура на подаване в отоплителната система. При техническите данни на термопомпите въздух/вода работните температури се обозначават със съкращения, например A2/W35 означава, че посоченият СОР е измерен при температура на въздуха 2°C и температурата на подаване на термопомпата към инсталацията е 35°C. "A" идва от английската дума за въздух "Air", а "W" е означението за вода, от “Water” на английски.

COP всъщност е съотношението между произведената топлина и вложената електрическа енергия. За да работи термопомпата въздух-вода е необходима електрическа енергия. Топлината се извлича от въздуха навън посредством хладилен агент, който при сравнително ниски температури става на пара. Компресорът в термопомпата компресира газообразният хладилен агент, което води до значително повишаване на температурата и отделената при този процес топлина  се предава на отоплителната инсталация. Когато това се случи, благодарение на експанзионния вентил, налягането се понижава до изходното ниво. Така кръговратът се затваря и процесът започва отново. Именно за работата на компресора е необходим ток.

Основният извод е: колкото по-висока е стойността на СОР, толкова по-малко ток изразходва термопомпата, т.е. така ефективността е по-голяма.

Когато сравнявате COP-стойностите винаги трябва да внимавате работните параметри да са еднакви, т.е. посочените температури на въздуха и водата при различните уреди да са едни и същи.


Годишна ефективност

СОР като сравнителна характеристика е валиден само при определен работен режим и при дефинирани температурни условия, които варират в рамките на годината. При проектирането на инсталация с термопомпа трябва да се вземе под внимание работата и през цялата година. За целта отдадената през цялата година топлина се разглежда в съотношение с използваната от термопомпената инсталация електрическа енергия за същия период от време. При това под внимание се взима и електроенергията необходима за помпи, управления и т.н. Резултатът се означава като годишно работно число. За да имате наистина ефективна отоплителна система с термопомпа от съществено значение е консултацията със специалисти и изготвянето на индивидуален проект на инсталацията, съобразен с условията на място и изискванията на ползвателите.


Тиха работа

Комфортът в жилището се измерва не само от приятния климат. От съществено значение са и нивата на шум. Особено в гъсто населените места това е един от най-важните критерии за приятния комфорт вкъщи. Изграждайки отоплителна система с термопомпа е важно да съобразите нивата на шум. Най-често външното тяло е монтирано на външна стена или на земята, непосредствено до стената на жилището. Във външното тяло освен компресорът на термопомпата се намират и вентили, изпарител и вентилатор, което предполага работни шумове. Сравнявайки различни термопомпи обърнете внимание на посочените стойности на шум, както и на техническите характеристики на външното тяло, като например данните на вентилатора, изпълнението на корпуса и др. Съвременните термопомпи освен по-ефективни стават и все по-тихи. Предлагат се термопомпи с нива на шум при нощен режим едва 35 dB(A) на 3 м разстояние от външното тяло, като например Vitocal 200-S на ViessmannНа практика не се чува почти нищо.

Обобщение

За ефективността на термопомпите стойности като COP показват само един от важните показатели. Колко ефективно и икономично работи термопомпата зависи най-вече от състоянието на жилището по отношение на топлоизолация и вида на отоплителната система. Колкото по-малка е разликата в температурите на външния въздух и на водата в отоплителната инсталация, толкова по-ефективна е системата и разходите за отопление са по-ниски.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта