Камина в апартамент

Публикувано на 07/12/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 07/12/2022 | Видяно 4 115 пъти

И вие ли винаги сте си мечтали за топлината на истински огън в собствения апартамент, не само в къща извън големия град или когато сте на зимна почивка в някой курорт? Да, камината може да направи вашия апартамент топъл и привлекателен през цялата година. Естествено, инсталирането на камина, особено на дърва, е свързано с редица въпроси и съображения за сигурност. И не само. Днес ще говорим за плюсовете и минусите, които трябва да имате предвид, преди да закупите камина за своя апартамент.


Видове камини

Ако ви предстои да закупите камина, ето какви видове можете да намерите на пазара и какво да очаквате от тях.

Газовата камина изгаря природен газ или пропан с газови трупи и създава истински пламъци, имитирайки вида на традиционна камина. 

Електрическата камина е по същество електрически нагревател, който прилича на истинска камина на дърва, въглища или газ. Тя все още произвежда малко топлина, но не изисква никакво обезвъздушаване. Въпреки това може да се нуждаете от специален контакт, който да поеме електрическия ток на камината.

Камини на дърва - въпреки че е необичайно инсталирането на камина в апартамент, такива съществуват. При тях трябва да имате предвид съображенията за безопасност, тъй като лесно могат да предизвикат пожар, особено в комина.


Плюсове и минуси на инсталирането на камина в апартамент

Преди да вземете окончателно решение, нека разгледаме плюсовете и минусите на това уютно удоволствие.

Плюсове: камините са топли и привлекателни дори през по-топлите месеци. Нищо не може да се сравни с удоволствието да се приберете у дома и да се настаните уютно около огъня с чаша вино или горещ чай. Най-значимият плюс обаче е, че можете да намали сметките за комунални услуги. Камините отопляват бързо и ефективно целия апартамент с по-малко средства, като запазват топлината за по-дълго време. Камината също така е идеалната фокусна точка за вашия апартамент, когато забавлявате гости. Вместо да седите около телевизора, вашите приятели и семейството могат да гледат огъня и да слушат любимия ви саундтрак.

Минуси: можете да си създаде здравословни проблеми. Много камини в апартаментите са без вентилация, което означава, че газовете, които отделят, остават във вашия апартамент. Хората с респираторни проблеми може да се почувстват наистина зле, когато камината без вентилация гори. Препоръчително редовно проветряване, особено преди запалване и след почистване на камината. Коминът също може да представлява проблем. Необходимо е да се почиства редовно, за да се избегнат проблеми с въглероден диоксид или дим, които се натрупват в апартамента ви, и най-вече, за да избегнете пожар.

Камините обикновено се считат за безопасни за употреба, но могат да възникнат потенциални опасности. Първият проблем с камината на дърва е тлеещата жарава. Възможно е попадне извън камината и да причини щети или пожар. Газовите и електрическите камини понякога изискват скъпо обслужване, в случай на неизправност.


Алтернативи на уюта

Ако харесвате външния вид на камината, но не можете да имате такава в апартамента си, има алтернативи за създаване на подобна атмосфера.

Изкуствена камина - насладете се на вида на истинска камина с изкуствени трупи или електрически лампи, които изглеждат като истински.

Свещи - истинските и електрически свещи изглеждат елегантно и уютно, когато са подредени в неработеща камина. Можете също така да закупите стойка за камина, предназначена да държи свещи вместо дърва. Запалете ги и гледайте как пламъците им танцуват в камината.

Етанол - подобно на свещ, настолна "камина" с етанол гори без никакви сажди или миризма. Настолните камини могат да бъдат декоративни, да приличат на свещ или да изглеждат като дълга тясна камина. Въпреки лесната им употреба, трябва непрекъснато да наблюдавате вашата маса и повърхностите, където гори пламък от етанол.

Камината може да бъде топло и привлекателно допълнение към вашия апартамент, въпреки че изисква грижи и безопасност. Ако имате нужда от помощ в инсталирането на вашата камина, свържете се с някой от професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта